Hogyan hat a vércukorszintre a joghurt? Nem mindegy, hogy fogyasztják a cukorbetegek
A joghurt sokak kedvence, ám a cukorbetegeknek alaposan meg kell fontolniuk, hogy milyen terméket választanak, és mikor fogyasztják el.

joghurt nő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés olyan ellentmondásos élelmiszercsoport van a piacon, mint a tejtermékeké. A fogyasztók csak kapkodhatják a fejüket a zavarosnak tűnő információk tengerében. Különösen igaz ez azokra, akiknek az egészségügyi állapota speciális diéta tartását teszi szükségessé, így például a szénhidrátanyagcsere-zavarral élőkre. 

A cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak különösen oda kell figyelniük, hogy étkezéseikkel ne idézzenek elő jelentős vércukorszint-ingadozást, ez a célkitűzés ideális esetben a táplálékok kiválasztásakor is érvényesül. Mivel a tejről különböző véleményeket hallhatnak, többen a joghurttal kapcsolatban is elbizonytalanodnak: vajon ehetik-e, és ha igen, milyet, mikor és hogyan?

A címkét mindig át kell olvasni!

A joghurt sokak kedvenc reggeli tápláléka, amit akkor is meg tudnak enni, ha csak „muszájból” esznek a korai órákban, és nincs kedvük még egy szelet kenyeret sem megkenni. A boltok polcain számtalan verzió közül válogathatnak a vásárlók. A diétát tartó cukorbetegeknél, inzulinrezisztenciásoknál alapkövetelmény, hogy az adott termék hozzáadott cukortól mentes legyen, így sok gyümölcsjoghurt, sőt kizárólag növényi alapanyagokból készülő áru kizárásra kerülhet. A címkék áttanulmányozása a gyakorlott fogyasztók első lépése ilyenkor is, hiszen sokszor olyan helyeken bukkan fel a kerülendő hozzávaló, ahol egyébként nem számítanának rá, így például a zsírszegény, fit változatokban. 

A natúr joghurt természetesen szintén tartalmaz gyors felszívódású szénhidrátokat, laktózt, vagyis tejcukrot. Hogy pontosan mennyit, az nagyban függ a pontos fajtától. Amennyiben valakinek számolnia kell a napi elfogyasztott szénhidrát mennyiségét - ez például az inzulinrezisztenciások esetében jellemző -, akkor a joghurtot a számolós alapanyagok közé kell sorolnia. A nemzetközi vizsgálatok azt mutatják, hogy a hozzáadott cukortól mentes, kalciumban, fehérjében gazdag joghurt nem okoz drasztikus vércukorszint-emelkedést. Ezek alapján az alacsony glikémiás indexű táplálékok közé sorolják. 

Sőt akadnak olyan kutatások is, amelyek azt találták, hogy a joghurtfogyasztás kapcsolatot mutat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával.  Ugyanakkor a hazai ajánlások gyakran kiemelik, hogy magas inzulinválaszt vált ki, így reggelire vagy vacsorára, amikor az inzulinérzékenység gyengébb, egyes szakemberek nem ajánlják. 

Milyen joghurtot válasszanak az érintettek?

A hozzáadott cukor kerülésén túl szempont lehet a joghurt zsírtartalma is. Bár a magasabb zsírtartalom csökkentheti a szénhidrátok felszívódásának sebességét, van, hogy a zsírszegény, cukormentes opció a jobb választás. A betegek olykor testsúlyproblémákkal, magas koleszterinszinttel is szembenéznek, valamint számolniuk kell szív- és érrendszeri kórképek fokozott kockázatával. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az élőflórás, probiotikus joghurtok segíthetnek a szervezetben lévő krónikus gyulladás mérséklésében, ami 2-es típusú cukorbetegség esetén jellemző, illetve támogathatják az emésztést is. A natúr joghurt mellé a felszívódást lassító olajos magvakat vagy 1-2 teljes kiőrlésű, cukormentes kekszet, rostdús zöldségeket, például répát érdemes választani. Az olajos magvak kalóriatartalma magas, így mértékkel ajánlott fogyasztani őket. Uzsonnára jó választás lehet a joghurt mellé a bogyós gyümölcs is. 

Fontos, hogy az érintettek a személyre szabott diétás étrendjük összeállításakor szakember segítségét vegyék igénybe, és nyomon kövessék a vércukorszinjüket, illetve az inzulinértékeiket is. A joghurtnál, akárcsak a többi élelmiszernél, döntő tényező lehet az egyéni érzékenység, van, aki kisebb, van, aki jelentősebb vércukoszint-emelkedést tapasztalhat a fogyasztásakor. 

5 étel és ital, ami gyorsan emeli a vércukorszintet

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknél szinte borítékolható, hogy negatívan hatnak a vércukorszintre, így a cukorbetegek számára kerülendők, vagy legalábbis kellő körültekintéssel fogyasztandók.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük