Meddig áll el a friss hús vagy a gomba? 4 élelmiszer, amit a határidőn túl már ne fogyassz el
Vannak élelmiszerek, amiket nem szabad megenni a lejáratuk után.

GettyImages-1310874058
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pazarlás visszaszorítása érdekében nem minden élelmiszertől kell a minőségmegőrzési idő lejártával megszabadulni, a tartós élelmiszerek, a lisztek, a befőttek, konzervélelmiszerek, lekvárok jóval a lejáratuk után is biztonságosan fogyaszthatók. Ám nem minden élelmiszernél lehet engedékenynek lenni.

Különbséget kell tenni a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő között, míg előbbi a gyártó által szavatolt legjobb minőség idejét jelzi, utóbbit már jóval szigorúbban kell venni, túlnyomórészt a hűtést igénylő készítményeken jelzik a dátumot. A rövid határidőn túl már nem javasolt fogyasztani az adott élelmiszereket, mivel mikrobiológiai szempontból kockázatot jelentenek, akár ételmérgezést is okozhatnak.

Nyers és főtt húsételek

A húsételek a gyorsan romlandó termékek közé tartoznak, amelyek hűtve tárolandók. A darált húst a vásárlástól számított 2 napon belül javasolt felhasználni az Academy of Nutrition and Dietetics szerint, az egész hússzeletek, akár steak vagy tarja 3-5 napig eltartható lehet. A főtt húst maximum 3-4 napon belül el kell fogyasztani. Először azonban a határidőn belül is javasolt az érzékszervi vizsgálat: szagold meg, kóstold meg, mielőtt megeszed a kész ételt. 

Fagyasztott húsok

A fagyasztott húsáruk esetében jóval hosszabb az eltarthatóság, általánosságban úgy tartják, minél kevésbé feldolgozott az adott hús, annál tovább megőrzi minőségét a fagyasztóban. A nyersen fagyasztott egész csirke vagy pulyka akár 8-12 hónapig is jó lehet, míg a szeletelt sertéshúst 4-6 hónapig, a darált pulyka- vagy sertéshúst 3-4 hónapig javasolt így tárolni. A főtt vagy sült hús is lefagyasztható, ám a főzés során vizet veszít az alapanyag, így a főtt baromfihús körülbelül 4 hónapig, a sertés- és marhahús 2-3 hónapig őrzi meg minőségét.

Gomba

A gombánál is fontos komolyan venni a fogyaszthatósági időt. Bár a fajtától is függ az eltarthatóság, általánosságban a termesztett csiperke egészben a szedéstől számított 7-10 napig biztonsággal fogyasztható hűtve, míg szeletelve 5-7 napig jó hűtőben. Az üzletekben kapható gombák csomagolásán vagy a szedés napját, vagy a szavatossági időt ezért minden esetben feltüntetik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az érzékszervi vizsgálat itt is beszédes: amennyiben a kalap száraz vagy nyálkás, a színe sötétebb, a szaga rosszabb, már nem szabad felhasználni. A szárított gomba hosszú ideig, akár 2-3 évig fogyasztható.

Tej

A friss pasztőrözött tej 12-14 napig is fogyasztható lehet megfelelő hőmérsékleten, 4°C alatt, ám a lejárati dátum figyelembe vétele nagyon fontos, később ugyanis a baktériumok gyors szaporodásnak indulnak, ami már az egészségre is veszélyes.

A felbontás után kiemelt jelentősége van a gyártó utasításainak, a hűtött tároláson túl általában 2-3 napon belüli fogyasztást javasolnak, később már főzésre, sütésre sem alkalmas. A tejnél viszont kifejezetten könnyű megfigyelni a romlás első jeleit: a savanykásabb szag és íz a megromlásáról árulkodik, így kóstolással is dönthetsz a sorsáról. Ha hosszabb távon szeretné valaki eltartani a tejet, az ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT), tartós tejet érdemes választania.

Lejárat után is fogyaszthatók

Vannak élelmiszerek, amiknél a lejárati idő nem a fogyasztási határidőt jelöli, hanem a szavatosságot: ezeket egy darabig még megeheted.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük