Mit mond a pénzügyi szakértő a hiteltörlesztési moratóriumról? A bankokat is megkérdeztük
Év végéig felfüggesztik a hiteltörlesztéseket.

lakashitel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a koronavírusról elsődlegesen az egészségvédelem, a betegséggel szembeni védekezés kapcsán esik szó, nap nap után szóba kerülnek annak gazdasági vonzatai is. A kieső, illetve csökkenő bevételek, esetlegesen megszűnő munkahelyek miatt különösen azok aggódtak, akiknek lakáshitel-törlesztés is terheli havi költségvetését.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében számolt be a koronavírus gazdasági vonzatainak kezelésére létesített gazdasági intézkedéscsomag őket érintő döntésének meghozataláról. A rendelet megjelent a Magyar Közlönyben is. Mit tudhatunk most?

Év végéig felfüggesztik a hiteltörlesztést

A szerdán elhangzottak szerint mindazoknak a magánszemélyeknek - és vállalkozásoknak -, akik szerdáig kötöttek hitelszerződést, tőke- és kamatfizetési kötelezettségeit, valamint a hiteldíj fizetését év végéig felfüggesztik.

A fizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, és minden hitelszerződésre, kölcsönszerződésre, illetve lízingszerződésekre is vonatkozik. A kormány a moratóriumot meghosszabbíthatja. A rendelet vonatkozó része így szól:

Ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből (a továbbiakban: szerződés) eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium).

Aki tudja vállalni és szeretné, annak továbbra is van lehetősége a törlesztésre.

Amennyiben a szerződés szerint valakinek 2020. december 31. előtt lejár a törlesztés-teljesítési határideje, úgy a kötelezettségvállalás határideje 2020. december 31-re hosszabbodik.

A rendelet a csütörtöki naptól felvett új fogyasztási hitelekre ugyancsak kitér, melyek esetében a teljes hiteldíjmutatót, a THM-et a jegybanki alapkamat plusz 5%-ban maximalizálja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan vélekedik a pénzügyi szakértő?

Molnár Balázs, az OVB Magyarország szakértője a következőket mondta el a bejelentéssel kapcsolatban:

- Több banki fiókvezetővel egyeztettünk, amiből az derült ki, hogy még maguk a bankok is bizonytalanok a rendelet értelmezésében, illetve a konkrét technikai megvalósítás módját is még most dolgozzák ki, ezért az ügyfeleknek érdemes kicsit türelmesnek lenni, senki nem fog lemaradni róla. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a moratórium automatikusan elindul majd minden hitel esetében, így azoknak kell majd jelezniük a bankjuknál a szándékukat, akik továbbra is szeretnék változatlanul fizetni a törlesztőrészleteiket. Feltételezhetően a kialakult helyzetben telebankokon keresztül vagy más online fórumon is megtehetik majd ezt. Sőt, arra számítunk, hogy elegendő lesz a továbbiakban is elutalni a havi törlesztőrészletet, és a bank ebből már látja az ügyfél fizetési szándékát, azonban ezek szabályozását a bankoknak kell majd megoldaniuk és lekommunikálniuk az ügyfeleikkel. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a törlesztés halasztása miatt nem növekedik majd sem a fizetendő havi törlesztőrészlet, sem az összesen visszafizetendő összeg, vagyis nem éri veszteség a bajba jutott ügyfeleket, csupán a halasztás idejével kitolódik a futamidő. Bizonyos esetekben 2021 januárjától, amikor várhatóan újraindul a törlesztési időszak, még törlesztőrészlet-csökkenés is elérhető, amennyiben például a moratórium alatt részben vagy egészben az ügyfél félre tudja tenni az így megmaradó összeget, hiszen januárban betörlesztheti egy összegben, így adott esetben nagyobb mértékben is tudja csökkenteni a tőketartozását, mintha a normál törlesztést folytatná. Természetesen minden hitel egyedi eset, sok függ attól, hogy a futamidő mely szakaszában tart, ezért mindenképpen szükséges a konkrét ügylet vizsgálata, hogy jó döntést hozzunk. Várhatóan a banki ügyintézők igencsak leterheltek lesznek, ezért érdemes akár független szakértők véleményét is kikérni, a legtöbb esetben ezt már otthonról, online fórumokon is megtehetjük.

A bankokkal folytatott egyeztetésekből az is egyértelműen kiderült, hogy a folyamatban lévő jelzálogalapú kölcsönügyletek ügyintézését, elbírálását, folyósítását stb. nem lassítja, nem állítja meg ez a rendelet, azok a folyamatok ugyanígy zökkenőmentesen folynak a saját medrükben. Összességében azt látjuk, hogy ezek az intézkedések óriási segítséget nyújtanak azoknak az ügyfeleknek, akik a kialakult helyzet miatt rosszabb helyzetbe kerültek, és mindenképpen megnyugtató lehet azok számára is, akiket még közvetlenül nem érint negatívan a helyzet, de esetleg tartanak a másodlagos hatásoktól - fogalmazott Molnár Balázs.

A banki oldal így reagált

A szerdán bejelentett rendelkezés nagy segítség lehet mindazoknak, akik lakáshitellel rendelkeznek, hiszen a koronavírus következtében megcsappanó bevételek, esetleges munkahelyvesztés mellett a törlesztőrészleteket igen nehéz, talán lehetetlen lenne kiszorítani a havi költségvetésből. Arra is kíváncsiak voltunk ugyanakkor, miként vélekednek a bankok a rendelkezésről, látják-e előre, milyen vonzata lesz a későbbiekben a hiteltörlesztési moratóriumnak, és hogyan intézkednek a rendelet után.

Az OTP Bank március 19-től felfüggeszti a hiteltörlesztők levonását, a válaszul küldött közleményben így fogalmaztak:

Az OTP Bank azonnali hatállyal, 2020. március 19-étől leállítja a hitelek törlesztőrészleteinek beszedését a törlesztésre megjelölt számlákról. Az, hogy a moratórium hogyan érinti a későbbi törlesztőrészleteket, a részletszabályokból fog kiderülni, ezek a részletek egyelőre az OTP Bank előtt sem ismertek, így ezekről tájékoztatást is csak később tud adni ügyfeleinek - Az OTP arra is kitért, mi a teendő, ha valaki mégis fizetné a hiteltörlesztését:

A törlesztési moratórium minden ügyfélre vonatkozik, azonban a kormány rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek a szerződés szerinti törlesztéseiket változatlanul, az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsék, ezzel elkerülve az esetleges későbbi törlesztőrészlet növekedését. Amennyiben nem kérnek moratóriumot a saját hitelük törlesztésére, ezt jelezhetik az OTP Bank felé, és biztosítjuk a további, folyamatos törlesztés lehetőségét. Ennek módját szintén a következő napokban fogjuk kialakítani, ezért a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel kérjük ügyfeleinket, hogy ebben a témában a bankfiókokat ne keressék fel személyesen.

Megkérdeztük a Budapest Bankot is, akik a következő választ adták nekünk:

A Magyarország Kormánya által tegnap bejelentett kormányrendelet értelmében megkezdtük az egyeztetéseket, és dolgozunk a részleteken, tekintettel arra, hogy ez üzletpolitikai, kockázatkezelési és rendszerbeállítási szempontból számos döntést igényel a bank részéről. Bankunk mindent elkövet annak érdekében, hogy a kormány szándékaival összhangban segítsünk ügyfeleinken, addig is kérjük ügyfeleink türelmét, időben tájékoztatni fogjuk őket a konkrétumokról.

A CIB sajtóközleményében a következőképpen fogalmazott:

A CIB Bank Magyarország egyik vezető pénzintézeteként és Európa egyik legnagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező bankcsoportjának tagjaként támogat minden olyan kormányzati lépést, ami a magyar lakosság és vállalatok számára segítséget nyújt a koronavírus járvány okozta nehézségek áthidalásában, pénzügyi nehézségeik kezelésében. A CIB Bank mindenben követi a jogszabályi előírásokat, és azoknak megfelelve működik: a tegnap bejelentett intézkedések kapcsán is így fog eljárni, megvárva a kormány további részletszabályokat rögzítő rendeleteit, aminek alapján ki fogja dolgozni azok beemelését az érintett hitelek esetében - szólnak a közlemény sorai.

Mivel a hiteltörlesztési moratórium a pénzintézetek számára is egy olyan fordulat, mely megfontolt intézkedést igényel, hitelesekként néhány nap türelmet érdemes gyakorolni. A bankok honlapjait érdemes figyelni, mert minden bizonnyal hamarosan megjelennek a moratóriummal kapcsolatos részletes tájékoztatók.

Ezt is szeretjük