4 ok a karzsibbadás hátterében - Érszűkület tünete is lehet

A karzsibbadás mögött komoly betegségek is meghúzódhatnak, amikről érdemes tudni.

karzsibbadás nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kar különböző okok miatt zsibbadhat, fájhat, leggyakrabban a nyaki gerinc problémái okozzák ezt a tipikus tünetet.

Dr. Vaskó Pétera Kardioközpont szakorvosa arról beszélt, mikor érdemes karzsibbadás miatt kardiológiai kivizsgáláson részt venni. 

Mozgásszervi okok és idegkárosodás 

A zsibbadás gyakori panasz, és jelenléte több betegségre is utalhat, ezért nagyon fontos, hogy a lehető legpontosabban meg tudjuk határozni a fájdalom jellegét, hiszen ez fontos támpont a diagnózishoz. A banális okoktól eltekintve a zsibbadást nem szabad félvállról venni, mert akár súlyos betegségeket is előre jelezhet, ezért érdemes mielőbb kideríteni az okát. 

karzsibbadás 1
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary
  • Gyakori, hogy rossz testtartás miatt a testrész elgémberedik, és zsibbadni kezd a kar, akár tartósan is.
  • A nyaki gerincszakaszon hét csigolya gondoskodik a fej akadálytalan mozgásáról és a súly viseléséről. A gerinccsigolyák között porckorongok vannak, és sűrű ideghálózat fut a vállra, karra is a csigolyák védelmében. Ez az oka annak, hogy ha a nyaki gerinccsigolyák tájéka fájdalmas, akkor az a vállba, a hátba és a karokba is kisugározhat. 
  • A zsibbadás idegkárosodásra is utalhat, akár a lábban, akár a karban jelentkezik. Ennek hátterében állhat többek közt alkoholizmus, pajzsmirigy-rendellenesség, májkárosodás, cukorbetegség vagy vitaminhiány.  

Fontos lehet a kardiológiai kivizsgálás

Mivel a népesség fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, ezért nagy figyelmet fordítani a betegségek megelőzésére és hatékony kezelésére. Különösen azért fontos a bizonyos időközönkénti kardiológiai kivizsgálás, mert a szívbetegségek zöme krónikusan, lassú folyamatként alakul ki, tehát időben felfedezve könnyebben kezelhetők.

- A kivizsgálást érdemlő tünetek egyike lehet a karzsibbadás és/vagy fájdalom, főként, ha a bal karban kifejezettebb az érzés. Ilyen esetben mindenképpen ajánlott kardiológushoz fordulni, hiszen számos szív-érrendszeri betegség meghúzódhat a probléma mögött - hívja fel a figyelmet dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Lehetséges, hogy érszűkület, szívritmuszavar, szívelégtelenség, szívmegnagyobbodás, ingerületvezetési zavar, vagy éppen szívbillentyű-probléma miatt érez a beteg zsibbadást a karjában. Ugyanakkor tudni kell, hogy ha erős mellkasi fájdalom mellett zsibbad a bal kar, akkor a koszorúérgörcs és a szívinfarktus gyanúja is felmerülhet. A nyugalomban fél óránál tovább tartó szorító fájdalom kifejezetten fenyegető jel, ilyen esetben hívjunk mentőt.

Az anamnézis mellett eszközös vizsgálatok is kellenek

- Ha egy beteg karzsibbadás miatt érkezik kivizsgálásra, nagyon alapos anamnézisfelvétellel kell kezdenünk, hiszen tudnunk kell, volt-e a családban már szív- és érbetegség, milyen egyéb tünetek jelentkeznek, milyen más betegségek vannak jelen a páciensnél. Amennyiben a mozgásszervi és egyéb okok kizárhatók, a nagylaborvizsgálat, a nyugalmi EKG, a szívultrahang segíthet az okok feltárásában - ismerteti dr. Vaskó.

karzsibbadás 2
Fotó: Dny59 / Getty Images Hungary

- Elképzelhető, hogy hasznos lehet a páciensnek, ha az arteriográfia segítségével feltérképezzük az erei állapotát, illetve szükséges lehet, hogy megtudjuk, hogyan reagál a terhelésre - erre szolgál a terheléses EKG -, vagy hogyan alakul egy napon keresztül a vérnyomása - ezt tudjuk monitorozni az ABPM-mel, vagyis a 24 órás vérnyomásméréssel. A vizsgálatok eredményeire épülő diagnózis után megkezdődhet a kezelés, ami akár olyan végzetes betegségeket is megelőzhet, mint a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál, a stroke vagy a szívelégtelenség.

8 aprócska bőrtünet, ami szívbetegségre figyelmeztet: kevesen ismerik fel a kezdeti jeleket

A következő jelekre mindenképpen érdemes odafigyelni. Ezek az apró változások a szív rendellenes működését, betegségét jelezhetik előre, ezért fontos orvosi kivizsgálást kérni akkor, ha hosszabb távon fennállnak, és nem áll mögöttük egyéb, ismert probléma.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük