A zsírmáj a cukorbetegség kockázatát is drasztikusan növeli: a genetikai hajlamot is figyelembe kell venni

A kutatás a két népbetegség szoros kapcsolatára hívja fel a figyelmet.

máj ételek
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A májban normális körülmények között is raktározódik némi zsír, ám ez olykor olyan méreteket tud ölteni, ami már egészségügyi problémákhoz is vezethet.

A zsírmáj nem csak a túlzott alkoholfogyasztás következtében alakulhat ki, a nem alkoholos zsírmáj hátterében más tényezők játszanak szerepet. Az egyébként gyakorinak számító jelenség teljesen tünetmentes is lehet, hasi elhízás esetén érdemes rá gyanakodni annál is inkább, mert súlyos esetben akár visszafordíthatatlan májzsugorhoz is vezethet.

Zsírmáj és cukorbetegség

A nem alkoholos zsírmáj pontos okai nem teljesen tisztázottak. A szakemberek szerint szerepet játszhat benne az érintettek zsíranyagcsere-zavara, valamint az elhízás, az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a vérzsírok, főleg a trigliceridek magas szintje. Egy új kutatás viszont most arra is rávilágított, hogy a májban felhalmozódó zsír is kockázati tényezőt jelent a 2-es típusú diabéteszre nézve.

A 2022 januárjában ismertetett kutatás a londoni Brunel Egyetemen készült. A szakemberek több mint 32 ezer személy adatait, MRI-felvételeit vizsgálták meg, és azt találták, hogy minden ötszázalékos májzsír-emelkedés 27%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. A kutatók úgy gondolják, hogy azok, akik genetikailag hajlamosabbak a májban történő zsírraktározásra, hajlamosabbak lehetnek a szénhidrátanyagcsere-zavarra is. Továbbá azt is megállapították, hogy a kisebb hasnyálmirigynek is szerepe lehet a diabétesz létrejöttében.

Azt már korábban is megfigyelték, hogy a 2-es típusú cukorbetegek májában és hasnyálmirigyében, tehát két, a vércukorszint szempontjából kulcsfontosságú szervben több a zsír, mint az egészséges embereknél, az újdonságot az jelenti, hogy úgy tűnik, okozója is lehet a betegségnek. Ez pedig a szakemberek szerint azért is fontos, mert felhívhatja a figyelmet a már diagnosztizált nem alkoholos zsírmájjal élők vércukorszintjének rendszeres monitorozásának, hatékonyabb kezelésének szükségességére a szövődmény megelőzésének érdekében.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Így a jövőben azok, akiknek kisebb a hasnyálmirigye, illetve genetikailag hajlamosabbak a magasabb májzsírszintre, személyre szabott életmódbeli tanácsokat követve törekedhetnek a 2-es típusú diabétesz kivédésére.

Ezekre a tünetekre figyelni kell!

A 2-es típusú cukorbetegség egy komplex kórkép, kialakulásában számos dolog játszhat szerepet. Az inzulinrezisztenciát az előszobájának tartják, fokozza a valószínűségét a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a magas koleszterin- és trigliceridszint, de a kórkép családi halmozódást mutat, és az életkor előrehaladtával is nő az előfordulásának gyakorisága.

A probléma sokszor teljesen észrevétlenül alakul ki, ugyanakkor vannak jelek, amelyekre mindenképp érdemes felfigyelni, ilyen például a fokozott szomjúság, a gyakori vizelési inger, a megnövekedett étvágy, a sűrűbbé váló fertőzések, a lassabb sebgyógyulás, a kezek, lábak zsibbadása, valamint a bőr sötétes elszíneződése, különösen a hónalj és a nyak környékén. Ezek tapasztalásakor szakemberhez kell fordulni, hiszen az állapot kezelés nélkül az életminőséget jelentősen romló szövődményekhez vezet.

8 jótékony étel nem alkoholos zsírmáj esetén

A nem alkoholos zsírmáj kezelésének és megelőzésének legfontosabb pillére az életmódváltás, a testsúly, a vérzsírértékek és a vércukorszint optimalizálása, mindebben pedig a rendszeres testmozgás mellett a helyesen összeállított étrend döntő szerepet játszik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük