Így találhatod meg a zsírégető zónádat: mutatjuk, hogy számolhatod ki, mikor a leghatékonyabb az edzés

Mi az a zsírégető zóna, hogy működik, hogyan kell kiszámolni, és miért nem baj, ha kilép belőle az ember?

ekg futas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki valaha is edzett már, az biztosan találkozott a zsírégető zóna fogalmával, de arról már ritkábban esik szó, miért is ideális ez a pulzustartomány a zsírégetéshez, és mi történik a testedben, ha kilépsz belőle.

A pulzus segíthet lemérni az edzés intenzitását. A nyugalmi ritmus 60-100 között van, de ez megugrik a mozgás, fizikai igénybevétel során. Minél intenzívebb az edzés, annál magasabbra szökik a pulzus. 

Mi az a zsírégető tartomány?

A zsírégető zóna az a tartomány, melyben a szervezet már a saját energiatartalékait éli fel, ez pedig zsírveszteséghez vezet. Ez a zóna nagyjából a maximális szívritmus 70%-ának környékén található.

okosora

A maximális szívritmust úgy tudod megállapítani, hogy kivonod 220-ból a korodat. Tehát egy 30 éves nő maximális szívritmusa 190 lesz, egy 40 évesé pedig 180. Ennek a 70%-a környékén található a zsírégető zóna. A képlete a következőképpen fest: ((220 - kor) x 70) / 100. Egy 30 éves nő esetében ez 133, egy 40 éves nő esetében pedig 126.

Ha szeretnél ideális mennyiségű zsírt égetni, figyelned kell a pulzusodat. Ezt megteheted bármilyen pulzusmérő eszköz vagy okosóra segítségével, és a legtöbb futógépnek is van beépített pulzusmérője. Zsírégetéshez tartsd magad ehhez az értékhez, ne nagyon lépd túl, a legjobban a 60-75% közötti tartomány működik. Ez az az intenzitás, aminek során még nem okoz gondot beszélgetni, tehát, ha nincs nálad mérőeszköz, nagyjából ez alapján is be tudod lőni az ideális teljesítményt.

Baj, ha átléped a zsírégető tartományt?

Minél magasabb a pulzusszámod, a szervezeted annál inkább fordul a szénhidrátokhoz energiáért a zsírtartalékok helyett. Ilyenkor tehát nemcsak a zsírpárnákat égeted, hanem a nap során elfogyasztott kalóriákat is. Azonban minél intenzívebb az edzés, annál több energiát használ fel a tested, így hiába származik az elégetett energia nagyobb hányada szénhidrátokból, zsírból is több fogy. Ráadásul, amit elégetsz, az nem is rakódik le. Egy intenzívebb edzés során rövidebb idő alatt több zsírt emészt fel a szervezeted, mint egy zsírégető zónában eltöltött hosszabb, de kevésbé megterhelő edzés alatt. Tehát nem, egyáltalán nem baj, ha elhagyod a zónát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Tíz szuper zsírégető mozgásforma

Ha gyorsan szeretnél megszabadulni az extra kilóidtól, vannak olyan mozgások, melyek rengeteget segíthetnek ebben. Ezek heti kétszer egy óra alatt is annyi kalóriát égetnek el, hogy az megfelel heti fél kiló fogyásnak. Ha mellé még az étkezésre is odafigyel az ember, csak úgy olvadnak majd a kilók.

Ezt is szeretjük