Meddig marad életben a ruhákon a koronavírus, és hogyan akadályozhatod meg a terjedését? 7 dolog, amire ügyelj
A koronavírus a ruhákon is megmarad: mi a teendő az egészség védelmében?

GettyImages-740533087
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár arra intik az embereket, maradjanak otthon, boltba és patikába menni kell időnként, és nagyon sokan dolgoznak is, így elkerülhetetlen az utcára lépés és a másokkal való találkozás.

Nem hiába hangsúlyozzák a kézmosás, az otthoni fertőtlenítés és a mobiltelefonok felületének fertőtlenítését. Jogosan merül fel a kérdés, vajon a ruhákon is megmarad-e a kórokozó, meddig él, és hogyan érdemes azokat mosni a járványos időszakban.

Koronavírus a ruhákon

A WHO álláspontja szerint mindeddig nem egyértelmű, hogy meddig marad életben a vírus a különböző felszíneken. Az eddigi tapasztalatok szerint attól függően, milyen felületről van szó, óráktól akár napokig is élhet.

A Harvard Health megfigyelése az, hogy a vírus tovább életben marad a kemény felületeken, mint a puhábbakon. Ebből következik, hogy bár a ruhákon is megtapad és életben marad a vírus, a textilfelületek nem biztosítanak számára ideális körülményeket. Valószínűsíthető tehát, hogy a ruhákon a koronavírus élettartama inkább néhány órához közelít, semmint néhány naphoz.

Mire kell odafigyelni, hogy ne terjedjen a ruhákról a koronavírus? 

A ruhák szállítói lehetnek a koronavírusnak, hiszen a pár óra alatt, amíg a kórokozó életben van, áttelepedhet más felületekre. 

Hazaérve a boltból, patikából vagy halaszthatatlan elintéznivaló után, nem szabad leülni a székre, kanapéra, mert a ruhán levő kórokozó átkerülhet arra is.

Az ember azonnal vesse le utcai ruháját, és ha csak lehet, haladéktalanul mossa ki. Ha erre nincs lehetőség, akkor dupla, zárható szemeteszsákban érdemes félretenni, semmiképp sem bútorokra dobni, vagy a többi szennyes közé a szennyeskosárba.

A levetett ruhákat nem szabad megrázni, mert úgy a kórokozó a levegőbe kerülhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miután a ruhákat levetette, elengedhetetlen, hogy az ember alaposan, legalább 30 másodpercig kezet mosson.

A ruhákat a lehetséges legmagasabb hőfokon kell mosni. A 30 fokos mosás ezúttal nem elég, érdemesebb a 60 fokot választani, és megbízható, neves, jó minőségű mosószert. A vasalás másodlagos fertőtlenítőként ugyancsak hasznos a kórokozó elpusztítására.

Végül nagyon fontos, hogy a ruhák teljesen szárazak legyenek, amikor az ember felveszi őket, hiszen a kórokozók a nedves felületen könnyebben szaporodnak el.

Ezekben a napokban tehát hatványozottan érdemes arra figyelni, hogy az ember megfelelően kezelje szennyesét. A textilekről ugyanis a kórokozó átkerülhet más felületekre, ahol tovább is élhet pár óránál, és könnyűszerrel megfertőzheti a gyanútlan lakótársakat, családtagokat.

Immunerősítő teák

A járványos időszakban érdemes mindenféle módon, egyebek mellett teákkal is erősíteni az immunrendszert.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük