Fáradtság és izzadás: az inzulinrezisztencia tünetei és gyógyítása
Óvatosan a csodadiétákkal, mert akár inzulinérzékenységet is kiválthatnak.

ir-fogyas5
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjaink egyik legtöbbeket érintő népbetegsége az inzulinrezisztencia, mely a cukorbetegség előszobája, és amiről elsőre az ugrik be sokaknak, hogy nehezebbé, vagy akár teljesen lehetetlenné válik mellette a fogyás - ezt az állapotra jellemző magas inzulinszint okozza.

A sejtek alacsonyabb inzulinérzékenysége, az anyagcsere-folyamatok sérülése az egészségtelen étrend mellett az egészségesnek hitt, de valójában destruktív csodadiéták folyománya is lehet. A probléma nem csak a zsírpárnák miatt komoly és kezelendő: hosszú távon 2-es típusú cukorbetegséggé is alakulhat. A jó hír, hogy megfelelő étrenddel és életmóddal sejtjeink inzulinérzékenysége javítható, a károsodott anyagcsere helyretehető.

Milyen az egészséges anyagcsere-állapot?

Minden étkezés megemeli a vércukorszintet, amire a hasnyálmirigy inzulintermeléssel reagál. Az inzulin viszi a vérben lévő cukrot, más néven glükózt a sejtekbe, hogy azok energia gyanánt használják fel.

ir-fogyas3
Fotó: Mladen Sladojevic / Getty Images Hungary

A megmaradt glükóz zsír formájában elraktározódik – megfelelő inzulinérzékenységű sejtek és egészséges életmód mellett nem lesz belőle túl sok. Ha azonban a sejtek inzulinérzékenysége csökken, az megbillenti a helyes anyagcserét.

Mitől csökkenhet a sejtek inzulinérzékenysége?

Mint a legtöbb rendellenességnek, ennek is lehetnek örökletes okai, ám az egészségtelen életmód nagyban növeli az anyagcserezavarok és az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét. A rendszertelen, illetve túl gyakori evés, csakúgy, mint a túlságosan nagy adagok, a finomított szénhidrátok fogyasztása mind újabb és újabb glükózlöketet, ezzel inzulincsúcsot jelentenek, amelyek hatására a sejtek egyre nehezebben reagálnak az inzulinra - csökken az inzulinérzékenységük. Ennek az eredménye, hogy az inzulinszint magas marad, a szervezet elkezd raktározni: a magas inzulin köti a zsírt.

ir-fogyas1
Fotó: Dr. Farkas Kitti

Nemcsak az egészségtelen ételek, hanem akár a veszélyes, nem szakmai alapokon nyugvó divatdiéták is okozhatják az anyagcsere károsodását – hívja fel a figyelmet Dr. Farkas Kitti orvos, aki szerint kifejezetten a csodadiéták tehetnek arról, hogy az inzulinrezisztencia mára elterjedt betegség lett.

Hogyan étkezz a megfelelő inzulinérzékenységért? 

Amellett, hogy nehézkessé vagy lehetetlenné válik a zsírpárnák ledolgozása, a kezdődő és már kialakult inzulinrezisztencia leggyakoribb tünetei közé tartozik a hirtelen rád törő fáradtság, enerváltság és álmosság, remegés, izzadás, szédülés vagy akár ájulás is. Ennek az oka, hogy az inzulinrezisztencia miatt a sejtek nagyon nehezen tudják csak felhasználni a vérben lévő cukrot. Ezt mindenképp rendbe kell hozni.

Érdemes kerülni a fogyókúrás trendeket

A sokat emlegetett napi ötszöri-hatszori étkezés elterjedt módszer, azonban az orvos szerint egyáltalán nem jó ötlet az inzulinháztartás szempontjából. Dr. Farkas Kitti szerint az öt étkezéssel az a probléma, hogy pusztán a tünetet próbálja enyhíteni.

ir-fogyas2
Fotó: Fertnig / Getty Images Hungary

A gyakori etetés csökkenti az éhségérzetet, és kiigazítja a vércukrot, de magát a kiváltó okot, azaz a magas inzulinszintet nem kezeli. Ha ugyanis napi ötször vagy még többször étkezel, akkor állandóan magasan tartod a vércukorszintet, a hasnyálmirigy pedig folyamatosan fogja termelni az inzulint, amíg ki nem merül.

ir-fogyas4
Fotó: Martinina / Getty Images Hungary

Azt is kiemeli, hogy szénhidrátbeviteledet igazítsd a napszaki vércukor-ingadozáshoz is, és ebéded legyen a legtartalmasabb. Emellett az orvos a természetes alapanyagok fontosságát hangsúlyozza. A manapság szintén felkapott, és a fogyókúrázók körében is nagyon terjedő csodadiéták kapcsán arra is int: ne higgy a feldolgozott, fogyasztószernek kikiáltott, csomagolt műételekben!

Fontos a sport és az alvás is

A rendszeres testmozgás szintén elengedhetetlen. A sport nemcsak a zsírégetés fokozása és az izmok növelése miatt fontos, hanem azért is, mert maga az intenzív testmozgás javítja a sejtek inzulinérzékenységét. A destruktív stressz szintjének mielőbbi csökkentése és a pihentető, minőségi alvás szintén kikerülhetetlen összetevője az egészséges, IR-mentes anyagcserének.

A cikk az ajánló után folytatódik

Van jobb ötletünk a vaspótlásra!

Próbáld ki a Bioextra Ferrovit szerves vas tartalmú étrend-kiegészítőt ásványi anyagokkal, vitaminokkal! A Bioextra Ferrovit támogatja a szervezetünkben található vas pótlását, mert a termék szerves vasat tartalmazó komplex vaskészítmény, amely hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez.

Advertisement

Promóció

Ha kifejezetten foglalkoztat téged a fogyás kérdése is, akkor ne feledd, hogy mindenekelőtt nem csupán fogyókúrában, hanem életmódváltásban kell gondolkodni, nulladik lépésként pedig – ahogy Dr. Farkas Kitti fogalmaz – el kell tüntetni a korábbi, sikertelen fogyókúrák hatásait. Így lehet elkezdeni rendbe tenni az anyagcserét. A sejtek inzulinérzékenységének javításával be tud indulni a zsírfelhasználás is, újra sikeres lesz a fogyókúra.

Rendbe teszi a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat: 8 étel, amiből egyél sokat

A króm az egyik legfontosabb mikrotápanyag az ember étrendjében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük