Gyümölcsevés után fogmosás: tudod, mennyit kell várnod?
Gyümölcsevés után nem szabad azonnal fogat mosni. Eláruljuk, hogy miért.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahány szakember, annyi elképzelés létezik arról, hogy hányszor kell egy nap fogat mosni. Egyesek szerint a reggeli és esti mosás bőven elég, mások szerint lehetőség szerint minden étkezés után meg kell tisztítani a fogakat.

Egyben azonban minden szakember egyetért: az olyan magas savtartalmú ételek után, mint a gyümölcsök, nem szabad azonnal fogat mosni, mert könnyen megsérülhet a fogzománc.

30 percet várni kell

A száj pH-értéke minden étkezés után megváltozik. Különösen a savas ételek és italok elfogyasztása billenti el az egyensúlyt, ami nagyon veszélyes a fogzománcra nézve, hiszen a fog védőrétege ilyenkor felpuhul, az alatta álló dentinréteg is sérül, amit egy fogmosás csak tovább károsít. A fogzománc a test egyik legkeményebb anyaga, vagyis nem kezdhető ki egykönnyen, de ha evés után azonnal dörzsölni kezded, megsérülhet, így a lyukak kialakulásának és a fogszuvasodásnak is megnő az esélye.

Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a magas savtartalmú ételek után legalább fél órát várj a fogmosással. Ennyi idő alatt a nyáltermelés révén visszaáll a száj egyensúlyi állapota, így a zománc újra tökéletes védelmet tud nyújtani a fogaknak.

Magas savtartalmú ételek

A gyümölcsök savtartalma igencsak magas, de nem csupán ezek lehetnek veszélyesek a fogakra nézve. A gyümölcskészítmények, a szénsavas üdítőitalok, az erjesztett termékek - például sajtok -, valamint a bor is savas kémhatásúak, ezért ezek elfogyasztása után sem javasolt a fogmosás legalább 30 percig.

Ha mégis úgy érzed, hogy szükséged lenne egy tisztításra, akkor tiszta vízzel öblítsd ki a szádat néhányszor, vagy rágj el egy rágót, kizárólag cukormentest. A rágó fokozza a nyáltermelést, így segít visszaállítani a száj pH-értékének egyensúlyi állapotát.

Így erősítsd a fogzománcot!

A fogzománc épsége nagyon fontos a szájhigiénia és fogak egészségének szempontjából, ezért nem árt, ha ügyelsz rá, hogy minél erősebbé és strapabíróbbá tedd. A rendszeres napi mosás, a helyes technika mellett, legalább két percben nagyon fontos. Ám emellett olyan kiegészítő mozzanatokra is szükség van, mint a szájvíz és a fogselyem használata.

Helyes fogmosás

A helyes fogmosás menetéről nézd meg videónkat! Minden részletre kitér benne szakértőnk.

Ugyanakkor az étkezéseddel is segíthetsz a fogzománcot ellenállóbbá tenni. A kalciumban gazdag ételek, mint a tejtermékek, az olajos magvak, a spenót vagy a brokkoli erősítik a csontokat, így a fogakat is, ezeket tehát mindenképpen érdemes az étrended részévé tenni.

Már csak azért is, mert a kalcium segít a körömtöredezés megszüntetésében, illetve így megelőzheted az időskori csontritkulást is, ami jóformán népbetegségnek számít.

Ezt is szeretjük