Mennyit árt egy sütemény a fogyókúrának? És három? Mutatjuk, hogy kompenzálhatod

Ez a teendő, ha bűnöztél a diéta alatt, és megszegted a fogyókúra szabályait.

dieta
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még a legnagyobb önuralmú diétázóval is előfordulhat, hogy néha bűnözik. Elfogy egy süti vagy néhány pohár kóla, sőt, még olyan is megeshet, hogy komolyan túleszi magát, és egy tányér helyett kettő ürül ki, vagy egy szelet sütemény helyett három csúszik le. Mi a teendő ilyenkor? Vége mindennek?

Sokan hajlamosak beleesni a mindent vagy semmit hibájába, és úgy gondolni, ha már lecsúszott az a pizza, mehet utána egy pohár kóla, meg egy kis fagyi is. Az sem jó megoldás, ha az ember átcsap a másik végletbe, és büntetés gyanánt mindent megvon magától, amit egészségtelennek vél. A lényeg az egyensúly.

Így programozd át magad a fogyókúra megszegése után

Egyetlen kilengés még nem a világ vége. Nem szabad miatta lényegesen megszigorítani a diétát. Még akkor sem, ha a bűnözés mértéke a négy számjegyű kalóriatartományban van. Gondold inkább így: ez megtörtént, innentől folytatom ugyanúgy, legfeljebb a fogyásom nem lesz akkora.

diéta-böjt

Egy egyszeri bűnözés nem tudja tönkretenni a fogyókúra eredményeit, ha a heti fél-egy kilós, egészséges tempót követted. Heti fél kiló leadásához 3500 kalóriadeficit kell. Ha ehhez hozzáadod a kilengésedet, az egyenleg valószínűleg még mindig negatív előjelű lesz, tehát a kis ballépés csak annyiban látszik majd a hétvégi méretkezéskor, hogy kisebb lesz a fogyás mértéke. Ezért ne büntesd meg magad. Tudd, hogy emberek vagyunk, és néha hibázunk.

Ehelyett próbálj meg a héten extra módon odafigyelni, hogy betartsd a diétádat, és igyekezz egészséges ételeket választani. Például egyél főleg fehérjében és rostban gazdag fogásokat. Ez nemcsak abban segít, hogy újra beinduljon a fogyás, hanem abban is, hogy felpörögjön az emésztésed. Ráadásul, ha ilyen ételeket választasz, azok jobban eltelítenek, lassabban éhezel majd meg, így könnyebb lesz visszatérni a szigorúbb diétához.

Folytasd a diétás naplódat is, és ezen a héten legyél nagyon őszinte magaddal, hogy a feleslegesen becsúszó kalóriákat ki tudd gyomlálni. Ha úgy érzed, hogy ideiglenesen nehezedre esik nemet mondani a nassoknak, vigyél magaddal egészséges rágcsákat, és számold bele őket a kalóriakeretedbe. Ha nem először fordult elő, hogy túletted magad, különösen fontos, hogy ne hagyd abba a naplót, mert így azt is meg tudod állapítani, mi idézi elő a falási rohamaidat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha rendszeresen mozogsz, egy kicsit fokozhatod az edzés intenzitását, vagy pár percet ráhúzhatsz a szokásos időre. Ha amúgy nem szoktál mozogni, itt az ideje, hogy a sétát válaszd a busz helyett, a lépcsőt a lift helyett. Ha mindennap megteszed a héten, lehet, hogy nem is látszik majd a hétvégi méretkezésnél a bűnözés. A mozgás ezenkívül jó hatással van az emésztésre és a hangulatra is. 

Ezért híznak vissza a legtöbben

A fogyókúrázók több mint fele három éven belül visszahízik, és ez nem véletlen. Rengeteg apró lépés van, ahol félrecsúszhat a súlytartás. Mutatjuk, hol hibáznak a legtöbben, hogy te elkerülhesd ezeket a bakikat.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük