Aggasztó dolgot találtak egyes madarak tojásában: tragikus következményei lehetnek
Műanyagból származó adalékanyagot találtak északi-sarkvidéki madár tojásaiban.

madar
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ legtávolabbi, ősi területeire is eljut a műanyag szemét: műanyagból származó kémiai adalékanyagot találtak Észak-Kanadában élő madarak tojásaiban. Az északi sirályhojszának - Fulmarus glacialis - a Kanada északi részén lévő Prince Leopold-szigeten rakott tojásait vizsgálva találtak hormonbontó ftalátokat.

Ezeket a kémiai anyagokat műanyagkészítéshez használják, hogy az anyag rugalmas maradjon. Ez az első alkalom, hogy ilyen adalékanyagot találtak északi-sarkvidéki madarak tojásaiban - írja a The Guardian online kiadása. A fertőzés valószínűleg műanyagszemétből származik, mellyel a madarak akkor találkoztak, amikor halra, rákra és tintahalra vadásztak az Északnyugati átjáró bejáratánál lévő Lancaster tengerszorosnál.

A véráramba, majd a tojásokba jutott a káros anyag

A madarak életük nagy részét a tengeren töltik táplálkozással, fészkeikhez csakis költeni térnek vissza. Az északi sirályhojszák gyomrában olajos folyadék található, mellyel leköpik a fészkeiket fenyegető támadókat. A tudósok szerint a ftalátok utat találhattak ebbe a folyadékba, innen bekerültek a véráramba és a nőstények tojásaiba.

Jennifer Provencher, a kanadai vadvédelmi szolgálat munkatársa szerint aggasztó eredmény, hogy adalékanyag található egy ilyen távol eső környezetben költő madár tojásaiban. Az északi sirályhojszák jóval kevesebb műanyaggal találkoznak az Északi-sarkvidéken, mint más madarak. Provencher kutatásai szerint a tojók átörökítik az adalékanyagok keverékét meg nem született fiókáiknak.

Borzalmas következményei lehetnek

- Ez valóban tragikus. Egy ilyen madár fejlődése kezdettől fogva magában hordozza ezeket a szennyező anyagokat - mondta el a kutató az Amerikai Egyesület a Tudomány Haladásáért, AAAS, American Association for the Advancement of Science éves közgyűlésén Washingtonban. A ftalátok bomlasztják a hormonokat vagy a belső szervrendszert, születési rendellenességeket, termékenységi problémákat és rengeteg emésztőszervi betegséget okozhatnak, ezért több formájukat biztonsági okokból kitiltották a gyerekjátékokból is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Provencher kiemelte: további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy milyen károkat okozhatnak az adalékanyagok. További vizsgálatok során más műanyag szennyező anyagokat is találtak északi sirályhojszák és háromujjú csüllők - Rissa tridactyla - tojásaiban, melyeket ugyanazon a költőhelyen gyűjtöttek.

Mindkét madár esetében találtak két olyan egyéb adalékanyagot is, melyet azért adnak a műanyaghoz, hogy gátolják a lebomlását, és azt, hogy kifakuljon a napfény hatására. Mivel az északi sirályhojszák a negyvenéves kort is megérhetik, csak néhány generáció óta vannak kitéve a megnövekedett műanyagszemét hatásainak. Ezeknek a madaraknak tehát nem volt idejük, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott környezethez - emelte ki a kutató.

Fotók: Wikimedia/Ronnie Robertson; Wikimedia/Avenue.

Madarakat akart fotózni a férfi, amikor feltűnt neki valami vicces

Ossi Saarinen természetfotós számos vadon élő állatot fényképezett már, de kedvencei mégis a madarak, ezért, amikor csak teheti, őket figyeli és örökíti meg. 

Ezt is szeretjük