Nyelvtisztítás fogmosás közben: tényleg szükséges?

Az orvos válaszol

Tudod, miért nem jó, ha megfeledkezel a nyelvtisztításról?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyors fogmosás reggel, a nagy rohanás közepette, majd még egy este, lefekvés előtt, fáradtan. Ugye, ismerős? Az alapos szájhigiénia azonban ennél jóval többet takar. Szükséges hozzá a fogselyem és a fogköztisztító kefe rendszeres használata illetve a nyelvtisztítás is - amiről sokan megfeledkeznek, pedig a nyelven található lepedék sok mindenért felel.

Megkérdeztük a témában dr. Csajbók Évát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet belgyógyász-endokrinológusát, valamint dr. Tausz Ágnest, a Tausz Dental Klinik fogász és szájsebész szakorvosát.

Nyelvtisztítás szájszag ellen

A nyelveden telepedik meg a baktériumok jó része, sok esetben ez okozza a szájszagot. Ha a rendszeres fogmosás ellenére sem teljesen friss a leheleted, és nincs romló fogad vagy gyomorproblémád, minden bizonnyal a nyelveden felejtett baktériumok a felelősek, melyek anyagcseréje révén kénes bomlástermékek keletkeznek.

Ezért a friss lehelet eléréséhez nem elég az alapos fogmosás, minden alkalommal gondot kell fordítanod a nyelved tisztítására is.

Mire képes a lepedék a nyelveden?

Ám nem szájszag a legsúlyosabb probléma, amihez a nem megfelelő szájhigiénia vezethet. Dr. Csajbók Éva szerint hosszú távon fogkőképződéshez, a későbbiekben pedig krónikus fogágybetegséghez, illetve akár fogelvesztéshez is vezethet a lepedék jelenléte a nyelven.

A gennyes foggyökerek akár az orrmelléküregbe is betörhetnek, akut vagy krónikus gyulladást okozva benne. A nem megfelelő szájhigiéné következtében kialakult fogászati betegség pedig gócpontként gyulladásos állapotot tarthat fenn a szervezetben.

Milyen színű a lepedék?

A fehéres-szürkés lepedék a szájban, nyelven gombás fertőzés jele lehet, mely hosszú idő alatt az egész tápcsatornát megfertőzheti, és emésztési zavarokat, puffadást okozhat, de immungyenge állapotban akár súlyosabb problémákhoz is vezethet. A nyelven megjelenő vöröses, körülírt foltok vírusfertőzés jelei is lehetnek. Korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz a témáról.

Herpesz, afta és leukoplákia

Megjelenhet ezen kívül a szájban a klasszikus herpesz is, fehéres színű, fájdalmas csomócskák formájában. Érdemes odafigyelni az úgynevezett aftákra is, azaz a szájnyálkahártyán megjelenő fehéres, fájdalmas foltokra. Ezek általában mechanikus sérülés talaján keletkezett sebek, melyek felülfertőződtek valamilyen kórokozó - általában baktérium - révén. Kezelésükben fontos szerepet játszik a helyi fertőtlenítés.

Különös figyelmet kell fordítani a száj nyálkahártyáján fájdalom nélkül megjelenő fehér foltra, az úgynevezett leukoplákiára, hiszen ez rákmegelőző állapotnak tekinthető. Dohányosoknál, rossz fogazatúaknál gyakrabban tapasztalható ilyen, korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz róla.

Így tisztítsd helyesen!

Dr. Tausz Ágnes fogász és szájsebész szakorvos, szakmai területvezető főorvos elmondása alapján legalább naponta kétszer, de lehetőleg minden étkezés után kvadránsonként - száj egyik negyedét jelentő fogcsoport - legalább fél percig érdemes tisztítani a fogsorodat. A fogakat 45 fokos szögben, gyengéden, előre-hátra körkörös mozdulatokat végezve kell tisztítani, majd végül, de nem utolsósorban meg kell tisztítani a nyelvet is.

A nyelvhát dörzsölése szájöblögetéssel kiegészítve hozzátartozik a megfelelő szájhigiéniához, hiszen eltávolítja a baktériumok egy részét. Ezt a műveletet szintén végezheted fogkefe segítségével, hiszen létezik már olyan változat, amely a nyelvhát tisztítására speciálisan alkalmas. A nyelvtisztítás segít a friss lehelet megőrzésében, valamint a különböző ételek okozta lepedék eltávolításában, ezáltal a szájüregi flóra is helyreáll.

Figyelj a megfelelő eszközökre!

Dr. Tausz Ágnes szerint fogkrémek esetében fontos a hatóanyag-tartalom, ezen belül is elsősorban a megfelelő mennyiségű fluor, főleg gyermekek esetében. Később már szóba jöhetnek fogfehérítő hatású fogkrémek is, emellett különböző fogágybetegségek esetén érdemes gyógynövényi hatóanyagokat is tartalmazó fogkrémet használni.

Szerencsére ma már a fognyaki érzékenységre is találhatsz megfelelő fogkrémet. A természetes hatóanyagokból készülő termékek ugyanolyan hatékonyak, ha nincs semmilyen speciális problémád, akkor nyugodtan használd ezeket.

Válassz fogkefét!

Választhatsz hagyományos, illetve elektromos fogkefét, előbbinél nyelvtisztításra alkalmas változat is létezik, ezt ajánlott is alkalmazni a hétköznapok során. Utóbbi helyes használatáról dr. Benyőcs Gergely fogszakorvos beszél. Kattints az alábbi videóra!

Ami még lényeges

Hasonló jelentőséggel bír a fogselyem, illetve fogköztisztító kefe használata, hiszen az ételmaradékok egy részét csak ezek segítségével tudod eltávolítani, különösen torlódott fogazat esetében.

Ugyanígy lényeges a szájöblítő alkalmazása, hiszen ez segíti megelőzni a plakkok újraképződését. A fogselyem önvizsgálat szempontjából is a segítségedre lehet: ha nagyon vérzik az ínyed, vagy elszakad a fogselyem, akkor te magad is megállapíthatod az esetleges fogközi problémákat, amelyekkel aztán biztosan a fogorvoshoz vezet az utad, esetleg hamarabb is, mint ahogy a javasolt félévenkénti szűrés esedékes.

Ezt is szeretjük