Bámulatos hatással van a kutya a gazdája egészségére: friss felmérés mutatta ki

Újabb kutatás bizonyította be, hogy a kutyatartás jót tesz az ember egészségének.

kutya-szeretet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutyatartás csaknem negyedével csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát - derült ki egy új metaanalízisből, amelyet az Amerikai Szív Társaság folyóiratában publikáltak a kutatók. A szakemberek tíz tanulmányt feldolgozva elemezték több mint 3,8 millió 18 éves vagy annál idősebb páciens adatait.

A tanulmányok közül kilenc hasonlította össze a bármely okból bekövetkező halálozás arányát kutyatartók és kutyát nem tartók között, és négy tanulmány vetette össze a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás arányát a két csoport között - írja a MedicalXpress egészségügyi portál.

A kutyatartás hatása

Az eredmények szerint a kutyátlanokhoz képest a kutyatartók körében 24%-kal alacsonyabb volt a bármely okból bekövetkező, 65%-kal alacsonyabb a szívroham utáni és 31%-kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozás kockázata.

- Korábbi tanulmányok kapcsolatot mutattak ki a kutyatartás és a fokozott fizikai aktivitás, az alacsonyabb vérnyomás és a jobb koleszterinszint között - mondta Caroline Kramer, a Torontói Egyetem munkatársa. Hozzátette: mindezek fényében várható volt annak kimutatása, hogy a kutyatartók hosszabb ideig éltek, és esetükben alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris halálozás kockázata.

Hogyan hat a kutya az egészségre?

A szakember szerint a következő lépés annak vizsgálata lesz, hogy milyen hatással van az ember szív- és érrendszerére egy kutya örökbefogadása, illetve hogy a kutyatartásnak milyen jótékony szociális és pszichológiai hatásai vannak. A Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes című folyóiratban egy másik tanulmány is megjelent a témában olyan 40 és 85 éves kor közötti svéd állampolgárok adatait elemezve, akik szívrohamon vagy stroke-on estek át 2001-2002 között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az eredmények szerint a szívroham miatti kórházi kezelést követően egyedül élő kutyatartók körében 33%-kal, a partnerrel vagy gyerekkel élők körében 15%-kal volt alacsonyabb a halálozás kockázata, mint a kutya nélküli pácienseknél. A stroke miatti kórházi kezelést követően egyedül élő kutyatartóknál 27%-kal, a partnerrel vagy gyerekkel élőknél 12%-kal volt alacsonyabb a halálozás kockázata, mint a kutyátlan pácienseknél.

Fotók: Getty Images

Gazdájával együtt őszült meg a kutya

Míg 10-15 év egy ember életének csupán a töredéke, egy kutyának ez a teljes létezését öleli fel. Jó esetben a négylábú ezt az igazságtalanul röpke időt szerető, óvó gazdi mellett töltheti el, akivel kölcsönösen bearanyozzák egymás napjait.

Ezt is szeretjük