5 tanács, hogy hatékony legyen inzulinrezisztencia alatt a fogyókúra: obezitológus osztotta meg őket

Inzulinrezisztencia alatt nehezen indul be a fogyás, de nem lehetetlen küldetés, ebben nyújtott segítséget az obezitológus szakorvos.

GettyImages-630619892
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyos hormonzavarokkal a fogyás igencsak nehezített, így extra odafigyelésre és kitartásra lehet szüksége az illetőnek, ha meg szeretne szabadulni a pluszkilóktól.

Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, a Budai Endokrinközpont obezitológusát arról kérdeztük, vajon miket tanácsol azoknak, akik inzulinrezisztenciával fogyni akarnak?

Mindent személyre szabva

A betegségek, kóros állapotok gyógyításának minden esetben személyre szabottnak kell lennie. Nincs ez másként inzulinrezisztencia esetén sem. Sajnos erről sokan megfeledkeznek, és miután kézhez kapták a diagnózist, egy sablontervet próbálnak követni. Jobb esetben utánaolvasnak pluszban az interneten, kinek milyen praktikák váltak be, és kipróbálják azokat.

GettyImages-1187668656

Könnyen megeshet viszont, hogy valakinek valami beválik, ám ugyanaz a másiknak már nem. Ennek oka, hogy mindenki máshogy működik, más az életkor, más lehet a nem, a jelenlegi állapotuk, lehet, hogy vannak más betegségei is, más a kiindulási súly. Ezeket mind figyelembe kell venni ahhoz, hogy egy terápia valóban személyre szabott legyen, vagyis ténylegesen, hosszú távon is hasson. 

Gyógyszer

Az inzulinrezisztencia kezelésének alapja a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás. Viszont előfordulhat, hogy ez nem elég - ilyenkor inzulinérzékenyítő gyógyszerre van szükség. Ez sok esetben beindítja a fogyást. Amennyiben mégsem, vagy nem eléggé hatásos, forgalomban vannak olyan készítmények, melyek még plusz löketet adnak.

Más hormonzavar is jelen lehet

- Az endokrin problémák gyakran többszörösen vannak jelen, így elképzelhető, hogy azért nem sikerül fogyni, mert az IR mellett egyéb zavar is jelen van. Ilyen a pajzsmirigy-alulműködés, mely szintén akadályozhatja a túlsúly leadását. Éppen ezért, ha nem sikerül számottevő eredményt elérni, érdemes laborvizsgálatot végeztetni, melynek során kiderülhet, van-e más gond is az IR-en kívül - mondja dr. Mutnéfalvy Zoltán, a Budai Endokrinközpont obezitológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Fontos a mozgás

A tartós fogyás teljes életmódváltást kíván, melybe beletartozik a rendszeres testmozgás beiktatása is. Fontos, hogy a megfelelő diéta mellett heti minimum 3-szor szánjon időt valamilyen edzésre, ne csak kardióra, hanem súlyzósra is. Amennyiben ez kimarad, az életmód-terápia nem teljes, így a maximális hatás is elmarad.

Szakemberrel átvizsgálni az étkezést

Az IR-diéta - főleg kezdetekben - nem könnyű. Nemcsak bizonyos alapanyagokra kell odafigyelni, hanem arra is, hogy mit mivel fogyaszt, mikor eszik bizonyos ételeket, sőt az sem mindegy, hogy miként készít el egyes fogásokat - annak ellenére, hogy a zöldségek többsége lassú felszívódású, gyors lesz, ha pürésítik őket főzelékhez. Éppen ezért érdemes lehet átnézetni az étrendet szakemberrel, ugyanis meglehet, hogy hiba található a diétában.

8 reggeli, ami stabilizálja a vércukorszintet, és órákra eltelít

A lendületes napkezdéshez hozzátartozik a finom, tápláló és egészséges reggeli is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük