Egy vitamin, aminek hiánya zsíranyagcsere-zavarhoz vezet: ezért fontos minél többet enni belőle
A H-vitaminnak fontos szerepe van a zsírsavak szintézisében.
A biotinként vagy B7-vitaminként is ismert H-vitamint nem vétlenül nevezik szépségvitaminnak: a krémkészítményekben fellelhető szerves vegyület hozzájárul a bőr és körmök egészségéhez, enyhíti a gyulladásokat, megállítja a hajhullást, de fontossága a fogyókúrában is hasznosítható.
A H-vitamin nélkülözhetetlen szerepet tölt be a fehérje-, a szénhidrát-, az aminosav- és koleszterin-anyagcserében, a szervezet megfelelő működésében, ami a fogyás egyik alapvető kulcsa. A vitamin megakadályozza a zsírlerakódásokat a szervekben, így a májban és a vesében is, ezért jelenléte éppoly fontos, mint akár a C- vagy D-vitamin.
Segít szabályozni a vércukorszintet
A vízoldékony H-vitamin szerepet játszik a cukrok felhasználásban is, megléte segít szabályozni a vércukorszintet, mivel növeli a sejtek inzulinérzékenységét. Ha a cukorfelhasználás nem megfelelő, éhezik a szervezet, a fehérjék lebontása felgyorsul, a zsírok lebontása pedig megnő, emelkedett koleszterint, valamint vérzsírt okozva ezzel.
Mit okoz a hiánya?
A biotin hiánya amellett, hogy megzavarja a szervezet anyagcsere-folyamatait, nélküle az esszenciális zsírsavak sem tudnak átalakulni - ezek szerepet játszanak az immunrendszer, valamint az idegrendszer működésében, ami fáradékonysághoz, ingerlékenységhez, izomfájdalomhoz, zsíranyagcsere-zavarokhoz, bőrgyulladásokhoz, hajhulláshoz vezethetnek.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A H-vitamint a szervezet csupán kis mennyiségben tárolja, pótlása kiegyensúlyozott étkezéssel, táplálékkiegészítőkkel vihető be. A felnőttek számára ajánlott napi bevitel nők esetében 1,6, férfiak esetében 2 milligramm.
A tojássárgája, a csirkemáj, a vese, az édesburgonya, a karfiol, az avokádó, a lazac, a napraforgómag, a dió- és mogyorófélék, az élesztő mind H-vitaminban gazdag ételek, így érdemes beiktatni a napi étkezések során.
A gabonafélékből, bár biotinban gazdagok, nem szívódik fel, mivel kötött formában van jelen. A gyümölcsök és húsfélék keveset tartalmaznak ebből a vitaminból.
A legerősebb zsírégető ásványi anyagok
Az alábbi ásványi anyagok nélkül nem létezhet egészséges fogyókúra. Nézd meg, mi nem hiányozhat az étrendedből, ha azt szeretnéd, hogy kevesebbet mutasson a mérleg.
Csökken a testzsír, nő az izom: 8 ásványi anyag, ami leradírozza a pluszkilókat
Nézegess képeket!
ElolvasomBorító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!
- zsírégető táplálék
- fogyasztó praktikák