3 veszélyes táplálkozási betegség
A táplálkozás célja nem csak az életben maradás, hanem az egészség megőrzése is. Van, akinek nem sikerül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A táplálkozás mentén kialakuló betegségek esetében a legtöbben az anorexiát és a bulímiát említik, pedig a helytelen táplálkozás miatti kóros elváltozások és következmények listája sokkal hosszabb – és sokkal érdekesebb is. Éppen ezért cikkünkben inkább a ritkábban említett betegségeket nézzük át.

Táplálkozási rendellenességek következményei

Először is fontos tisztázni, hogy a táplálkozással összefüggésbe hozható betegségekre nem szabadna legyinteni. A legtöbb ember elméjében ezek a problémák úgy élnek, mint egy kis elhízás, esetleg pár kiló elveszítése, de csak legyintenek rá azzal, hogy: „Majd leadom azt a néhány kilót! Majd visszaszedek később!”

Pedig a hosszú távú következmények egyáltalán nem néhány kilóról szólnak. Következményként meg kell említeni a súlyos érzelmi konfliktust, a kóros önértékelési zavarokat, a cukorbetegséget, a szívinfarktust, illetve néhány rákos megbetegedést is.

Obezitás

Az obezitás a kóros elhízottság orvosi neve, mely krónikus, de gyógyítható betegség. Lényege, hogy a testben túl sok zsírszövet halmozódik fel. Alapvetően két fajtáját különböztetjük meg.

Centrális, vagy férfias típusú obezitás: a két típus közül ez a súlyosabb, hiszen a feleslegesen felhalmozódott zsír a törzsön rakódik le, ezáltal súlyosabb következményekkel járhat.

Perifériás, vagy nőies típusú obezitás: az elváltozás során a zsír deréktól lefelé rakódik le, így a szív és a gyomor helyett az ízületekre rak nagyobb terhelést.

Morbid obezitás: a kóros elhízottság súlyosabb esete, mely során az elhízottra orvosilag úgy kell tekinteni, mint krónikus betegre. Állapotán a fogyókúra már nem segít, az esetek 90%-ában műtéti beavatkozásra van szükség. A műtétek során vagy a gyomor méretét csökkentik, vagy mesterségesen szabályozzák, hogy a szervezet mennyi tápanyagot szív fel. A világon a leggyakoribb betegségnek számít.

A betegség megoldásaként az egyetlen lehetséges út a fogyás. Ha ugyanis csökken a testsúly, akkor valószínűsíthetően az abnormálisan magas súly miatti betegségek mértéke is csökken. A tünetek elviselhetővé válnak, és a betegség kezelése is könnyebb. A testsúly csökkentéséhez azonban hosszú távú tervre van szükség. A hagyományos fogyókúra nem minden esetben segít.

Orthorexia

Az orthorexia egy rögeszme. Az ebben szenvedő beteg túl sokat foglalkozik az egészséggel, különös tekintettel az egészséges táplálkozásra. Általában ezt a betegséget veszik a legkevésbé komolyan, pedig az orvosok egyre több embert figyelmeztetnek a veszélyeire.

Az orthorexiában szenvedő beteg egész életének középpontjában az étkezés áll. Elutasít minden húst, a zsírokat, illetve a zöldségek és gyümölcsök nagy részét is, hiszen fél a növényvédő szerektől. Ezáltal táplálkozási skálája nagyon szűkké, egyoldalúvá válik, mely a szervezetre hosszútávon nagyon rossz hatással van. A mindent vagy semmit alapon működő hozzáállás az esetek nagy részében elhízást, kóros soványságot vagy súlyos vitaminhiányt okoz.

Hiperlipidémia

A hiperlipidémia zsíranyagcserével kapcsolatos betegség. A vérben egy vagy több zsírfrakció megnövekedésével jár. A két legfontosabb zsírfrakció a triglicerid és a koleszterin, melyek nagy részben a táplálékkal jutnak a szervezetbe. Normális mennyiség esetén a funkciójuk nélkülözhetetlen, hiszen a felépítésben és az energiaellátásban is fontos szerephez jutnak. Ha azonban mennyiségük meghaladja a normális értéket, akkor csökkentik a vérerek rugalmasságát. Következményeik az alábbiak lehetnek:

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

  • hasnyálmirigy-gyulladás
  • májmegnagyobbodás
  • lépmegnagyobbodás
  • erek megvastagodása
  • szívkoszorúér-elégtelenség
  • agyérgörcs
  • vérkeringési rendellenességek.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük