Érdekes dolog derült ki az emberi táplálékon élő madarak koleszterinszintjéről
Kutatók kimutatták: a városi lét emeli a koleszterinszintet a varjaknál.

varju-eszik
beauty and style
Top olvasott cikkek

A városi környezetben élő varjaknak, amelyek hozzáférnek emberek ételhulladékához, magasabb a koleszterinszintjük a vidéken élőknél - derítették ki amerikai ornitológusok. Andrea Townsend és munkatársai a New York államban lévő Hamilton College-ban 140 fiatal varjútól vettek vérmintát koleszterinszintjük méréséhez Kaliforniában, hogy nyomon kövessék fennmaradásuk esélyeit.

Azt találták, hogy minél közelebb éltek a madarak a városi környezethez, annál magasabb volt a koleszterinszintjük. Hogy közvetlenül is teszteljék az emberi élelem hatásait, a kutatók New Yorkban élő varjúfiókákat rendszeresen sajtburgerekkel tápláltak, és összehasonlították koleszterinszintjüket olyan madarakéval, akik a közelben éltek, de maguknak kellett gondoskodniuk táplálékukról.

A sajtburgert evőknek magasabb volt a koleszterinszintjük, mint a másik csoportnak, hasonlóan ahhoz, ahogyan azt Kaliforniában tapasztalták. A kutatók kimutatták azt is, hogy a városi madarak esetében alacsonyabb volt az életben maradási arány az első három évben, mint a vidéki varjaknál, de nem a magasabb koleszterinszinttel okolható nagyobb elhullásuk. Sőt a New York-i populációnál a magasabb koleszterinszint hozzájárult jobb testi állapotukhoz.

A koleszterinnek vannak előnyei is

- Az összes rossz sajtó ellenére a koleszterinnek vannak előnyei is, kiszolgál egy sor alapvető életfunkciót. Sejtmembránjaink fontos része és kulcsfontosságú hormonok összetevője - idézte Townsendet az Amerikai Ornitológiai Társaság közleménye. - Tudjuk, hogy a túlzott koleszterinszint betegséget okoz embereknél, de nem tudjuk, hogy mit jelent a "túlzott" a vadmadaraknál - tette hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Townsend nem javasolja, hogy az emberek kezdjék sajtburgerekkel vagy más feldolgozott élelmiszerrel etetni a vadmadarakat. - Ők nem úgy fejlődtek, hogy feldolgozott élelmiszert fogyasszanak, ennek lehetnek negatív következményei, amelyeket nem mértünk, vagy amelyek csak hosszabb idő múlva jelentkeznek. A madáretetés jó mód arra, hogy kapcsolatba lépjük a természettel, de bizonyos élelmiszerek, amelyeket az emberek a vadállatoknak adnak, nem tesznek jót ezen állatok egészségének - hangoztatta.

Fotók: Getty Images

Veszélyeztetett madár kelt ki a Nyíregyházi Állatparkban

Mandzsu daru kelt ki a Nyíregyházi Állatparkban, a kis jövevényt már a látogatók is megtekinthetik. A japán daruként is ismert madarat a békesség és a szerencse egyik jelképeként tartják számon, mégis veszélyben a faj.

Ezt is szeretjük