Mitől zsírosodhat el a máj? Nem csak az alkoholfogyasztás állhat a háttérben

A zsírmáj következtében kezelés híján akár rákmegelőző állapot is kialakulhat.

Zsírmáj okai és kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A máj egyik leggyakoribb betegsége az úgynevezett zsírmáj, melynek két nagyobb csoportja van: a tiszta zsírmáj (steatosis hepatis) gyulladásos reakció nélkül és a zsírmáj-hepatitis (steatohepatitis) gyulladásos reakcióval, melynek létezik alkoholos és nem alkoholos fajtája is.

Ez utóbbi esetben az érintettek nagy része túlsúlyos, és sokszor cukorbetegség talaján alakul ki. Az ultrahangnak a zsírmáj diagnosztikájában betöltött szerepéről dr. Fehér Györgyöt, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük.

 Mi az a zsírmáj?

A zsírmáj (steatosis) igen gyakori állapot, melynek során a máj sejtjeiben kis lipidcseppek jelennek meg, vagyis túl sok zsír halmozódik fel. Bár az egészséges máj is tartalmaz némi zsírt, ám csak kis mennyiségben. Problémává akkor válik, amikor a mennyisége eléri a szerv súlyának 5-10%-át. A májenzimek eltérésének hátterében gyakran ez a probléma áll, és fő oka a trigliceridek magas mennyisége.

A zsírmájat okozhatják toxikus anyagok, így például túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, ösztrogénterápia vagy szteroidkészítmények, túlsúly, 2-es típusú cukorbetegség, metabolikus szindróma és egyéb ritkább kórképek.

A máj túlzott elzsírosodása miatt - különösen az alkoholos steatohepatitis esetében - a szerv sejtjei folyamatosan pusztulnak, a szerkezete, felépítése megváltozik, a májenzim-értékek kicsúsznak a referenciatartományból, sőt késői stádiumban májzsugorodás (cirrózis), rákmegelőző állapot is felléphet.

A zsírmáj tünetei

A tiszta zsírmáj nem okoz tüneteket, a zsírmáj-hepatitis esetében a következő, jellegtelen panaszok jelentkezhetnek:

  • Étvágytalanság
  • Hasi fájdalom a jobb oldalon
  • Fáradékonyság
  • Emelkedett májenzimértékek
  • Puffadás
  • Sárgaság - késői stádiumban

 Legtöbbször életmódváltással kezelhető

A zsírmáj kezelése elsősorban a megfelelő életmód követése, a kiváltó ok megszüntetése. Fontos a túlsúly leadása, a rendszeres testmozgás, valamint diéta, továbbá az alkohol kerülése, teljes kiőrlésű pékáruk, cukorhelyettesítők, sovány húsok, halak, gyümölcsök, zöldségek fogyasztása.

Olykor szükség lehet gyógyszeres kiegészítésre, ám ezek főleg az alapbetegség orvosolására szolgálnak, mely az állapot kialakulásához vezetett. Amennyiben a máj működése visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, úgy májátültetés válhat szükségessé.

Ebben segít az ultrahang

 - A zsírmáj - mivel kezdetben nem okoz tüneteket - gyakran véletlenszerűen derül ki. Előfordulhat, hogy más okból végzett hasi ultrahang során derül fény a problémára - mondja dr. Fehér György, az Ultrahangközpont radiológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Amennyiben valaki a magasabb rizikócsoportba tartozik zsírmáj szempontjából, például cukorbeteg, fontos, hogy rendszeresen vegyen részt ultrahangos szűréseken. Természetesen, amennyiben zsírmáj-hepatitisre, esetleg májcirrózisra utaló panaszai vannak - fáradékonyság, gyengeség, rossz közérzet, sárgaság, megnövekedett haskörfogat, csillag alakú értágulatok -, úgy a mielőbbi belgyógyászati kivizsgálás részeként ultrahangvizsgálat is javasolt, hogy alaposan szemügyre lehessen venni a máj szerkezetét.

8 étel zsírmáj ellen

A kezelés és a megelőzés legfontosabb pillére az életmódváltás, a testsúly, a vérzsírértékek és a vércukorszint optimalizálása, mindebben pedig a rendszeres testmozgás mellett a helyesen összeállított étrend is döntő szerepet játszik. 

8 gyógyító étel nem alkoholos zsírmáj esetén: ezekből egyél minél többet

Nézegess képeket!

Elolvasom

 (Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük