3 veszélyes táplálkozási betegség

A táplálkozás célja nem csak az életben maradás, hanem az egészség megőrzése is. Van, akinek nem sikerül.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A táplálkozás mentén kialakuló betegségek esetében a legtöbben az anorexiát és a bulímiát említik, pedig a helytelen táplálkozás miatti kóros elváltozások és következmények listája sokkal hosszabb – és sokkal érdekesebb is. Éppen ezért cikkünkben inkább a ritkábban említett betegségeket nézzük át.

Táplálkozási rendellenességek következményei

Először is fontos tisztázni, hogy a táplálkozással összefüggésbe hozható betegségekre nem szabadna legyinteni. A legtöbb ember elméjében ezek a problémák úgy élnek, mint egy kis elhízás, esetleg pár kiló elveszítése, de csak legyintenek rá azzal, hogy: „Majd leadom azt a néhány kilót! Majd visszaszedek később!”

Pedig a hosszú távú következmények egyáltalán nem néhány kilóról szólnak. Következményként meg kell említeni a súlyos érzelmi konfliktust, a kóros önértékelési zavarokat, a cukorbetegséget, a szívinfarktust, illetve néhány rákos megbetegedést is.

Obezitás

Az obezitás a kóros elhízottság orvosi neve, mely krónikus, de gyógyítható betegség. Lényege, hogy a testben túl sok zsírszövet halmozódik fel. Alapvetően két fajtáját különböztetjük meg.

Centrális, vagy férfias típusú obezitás: a két típus közül ez a súlyosabb, hiszen a feleslegesen felhalmozódott zsír a törzsön rakódik le, ezáltal súlyosabb következményekkel járhat.

Perifériás, vagy nőies típusú obezitás: az elváltozás során a zsír deréktól lefelé rakódik le, így a szív és a gyomor helyett az ízületekre rak nagyobb terhelést.

Morbid obezitás: a kóros elhízottság súlyosabb esete, mely során az elhízottra orvosilag úgy kell tekinteni, mint krónikus betegre. Állapotán a fogyókúra már nem segít, az esetek 90%-ában műtéti beavatkozásra van szükség. A műtétek során vagy a gyomor méretét csökkentik, vagy mesterségesen szabályozzák, hogy a szervezet mennyi tápanyagot szív fel. A világon a leggyakoribb betegségnek számít.

A betegség megoldásaként az egyetlen lehetséges út a fogyás. Ha ugyanis csökken a testsúly, akkor valószínűsíthetően az abnormálisan magas súly miatti betegségek mértéke is csökken. A tünetek elviselhetővé válnak, és a betegség kezelése is könnyebb. A testsúly csökkentéséhez azonban hosszú távú tervre van szükség. A hagyományos fogyókúra nem minden esetben segít.

Orthorexia

Az orthorexia egy rögeszme. Az ebben szenvedő beteg túl sokat foglalkozik az egészséggel, különös tekintettel az egészséges táplálkozásra. Általában ezt a betegséget veszik a legkevésbé komolyan, pedig az orvosok egyre több embert figyelmeztetnek a veszélyeire.

Az orthorexiában szenvedő beteg egész életének középpontjában az étkezés áll. Elutasít minden húst, a zsírokat, illetve a zöldségek és gyümölcsök nagy részét is, hiszen fél a növényvédő szerektől. Ezáltal táplálkozási skálája nagyon szűkké, egyoldalúvá válik, mely a szervezetre hosszútávon nagyon rossz hatással van. A mindent vagy semmit alapon működő hozzáállás az esetek nagy részében elhízást, kóros soványságot vagy súlyos vitaminhiányt okoz.

Hiperlipidémia

A hiperlipidémia zsíranyagcserével kapcsolatos betegség. A vérben egy vagy több zsírfrakció megnövekedésével jár. A két legfontosabb zsírfrakció a triglicerid és a koleszterin, melyek nagy részben a táplálékkal jutnak a szervezetbe. Normális mennyiség esetén a funkciójuk nélkülözhetetlen, hiszen a felépítésben és az energiaellátásban is fontos szerephez jutnak. Ha azonban mennyiségük meghaladja a normális értéket, akkor csökkentik a vérerek rugalmasságát. Következményeik az alábbiak lehetnek:

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

  • hasnyálmirigy-gyulladás
  • májmegnagyobbodás
  • lépmegnagyobbodás
  • erek megvastagodása
  • szívkoszorúér-elégtelenség
  • agyérgörcs
  • vérkeringési rendellenességek.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük