Lepedékes nyelv: 4 súlyos betegség, amire a foltok utalnak
A fürdőszobatükör előtt vizsgáld meg a nyelvedet. A megvastagodott lepedék kórjelző lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyelven lévő, vékony rétegű fehér lepedék teljesen normális jelenség. Egészségügyi problémára akkor kell gyanakodnod, ha a lepedék megvastagszik, illetve a színe megváltozik.

A gyanús elváltozás hátterében számos egészségügyi probléma meghúzódhat, illetve egyes gyógyszerek szedése is kiválthatja.

Négy betegség, amit megmutat a lepedék

Gombásodás

Leggyakrabban a Candida albicans elszaporodása okozza a problémát. Ez a gomba normál körülmények között is jelen van az emberi szervezetben, előfordulhat azonban, hogy stressz, egészségtelen táplálkozás vagy antibiotikum-kúra következtében felborul a testen belüli egyensúly, és a jótékony hatású baktériumok nem tudják megfékezni a Candida szaporodását.

Ilyen esetekben számos kellemetlen tünetet produkálhat a gomba. Az intim területeken kínzó viszketéssel vagy hüvelyi folyással hívja fel magára a figyelmet, az emésztőrendszerben puffadást okoz, a nyelven pedig vastag fehér - vagy sárgás - lepedéket képez. Ha az orvos igazolta gyanúdat, próbáld ki a Candida-diétát!

Gyulladásos betegség

A nyelven megjelenő lepedék valamilyen szervezeten belüli gyulladásra is utalhat. Előfordul lázas betegségeknél, vírusos vagy bakteriális fertőzést jelezhet, de akár az emésztőrendszer gyulladásos állapotára is figyelmeztethet. Amennyiben csak a nyelv egyik felén látod a lepedéket, egy azonos oldali gyulladt fog okozhatja a tünetet.

Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mi a probléma, érdemes laborvizsgálatot végeztetned. Korábbi cikkünkre kattintva megtudhatod, mely laboreredmények utalnak gyulladásra a szervezetben.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Cukorbetegség

A megvastagodott lepedék kezeletlen inzulinfüggő - más néven egyes típusú - diabéteszre is felhívhatja a figyelmet. A cukorbetegségnek
ez a fajtája jellemzően fiatalkorban alakul ki, hátterében a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek pusztulása áll. Általában hirtelen jelentkezik: a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, így a glükóz a vérben marad, megemelkedik a vércukorszint, míg az izom- és a zsírszövet nem jut elegendő glükózhoz.

A betegség sajnos nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel szinten tarható. Mivel az egyes típusú diabéteszben szenvedő szervezete nem képes az inzulintermelésre, inzulininjekciót kell kapnia.

Ezt életmódtól függően maximum napi öt alkalommal kell beadni, ezen kívül kiegyensúlyozott étrendre van szükség a vércukorszint egyensúlyának megőrzése érdekében. A cukorbetegség további tüneteiről olvashatsz korábbi cikkünkben.

Leukoplákia

A leukoplákia a szájüreg nyálkahártyáján oldalt, illetve a nyelven jelentkező fehér folt - plakk -, melyet nem lehet dörzsöléssel eltávolítani. Rákmegelőző állapotnak tekinthető, melynek kialakulása leggyakrabban dohányzásra vagy túlzott alkoholfogyasztásra vezethető vissza.

A leukoplákia nem okoz feltétlenül visszafordíthatatlan szövetkárosodást, ám előfordulhat gyulladása, felülfertőződése, súlyos esetben rákos elfajulása. Jellemzően nem jár fájdalommal, de érzékeny lehet érintésre vagy fűszeres ételekre. A dohányzás elhagyása után általában egy éven belül megszűnik a leukoplákia, amennyiben mégsem, úgy műtéti úton kell eltávolítani az érintett területet. A leukoplákiáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Mi okozhatja még?

Nem csupán betegségek állhatnak a lepedékes nyelv mögött. Sokszor éppen valamilyen egészségügyi probléma kezelésére felírt tabletta okozza a tünetet. Gyakran antibiotikum szedése következtében alakul ki, de az orvosi szakirodalom két-háromszáz olyan gyógyszert tart számon, mely a lepedék megváltozását okozza a nyelven.

Ezt is szeretjük