Mikor kell kidobnod a fogkefét? 2 gyakori eset, amikor muszáj

Torok- vagy mandulagyulladást követően le kell cserélned a fogkefédet, akkor is, ha új volt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfelelő fogápolás érdekében bizonyos időközönként cserélned kell a fogkefédet. Erre rendszerint akkor kerül sor, ha már látványossá válik, hogy nem éppen mai csirke. Amikor a sörték szanaszét állnak, és a tövüknél megkövült fogkrémmaradványokat látsz, valószínűleg neked is eszedbe jut, megérett az idő a cserére.

Előfordulhat azonban, hogy bár ránézésre még alkalmas lenne a fogápolásra, mégis meg kell válnod tőle, mert veszélyes kórokozókat hordozhat.

Felső légúti gyulladás

A torok- és mandulagyulladás elmúltával fontos, hogy lecseréld a fogkefédet. Ezeknek a felső légúti megbetegedéseknek a kialakulásáért jellemzően influenzavírusok, illetve megfázást okozó vírusok felelnek, de bakteriális fertőzés - például Streptococcus - is állhat a háttérben.

Amennyiben a fertőzés elmúltával nem váltasz fogkefét, a torok-, illetve mandulagyulladásért felelős baktériumok vagy vírusok még ott tanyázhatnak a fogkeféden - készen arra, hogy újabb betegséget okozzanak.

Ajakherpesz

Az ajakherpeszt a hsv-1 jelű Herpes Simplex vírus okozza. A kórokozó jelenlétére a száj körüli folyadékkal telt hólyagok kialakulása hívja fel a figyelmet, melyek fájdalmasak és pörkösen száradnak - nyolc-tíz nap múltán maguktól leesnek.

A vírus közvetlen fizikai érintkezéssel terjed, és mindaddig fertőz, míg pörk nem képződik rajta. Sajnos a kórokozótól megszabadulni nem tudsz, ha egyszer megkaptad, életed során több ízben okozhat kellemetlen hólyagokat a szádon.

Újbóli megjelenését azonban elkerülheted, illetve elodázhatod immunerősítéssel, valamint azzal, hogy a herpesz elmúltával lecseréled a fogkefédet. A szájban kialakuló afta gyógyulása után szintén lényeges, hogy új fogkefét kezdj használni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nincs szíved kidobni? Fertőtleníts!

Ha teljesen új volt a fogkeféd, mielőtt elkaptad fertőzést vagy kiújult a herpeszed, lehet, hogy nincs kedved megválni tőle. Ebben az esetben érdemes chlorhexidin-tartalmú szájöblítő szert - például Listerine-t - vásárolnod, és ebben áztatnod egy éjszakán át a sörtéket. Ugyancsak jó megoldás lehet, ha Neomagnol nevű antiszeptikus fertőtlenítő tablettát vásárolsz a gyógyszertárban. A kéz és evőeszköz fertőtlenítésre is alkalmas tablettát vízben kell feloldanod, majd abban áztatni egy ideig a fogkefét.

Ezt is szeretjük