Így főzz nyáron, hogy ne romoljanak meg az ételek - Az ételfertőzés a nyaralást is elronthatja

Nyáron kiemelten körültekintő módon kell tárolni az ételeket, ellenkező esetben csúnya ételfertőzés lehet a vége.

Ételfertőzés nyáron
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári időszakban különösen fontos, hogy nagy körültekintéssel járjunk el az ételek készítése során.

Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy egy kis odafigyeléssel számos kellemetlenséget lehet megelőzni.

Nyári melegben különösen figyelni kell

Biztos te is tapasztaltad már, hogy a konyhapulton felejtett tej nyáron akár egy óra alatt is megromlik, az íze savanyúvá válik. A melegben nemcsak a tejtermékek, de a tojástartalmú ételek, húsok, halak is könnyen válhatnak fertőzések forrásává, amennyiben tárolásuk és elkészítésük közben nem kellő körültekintéssel jár el az ember.

GettyImages-1463546417
Fotó: Kinga Krzeminska / Getty Images Hungary

A nyári melegben tehát még a frissen készített ételek is könnyen megromlanak. Elfogyasztásuk számos kellemetlen tünet, fertőzés forrása lehet. A leggyakoribb panaszok: hányás, hasmenés, általános rosszullét, láz, gyengeség lehet. Az enyhébb esetek kezelésére elegendő a jól ismert diétás tanácsok betartása, vagyis pirított kenyér, kétszersült, vízben főtt burgonya, rizs, alma, banán, keserű tea lehet az étrend.

A hányással, hasmenéssel járó állapotok kezelésénél elsődleges az elvesztett folyadék és só pótlása. Súlyosabb esetekben, különösen gyermekek és idősek megbetegedése esetén fokozottan kell ügyelnünk a kiszáradás megelőzésére rendszeres folyadékpótlással.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ahhoz, hogy az ételfertőzést elkerüld, fontos, hogy figyelj a következő dolgokra:

  • Alapvetően fontos a higiénés szabályok betartása, az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt alapos kézmosás.
  • A hűtőszekrény tisztán tartásával, a különböző élelmiszerek (esetleg földdel szennyezett zöldségfélék, nyers húsok) gondos elkülönítésével, csomagolásával, a háztartási szemét megfelelő kezelésével elkerülhető a fertőzés.
  • A friss zöldségeket, gyümölcsöket gondosan mosd meg, esetenként hámozd meg fogyasztás előtt.
  • A nyers húsokat, halakat alaposan főzd, süsd át, így az esetleges baktériumokat is elpusztíthatod.
  • A romlott ételek a fertőzések melegágyai, így amennyiben az élelmiszerek színe, szaga vagy állaga megváltozik, ne fogyaszd el.
GettyImages-1014770764
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary
  • A szabadban való sütés-főzés öröméről sem kell lemondani, azonban az alapanyagok elkészítését végezzük inkább a konyhában. Grillezéshez lehetőleg vásároljunk friss húsokat, ha ez nem megoldható, a fagyasztóból kivett terméket a hűtőben engedjük fel. A pácolt húsokat közvetlenül grillezés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből.
  • A grillezéshez használt eszközök tisztán tartása mellett a hőkezelésre is ügyelnünk kell. Az elkészített és megmaradt termékeket minél hamarabb hűtsük le.

Erre figyelj a nyaralás alatt

A hőségben inkább kerüld az utcai árusoknál kapható ételeket, de a svédasztalos ételek fogyasztása is megfontolandó. Érdemes inkább frissen készített és melegen tálalt fogásokat fogyasztani. Csak megbízható éttermeket válassz - ehhez használhatod az ismerősök, internetes csoportok, oldalak ajánlásait.

GettyImages-1167438887
Fotó: Catherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Mindig nézz utána, hogy a célországban milyen minőségű az ivóvíz. Több országban csapvíz helyett ásványvíz fogyasztása javasolt, itt érdemes mellőzni a helyben készült jégkockákat és akár fogmosáshoz is ásványvizet használni, különösen a gyerekek esetében. Gyümölcssalátát, szeletelt gyümölcsöket is csak megbízható helyen fogyassz. A fertőzéshez elég lehet az elkészítés előtt nem körültekintő mosás, tisztítás vagy a hűtött tárolás hiánya is.

9 étel, ami könnyen fertőzést okozhat - Olvass tovább!

Becslések szerint évente mintegy 48 millióan kerülnek kórházba ételmérgezés gyanújával. Közülük legtöbben hányingerre, émelygésre panaszkodnak, egyes esetekben viszont a tünetek súlyosbodhatnak, és akár életveszélyessé is válhatnak.

Milyen ételek okoznak gyakran fertőzést? 9 veszélyforrást mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük