Egy vitamin, aminek hiánya zsíranyagcsere-zavarhoz vezet: ezért fontos minél többet enni belőle
A H-vitaminnak fontos szerepe van a zsírsavak szintézisében.

A biotinként vagy B7-vitaminként is ismert H-vitamint nem vétlenül nevezik szépségvitaminnak: a krémkészítményekben fellelhető szerves vegyület hozzájárul a bőr és körmök egészségéhez, enyhíti a gyulladásokat, megállítja a hajhullást, de fontossága a fogyókúrában is hasznosítható.
A H-vitamin nélkülözhetetlen szerepet tölt be a fehérje-, a szénhidrát-, az aminosav- és koleszterin-anyagcserében, a szervezet megfelelő működésében, ami a fogyás egyik alapvető kulcsa. A vitamin megakadályozza a zsírlerakódásokat a szervekben, így a májban és a vesében is, ezért jelenléte éppoly fontos, mint akár a C- vagy D-vitamin.
Segít szabályozni a vércukorszintet
A vízoldékony H-vitamin szerepet játszik a cukrok felhasználásban is, megléte segít szabályozni a vércukorszintet, mivel növeli a sejtek inzulinérzékenységét. Ha a cukorfelhasználás nem megfelelő, éhezik a szervezet, a fehérjék lebontása felgyorsul, a zsírok lebontása pedig megnő, emelkedett koleszterint, valamint vérzsírt okozva ezzel.

Mit okoz a hiánya?
A biotin hiánya amellett, hogy megzavarja a szervezet anyagcsere-folyamatait, nélküle az esszenciális zsírsavak sem tudnak átalakulni - ezek szerepet játszanak az immunrendszer, valamint az idegrendszer működésében, ami fáradékonysághoz, ingerlékenységhez, izomfájdalomhoz, zsíranyagcsere-zavarokhoz, bőrgyulladásokhoz, hajhulláshoz vezethetnek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
A H-vitamint a szervezet csupán kis mennyiségben tárolja, pótlása kiegyensúlyozott étkezéssel, táplálékkiegészítőkkel vihető be. A felnőttek számára ajánlott napi bevitel nők esetében 1,6, férfiak esetében 2 milligramm.
A tojássárgája, a csirkemáj, a vese, az édesburgonya, a karfiol, az avokádó, a lazac, a napraforgómag, a dió- és mogyorófélék, az élesztő mind H-vitaminban gazdag ételek, így érdemes beiktatni a napi étkezések során.

A gabonafélékből, bár biotinban gazdagok, nem szívódik fel, mivel kötött formában van jelen. A gyümölcsök és húsfélék keveset tartalmaznak ebből a vitaminból.
A legerősebb zsírégető ásványi anyagok
Az alábbi ásványi anyagok nélkül nem létezhet egészséges fogyókúra. Nézd meg, mi nem hiányozhat az étrendedből, ha azt szeretnéd, hogy kevesebbet mutasson a mérleg.
Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!

- zsírégető táplálék
- fogyasztó praktikák