Így főzz nyáron, hogy ne romoljanak meg az ételek - Az ételfertőzés a nyaralást is elronthatja
Nyáron kiemelten körültekintő módon kell tárolni az ételeket, ellenkező esetben csúnya ételfertőzés lehet a vége.
A nyári időszakban különösen fontos, hogy nagy körültekintéssel járjunk el az ételek készítése során.
Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy egy kis odafigyeléssel számos kellemetlenséget lehet megelőzni.
Nyári melegben különösen figyelni kell
Biztos te is tapasztaltad már, hogy a konyhapulton felejtett tej nyáron akár egy óra alatt is megromlik, az íze savanyúvá válik. A melegben nemcsak a tejtermékek, de a tojástartalmú ételek, húsok, halak is könnyen válhatnak fertőzések forrásává, amennyiben tárolásuk és elkészítésük közben nem kellő körültekintéssel jár el az ember.
A nyári melegben tehát még a frissen készített ételek is könnyen megromlanak. Elfogyasztásuk számos kellemetlen tünet, fertőzés forrása lehet. A leggyakoribb panaszok: hányás, hasmenés, általános rosszullét, láz, gyengeség lehet. Az enyhébb esetek kezelésére elegendő a jól ismert diétás tanácsok betartása, vagyis pirított kenyér, kétszersült, vízben főtt burgonya, rizs, alma, banán, keserű tea lehet az étrend.
A hányással, hasmenéssel járó állapotok kezelésénél elsődleges az elvesztett folyadék és só pótlása. Súlyosabb esetekben, különösen gyermekek és idősek megbetegedése esetén fokozottan kell ügyelnünk a kiszáradás megelőzésére rendszeres folyadékpótlással.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ahhoz, hogy az ételfertőzést elkerüld, fontos, hogy figyelj a következő dolgokra:
- Alapvetően fontos a higiénés szabályok betartása, az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt alapos kézmosás.
- A hűtőszekrény tisztán tartásával, a különböző élelmiszerek (esetleg földdel szennyezett zöldségfélék, nyers húsok) gondos elkülönítésével, csomagolásával, a háztartási szemét megfelelő kezelésével elkerülhető a fertőzés.
- A friss zöldségeket, gyümölcsöket gondosan mosd meg, esetenként hámozd meg fogyasztás előtt.
- A nyers húsokat, halakat alaposan főzd, süsd át, így az esetleges baktériumokat is elpusztíthatod.
- A romlott ételek a fertőzések melegágyai, így amennyiben az élelmiszerek színe, szaga vagy állaga megváltozik, ne fogyaszd el.
- A szabadban való sütés-főzés öröméről sem kell lemondani, azonban az alapanyagok elkészítését végezzük inkább a konyhában. Grillezéshez lehetőleg vásároljunk friss húsokat, ha ez nem megoldható, a fagyasztóból kivett terméket a hűtőben engedjük fel. A pácolt húsokat közvetlenül grillezés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből.
- A grillezéshez használt eszközök tisztán tartása mellett a hőkezelésre is ügyelnünk kell. Az elkészített és megmaradt termékeket minél hamarabb hűtsük le.
Erre figyelj a nyaralás alatt
A hőségben inkább kerüld az utcai árusoknál kapható ételeket, de a svédasztalos ételek fogyasztása is megfontolandó. Érdemes inkább frissen készített és melegen tálalt fogásokat fogyasztani. Csak megbízható éttermeket válassz - ehhez használhatod az ismerősök, internetes csoportok, oldalak ajánlásait.
Mindig nézz utána, hogy a célországban milyen minőségű az ivóvíz. Több országban csapvíz helyett ásványvíz fogyasztása javasolt, itt érdemes mellőzni a helyben készült jégkockákat és akár fogmosáshoz is ásványvizet használni, különösen a gyerekek esetében. Gyümölcssalátát, szeletelt gyümölcsöket is csak megbízható helyen fogyassz. A fertőzéshez elég lehet az elkészítés előtt nem körültekintő mosás, tisztítás vagy a hűtött tárolás hiánya is.
9 étel, ami könnyen fertőzést okozhat - Olvass tovább!
Becslések szerint évente mintegy 48 millióan kerülnek kórházba ételmérgezés gyanújával. Közülük legtöbben hányingerre, émelygésre panaszkodnak, egyes esetekben viszont a tünetek súlyosbodhatnak, és akár életveszélyessé is válhatnak.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- táplálkozás
- hasmenés
Az ételmérgezés 3 vészjelző tünete
- élelmiszer
- élelmiszerbiztonság