Mit jelez a lepedék a nyelven? Rejtélyes betegség a háttérben
A tükör előtt csúfolódó foltokat látsz a nyelveden? Tudd meg, miért alakul ki a térképnyelv, és meg kell-e ijedned!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a nyugati orvostudomány nem sok figyelmet szentel a nyelven megjelenő lepedéknek, a keleti diagnosztika előszeretettel alkalmazza az itt kialakuló minták vizsgálatát. Saját nyelved megfigyelésével te is sokat megtudhatsz a szervezetedben zajló változásokról.

Amennyiben azonban foltokban jelentkező mintát veszel észre a nyelveden, általában nem kell megijedned. Létezik egy térképnyelv nevű elváltozás, mely teljesen ártalmatlan, jóindulatú jelenség.

Lepedék a nyelven

A nyelved felületét bevonó vékony, fehéres lepedék nem feltétlenül jelent betegséget. Ha azonban a lepedék vastag, sárgás színű, valamilyen egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet.

Mindez kialakulhat gyógyszerszedés következtében, vagy sok magas szénhidráttartalmú élelmiszer fogyasztása miatt. A háttérben állhat továbbá vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzés, illetve hurutos megbetegedés is.

Korábbi cikkünkből megismerhetsz két betegséget, amire szintén a nyelven megjelenő lepedék hívja fel a figyelmet.

Rejtélyes betegség: térképnyelv

A térképnyelv - erythema migrans - lényege, hogy a nyelven kivörösödött területek jelennek meg, melyeket szegély határol.

Normál esetben a nyelv felszínét úgynevezett nyelvpapillák borítják - ezek szabad szemmel is látható apró dudorok. A térképnyelv esetében ezek foltokban hiányoznak, és helyükön szabálytalan körvonalú, sima, vöröses elváltozások alakulnak ki.

A térképnyelv latin nevében a második szó a migrációra, vagyis a helyváltoztatásra utal. A nyelven megjelenő elváltozásnak van ugyanis egy olyan tulajdonsága, hogy mozgásban van. Míg a nyelv egyes területein hiányoznak a papillák, addig máshol regenerálódnak. A térképnyelv kialakulásának hátterében genetikai tényezők állnak, de a pontos okok egyelőre nem tisztázottak. Alább néhány kockázati tényezőt olvashatsz, melyek megléte esetén nagyobb valószínűséggel jelentkezik az elváltozás.

Rizikófaktorok

  • Fokozott stressz.
  • Barázdáltabb a nyelv.
  • Hormonális problémák.
  • Psoriasis - más néven pikkelysömör.
  • Atópiás dermatitis - más néven neurodermitis.

Kialakulása és kezelése

A térképnyelv kialakulása nem életkorfüggő, bármikor jelentkezhet. Szakértői megfigyelések szerint a lakosság 1-3%-át érinti, és nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy jóindulatú elváltozásról van szó, és jellemzően pár hónap alatt megszűnik.

Kezelést mindössze akkor igényel, ha fájdalommal jár. Ebben az esetben az orvos felírhat valamilyen fájdalomcsillapítót vagy gyulladáscsökkentőt, helyi szteroidot. Ezeket a készítményeket valószínűleg szájöblítő formájában kell használnod.

Nyelvvizsgálat otthon

A keleti orvoslás területén igen elterjedt a nyelvdiagnosztika. Ha szeretnéd nyomon követni a szervezetedben zajló változásokat, érdemes hetente egyszer megvizsgálni a nyelvedet a tükörben.

Legjobb, ha reggel, még fogmosás előtt veszed szemügyre a nyelvedet a fürdőszobában. Ilyenkor ugyanis nem befolyásolja a dohányzás, a tea vagy a kávéfogyasztás a színt vagy a lepedéket. Ha sok rajta a lepedék, vagy vörös foltokat látsz, esetleg más - a normál rózsaszíntől eltérő - árnyalatot tapasztalsz, mindenképpen érdemes felkeresned háziorvosodat, és csináltatni egy laborvizsgálatot.

Ezt is szeretjük