A máj elzsírosodásához vezethet, ha gyakran fogyasztod: a népszerű adalékanyag számos élelmiszerben előfordul

A túlzott fruktózfogyasztás számos kórkép, a zsírmáj valószínűségét is növeli.

GettyImages-163520579
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A máj elzsírosodása napjaink egyik népbetegsége, amelyben korántsem csak az alkohol játszhat szerepet, hanem a táplálkozás is. A fruktóz, ami népszerű, számos élelmiszerben megtalálható adalékanyag, különösen szoros kapcsolatot mutat a problémával. 

A máj az anyagcsere legfontosabb szerve, a méregtelenítésben, a toxikus anyagok lebontásában kulcsszerepet tölt be. Bár kifejezetten jól regenerálódik, idővel, ha a számára kedvezőtlen körülmények sokáig fennállnak, tartósan károsodhat. Ez pedig drasztikusan rontja az életminőséget. A szerv védelmére tehát nagy hangsúlyt kell fektetni. A nem alkoholos zsírmáj a máj zsugorodásához is vezethet. 

Fruktóz hatása a májra

A nem alkoholos zsírmáj eleinte nem jár kifejezett tünetekkel, így a probléma sokáig jelen lehet anélkül, hogy kiderülne. A 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, egyes hormonális kórképek a rizikófaktorok között szerepelnek, ahogyan a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód is. A részben ezek következtében kialakuló elhízást tartják az egyik legfőbb kockázati tényezőnek, egyes becslések szerint az elhízott felnőttek kétharmadát, a túlsúlyos gyermekeknek pedig a felét érintheti a máj elzsírosodása. 

A kutatások az utóbbi években összefüggést találtak a magas fruktózbevitel és a nem alkoholos zsírmáj kialakulása között. A fruktóz, vagyis a gyümölcscukor a legédesebb cukorféle, ami természetes formában megtalálható a gyümölcsökben, illetve a mézben. A szacharóz, azaz az étkezési cukor egyik összetevője a glükóz mellett. Adalékanyagként, például magas fruktóztartalmú kukoricaszirup formájában számos üdítőitalban és feldolgozott élelmiszerben szerepel. Amennyiben a címkén az elsődleges összetevők között van feltüntetve hozzáadott cukor, jó eséllyel a mesterséges gyümölcscukor is megtalálható az adott termékben. Kedvelt, széles körben alkalmazott édesítőszer, mert alacsony az előállítási költsége, de nagy az édesítőereje. A nagy népszerűségnek örvendő agávészirup is fruktózt tartalmaz, a szénhidrátanyagcsere-betegséggel élők számára kerülendő. 

A máj a fruktózanyagcsere elsődleges szerve, a bevitt fruktóz egy részét glükózzá alakítja, így tudja a szervezet hasznosítani. A gyümölcscukor túlzott fogyasztása zsírfelhalmozódáshoz vezet, a máj elzsírosodása mellett összefüggést mutat az elhízással, a cukorbetegséggel, illetve egyes szív- és érrendszeri kórképekkel is. Növeli az úgynevezett VLDL koleszterin (nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin) szintjét, ami a szervek körüli zsírfelhalmozódást támogatja, illetve fokozhatja a szívbetegség kialakulásának valószínűségét. A fruktóz a glükózhoz képest kevésbé csökkenti az éhségérzetet, ami túlevésben nyilvánulhat meg. 

A gyümölcsök más megítélés alá esnek

Fontos hangsúlyozni, hogy a gyümölcsökben természetes formában jelen lévő cukor más megítélés alá esik, mint az adalékanyagként alkalmazott. A gyümölcsök bővelkednek az értékes tápanyagokban, rostdús, kalóriaszegény finomságot jelentenek, ráadásul tetemes mennyiséget kéne enni belőlük ahhoz, hogy fruktózforrásként felvehessék a versenyt a nap mint nap fogyasztott üdítőitalokkal és feldolgozott élelmiszerekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A különböző krónikus kórképek megelőzése érdekében fontos lenne ez utóbbiak háttérbe szorítása a friss, teljes értékű zöldségek, gyümölcsök, illetve az otthon, ellenőrizhető alapanyagokból készült ételek javára. A máj megóvása miatt nemcsak az alkohollal kell óvatosan bánni, hanem a cukrozott üdítőitalokkal is, a legegészségesebb szomjoltó a víz. 

8 gyógyító étel nem alkoholos zsírmáj esetén

A kezelés és a megelőzés legfontosabb pillére az életmódváltás, a testsúly, a vérzsírértékek és a vércukorszint optimalizálása, mindebben pedig a rendszeres testmozgás mellett a helyesen összeállított étrend is döntő szerepet játszik. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük