Ez a 3 legjobb fagyasztott zöldség a dietetikus szerint - Pénztárcabarátok, és segítik az emésztést

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Fagyasztott zöldségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A háztartások nagy részében a húsok mellett zöldségeket is mindig találni a fagyasztóban. Nem véletlenül szeretnek elraktározni belőle a háziasszonyok. A fagyasztott zöldségek pénztárcabarátok, könnyen elérhetőek, szezonon kívül is kaphatóak, és Will Bulsiewicz gasztroenterológus szerint ugyanolyan egészségesek, mint a frissen kapható zöldségek. 

Ez a három legjobb fagyasztott zöldség

A mirelit ételekkel kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy negatív a közvélemény. Ami fagyasztott vagy előre elkészített, az csak rossz és egészségtelen lehet, vélik sokan. Ám a fagyasztott zöldségek a hiedelmekkel ellentétben az összes olyan tápanyagot tartalmazzák, amit a zsenge, frissen vásárolt társaik. Semmivel sem rosszabb minőségűek vagy károsabbak, ráadásul a mindennapjaidat is könnyebbé tehetik.

GettyImages-1254432725
Fotó: Roberto Machado Noa / Getty Images Hungary

Meglepő, de a Chesteri Egyetem kutatása szerint egyes fagyasztott zöldségek nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak vitaminokat és antioxidánsokat, mint a piacon kapható darabok. Azok ugyanis sokszor napok vagy hetek alatt kerülnek a hűtőszekrénybe, ahol még tovább állnak, ez idő alatt pedig csökkenhet a tápanyagtartalmuk. Szemben a fagyasztott zöldségekkel, amiket szinte azonnal lehűtenek betakarítás után, megőrizve ezzel a vitamintartalmukat. Will Bulsiewicz dietetikus kiemelte, a brokkolit, az okrát és a különböző zöldségkeverékeket semmiképp ne hagyd ki a téli, mélyhűtős raktározásból. 

Fagyasztott brokkoli

A fagyasztott brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, amit a mélyhűtődben tarthatsz. Mint a legtöbb keresztes virágú növény, a brokkoli is magas rosttartalommal rendelkezik, ami hozzájárul a megfelelő emésztéshez. Rengeteg rákellenes fitokemikáliát is tartalmaz, alacsony kalóriatartalma miatt pedig a karfiol után a diétázók második kedvenc zöldsége. 100 grammjában mindössze 34 kalória van. Jó hatással van az agyműködésre, napi fogyasztásával lassíthatod az életkorral járó kognitív hanyatlást, és a szíved egészségét is segít megőrizni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fagyasztott okra 

Az okra nem egy népszerű zöldség, a húsmentes táplálkozás híveinek, valamint a kreol konyha kedvelőinek lehet ismerős a neve. De magas tápanyagtartalma miatt a húsimádóknak is érdemes eltenni belőle a mélyhűtőbe. Ez a zöldpaprikára emlékeztető, hosszúkás zöldség kiváló magnéziumforrás, tele van K1- és C-vitaminnal, segít a csontritkulás megelőzésében, valamint a csonterősítésben is nagy szerepet játszik. A K1-vitamint a szervezet nem tudja magától előállítani, így fontos, hogy megfelelő mennyiséget vigyünk be táplálék útján. 

GettyImages-1254184749
Fotó: BlackMagic / Getty Images Hungary

Antioxidáns-tartalma is kiemelkedő, így védelmet nyújt a szabad gyökök káros hatásaival szemben. De polifenolokban is gazdag, és flavonoidokat is tartalmaz, így javítja a szív egészségét, és csökkenti a vérrögképződés kockázatát.

Fagyasztott zöldségkeverékek

A mirelit zöldségek keverékeivel sem nyúlsz mellé, ha valami egészségeset és gyorsan elkészíthetőt akarsz enni, véli Will Bulsiewicz. Ezek közül is a legtáplálóbbak azok, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak gyökérzöldségeket. A répa, a fehérrépa, a zeller és a cékla telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ráadásul a felhasználásuk is sokrétű. Készíthetsz belőlük pürét, használhatod sült, ropogós elemként, vagy párolva szinte bármilyen étel köretelemeként megállják a helyüket. 

GettyImages-1404552268 (1)
Fotó: Redaco / Getty Images Hungary

Magas rosttartalmuk miatt sok diétás étrendbe beilleszthetők, immunrendszer-erősítő hatásuk miatt pedig a legjobb választások a hideg hónapokra. Nagy részük C-, E-, B- és K- vitamint is tartalmaz. De rengeteg ásványi anyag is található bennük: ilyen a folsav, a kálium, magnézium, mangán és vas. Gyógyhatásaik miatt már az ókorban is szerették és ismerték őket.

Olvass tovább! 8 egészséges és tápláló zöldség sült krumpli helyett - Némelyik finomabb, mint az eredeti

Ha diétáztál már valaha, akkor tudod, milyen nehéz lemondani egyes ételekről. Rengetegen imádják a chipset, a hamburgert, és sokaknak a sült krumplit a legnehezebb elhagyniuk.

8 egészséges és tápláló zöldség sültkrumpli helyett - Némelyik finomabb, mint az eredeti

Nézegess képeket!

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük