Penészedik a kenyér? 8 tárolási hiba, amitől hamarabb romlik az étel

Hamarabb romlik az étel, és gyorsabban penészedik a kenyér, ha nem jól tárolod.

Kenyér és liszt tárolása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Most, amikor a járványhelyzet miatt minimálisra kell csökkenteni a az időt, amit az otthonon kívül töltünk, sokan vásárolnak egyszerre többet bizonyos élelmiszerekből.

Ha a beszerzett ételeket nem megfelelően tárolják, hamarabb elromolhatnak. Hét kerülendő tárolási hibát sorolunk, hogy ne kelljen kidobni romlottan a megvásárolt élelmiszert.

Kenyér

A hagyományos, nem tartós kenyér szavatossága néhány nap, de ez csakis akkor igaz, ha helyesen tárolod. Ellenkező esetben a szavatossági idő ellenére is tönkremehet. Rengetegen elkövetik a hibát, hogy szorosan zárt nejlon- vagy papírzacskóban tartják a kenyeret.

Nejlonzacskóban a kenyér nem levegőzik, ragacsossá, nyirkossá válik, és penészedni kezd. Ugyan papírzacskóban jobban éri a levegő, abban viszont épp attól szárad ki, hogy nincs, ami benne tartaná a nedvességet. A legjobb megoldás, ha a kenyeret erre a célra tartott vászonzsákba teszed, vagy erre kinevezett konyharuhába csavarod, majd kenyértartó dobozba teszed. A zsákot, illetve konyharuhát maximum 2-3 naponta cserélni kell.

Liszt

A liszt fontos alapanyag, ám sajnos nem tárolható sokáig, pláne nem saját zacskójában. Mindenféle liszt esetében általános érvényű, hogy jól zárható tárolóüvegben kell tárolni. Ha a liszteszacskó nyitva marad, nincs áttöltve egy tökéletesen záródó üvegbe, rövid időn belül molyosodhat.

A liszt szavatossága fajtájától függ. A fehér liszté fél év, de minél magasabb a rosttartalma, annál gyorsabban romlik.  A fehér liszt szobahőmérsékleten eltartható, de a teljes kiőrlésű lisztet, mely a benne lévő olajok miatt hamarabb avasodik, érdemes hűtőben tartani.

Fűszerek

A főzéshez nap mint nap szükséges fűszerek jó, ha kéznél vannak, mégsem érdemes azokat a tűzhely közelében tárolni, különösen nem, ha nincsenek hermetikusan záródó tartókba áttöltve. A meleg és a pára ugyanis tönkreteheti a fűszereket. Ugyan az üveg fűszertartók mutatósak, ezek is kerülendők, mert a fény sincs jó hatással a fűszer minőségére.

Lekvár

A lekvárt felbontás után sokan teszik hűtőbe, de szobahőmérsékleten sem lesz baja a bontott üvegnek. Fontos azonban alaposan visszazárni az üveget, és étkezéskor is óvatosnak lenni. A lekvár gyors romlását okozhatja, ha véletlenül morzsa esik bele. 

Méz

Bár el nem romlik tőle, legfeljebb hamarabb kristályosodik, a lekvárhoz hasonlóan a mézet sem kell hűtőbe tenni. A mézet akkor se öntsd át fémtárolóba, ha így illik a konyhai készletedbe: ha fémmel érintkezik, nő a méz HMF-tartalma - gyümölcs- és szőlőcukor bomlásterméke -, ami minőségromláshoz vezet.

Egy üvegben vagy cserép mézescsuporban a méznek jó helye lehet a konyhapulton is, de hiba lehet túl közel helyezni az ablakhoz, mivel úgy nap mint nap napfénynek van kitéve, és ez ronthat élvezeti értékén. A mézet párás helyeken sem jó tartani, mert felveszi a környezet páratartalmát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sajt

A sajt ugyancsak érzékeny a tárolás szempontjából. Boltokban rendszerint nejloncsomagolásban jutsz hozzá, ám hazaérve érdemes minél előbb megszabadítanod tőle.

A nejlonban ugyanis nem éri elég levegő a sajtot, vizesedhet, és napok alatt penészedésnek indulhat. Ez főként akkor nagy veszteség, ha egykilós sajtkarikát vásárolt az ember. Érdemesebb áthelyezni egy sajttároló dobozba, melyben éri némi levegő, és úgy hűtőbe rakni. A sajt fagyasztható is, így, ha sokáig tárolnád, érdemes lehet a sajtkarikát négybe vágni és fagyasztótasakban, erre alkalmas műanyag ételdobozban lefagyasztani.

Citrom

Már olvashattál róla, hogy egyes zöldségeknek és gyümölcsöknek, így például a vöröshagymának és a banánnak kifejezetten nem tesz jót, ha hűtőbe teszik. A citrom sokak számára kérdéses, pedig az ember szeretné minél tovább frissen tartani a C-vitamin-forrást. Bár sem szobahőmérsékleten, sem a hűtőben nem romlik el, mégis érdemesebb a hűtőbe tenni egy lezárt nejlonzacskóban. Így ugyanis akár négyszer tovább bírja, nem penészedik, és nem lágyul meg.

Készételek

Főttek, sültek készítésekor mindig fontos az alaposság. Legyen az egy tojástartalmú étel vagy egy húsétel, ha félig-meddig nyersen maradt, az önmagában is veszélyes lehet az egészségre. Különösen problémás, ha ezeket az ételeket nem megfelelően tárolja az ember. Ha nem kerülnek hűtőbe, órák alatt romlásnak indulhatnak, szalmonellafertőzés forrásaivá válhatnak ezek az ételek. A jól elkészített étel mielőbbi hűtéséről se feledkezz el: ha kihűlt, akkor azonnal tedd a hűtőbe.

Szobanövények penész ellen

A penészedés nem csak a konyhában okoz gondot: a falakon megjelenő penész ellen azonban beválhatnak a penészűző szobanövények.

8 szobanövény penész ellen: távol tartják a gombaspórákat, párátlanítanak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük