Apró, sötét lyukakból álomszép konyhák: előtte-utána képeken mutatjuk az átváltozást

Bármilyen apró és sötét is egy konyha, kis odafigyeléssel álomszép helyiség válhat belőle.

Kicsi sötét konyhák átalakítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyha az ember otthonának egyik legfontosabb helyisége. Itt indítja a napját a reggeli kávéjával, itt készíti az ételeit, és alkot valami nagyot, ha elkapja az ihlet, hogy kikísérletezzen egy új receptet. A konyha szociális jelentőséggel is bír, hiszen ha valahol a lakásban, akkor itt bizonyosan keresztezi egymást minden elfoglalt családtag útja.

Szép és kellemes konyha a kisebb, sötétebb helyiségekből is születhet: mutatunk néhány ötletet ihletadóként.

Előtte-utána képek: meseszépek lettek a konyhák

Ha egy kellemes konyhában tüsténkedik az ember, nemcsak a főzés kényelmesebb és élvezetesebb, de még a hangulata is jobb lesz. A következő konyhákat is ennek reményében alakították át tulajdonosaik, az eredmény pedig látványos és tetszetős lett.

Egy újragondolt konyha előtte és utána.

Bár elsőre úgy tűnhet, nem egyazon konyhát látjuk, valójában mégis. A változtatásoknak köszönhetően a konyha egészen újjászületett. Világosabb, levegősebb lett, és mintha kicsit meg is nőtt volna, noha milliméterre ugyanakkora.

Újragondolói felismerték, hogy a konyha világosságából sokat elvesz az L alakban felszerelt faliszekrény, mert elállja a helyiségbe beáradó fény útját. A leszerelés máris sokat nyomott a latban. A tűzhely fölé zárt szekrények helyett mostanság igen divatos megoldásként nyitott polcok kerültek, ami érzetre ugyancsak növelte a teret. Az ezüst hűtőszekrény tükrös felülete szintén hozzájárult, hogy a konyha nagyobbnak hasson.

Az átalakítók jó meglátása volt továbbá, hogy a színek egy kicsi helyiségben még meghatározóbbak. A tágasság és világosság érzete leginkább a fehér szín halmozásával érhető el: nemcsak a szekrényt cserélték ilyen színűre, hanem fehérrel csempézték a falat is a régi szürke helyett. Okos megoldás volt, hogy mozaikcsempével dolgoztak, az apró csempe ugyanis optikailag nagyítja a falfelületet.

Hasonlóan furfangos optikai csalással éltek a padlón is. A kopott, négyszögletű járólapot szemet gyönyörködtető laminált padlóra cserélték, melyet - nagyon okosan - hosszanti irányban raktak le, ezzel erősen megnyújtva a helyiséget. A végeredmény vitathatatlanul gyönyörű lett.

Egy fal kiiktatása ugyan nagyobb munka lehet, de mint a következő előtte-utána fotón látható, elképesztő, mennyit jelent:

konyha-felujitasa

A konyhát eredetileg minden oldalán fal, illetve térelválasztó pult vette körül. A felújítók abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy a falak eltávolítása statikailag nem ütközött akadályba. Úgy döntöttek, a lerekesztett helyiséget egybenyitják a szobával, létrehozva egy jóval tágasabb amerikai konyhát.

Bár a főzőtér mérete ugyanakkora maradt, a fal nélkül a tér sokkal szellősebbé vált, a lakás pedig egészében sokkal modernebb enteriőrt kapott. A konyha modernségét a fekete-ezüst, a mélység érzetét keltő bútorok, a konyhasziget, illetve a divatos burkolatok is fokozzák. Nem túlzás azt mondani, hogy szinte rá sem lehet ismerni a konyhára régi önmagához képest.

A következő, falatnyi konyha is megér egy pillantást: esetében sok múlt azon, milyen csempét választottak a falra.

Előtte-utána: nem varázslat, csak átalakítás történt!

Átalakítói rájöttek, hogy a színeken túl érdemes a burkolatok formáját is okosan megválasztani. Döntésük a fehér metrócsempére esett, mely nemcsak napjaink egyik legdivatosabb csempéje, hanem a tér optikai nagyításában is segített. A titok a lapok formájában keresendő: a metrócsempe ugyanis nem négyzet, hanem téglalap alakú, így varázslatosan megnyújtotta a négyzetméterre változatlanul kis méretű konyha falait.

Trükkös módon a konyhafelújítók sötét színű fugát választottak a csempéhez, ami két okból is kiváló döntés volt. Egyfelől a sötét fuga még jobban kihangsúlyozza a csempék hosszú formáját, erősítve azok optikai nyújtását. Másfelől a sötét fuga, szemben a szürkülésre hajlamos fehérrel, hosszú távon is esztétikus marad.

Felújítás előtt mindenképp érdemes tájékozódni, milyen színű fugák kaphatók az adott üzletben, hiszen a választék meglepően széles. Amennyiben valaki mégis letisztult fehéret választana, természetesen akkor sem dönt hibásan, mert idővel, ha szükséges, korrekció végezhető a fugacsíkokon fehér fugaszínező segítségével.

A soron következő konyhával szó szerint csodát műveltek az átalakítók: bár színhasználatuk is említésre méltó, főként azt érdemes megfigyelni, hogy milyen tértágító mintákat vittek a keskeny konyhába.

felujitas-1

A régi, barna bútor cseréje a fekete-fehérre önmagában is sokat jelentett az átalakításban, különösen, mert a szekrény felső részei vitrinesek, így visszacsalnak valamennyit abból a térből, amit maguk a szekrények elfoglalnak. Az, hogy a konyhaszigetet kékre festették, nemcsak kiemelte és központivá tette a bútort, hanem el is különítette, ezáltal érzésre távolította is azt a szekrénysortól. A fő titok mégis a mintákban keresendő.

A padlóburkolat szerteszét futó átlókkal tarkított mintája látványában nagyította a teret, ahogyan a falra helyezett csempe vonalai is szerencsés választásnak bizonyultak: a felfelé futó csíkok optikailag magasították, az átlósak széthúzták a felületet.

A következő icipici konyhát is nagyon jól eltalálták: a kicsi helyiség kellemesebbé tételében a sötétszürke és a fehér kontrasztja segített.

konyhafelujitas-1

A tulajdonosok nem cserélték le a teljes szekrénysort, hanem fabútor festésére alkalmas festékkel újrafestették. Mivel a sötétszürke lefelé húzza a tekintetet, a fehér felső szekrény gyakorlatilag elbújik az ember szeme elől, és nem nyomja össze, hanem sokkal inkább felfelé tágítja a kicsi teret. A fehér felső szekrénynek köszönhetően a fény zavartalanul áradhat be az ablakon, szemben a régi állapottal, amikor az ablak apró résnek hatott.

Végül egy ugyancsak látványos átalakításra is érdemes vetni egy pillantást. A felújítás szinte csodát művelt a konyhával egyetlen meghatározó probléma felszámolásával:

Előtte és utána: ugye, mennyire más lett?

A kép bal oldalán azonnal látszik, mi volt a legnagyobb gond a konyhával korábban: a falakra is a szekrényekkel szinte egybeolvadó faburkolat került. Ennek hatására a helyiségbe lépő úgy érezhette magát, mintha hirtelen valamiféle fadobozba került volna. Szerencsére a lakók felismerték, milyen fullasztó ez, és megszabadultak a régi dizájntól.

A helyiség friss, üde fehér falakat és letisztult csempét kapott. Kicserélték az ódon konyhabútort és az ódivatú linóleumpadlót is. A végeredmény tagadhatatlanul pazar lett. Az aprócska, sötét lyukból kellemes, főzésre csábító konyhát varázsoltak.

Az ihletadó előtte-utána fotók méltó bizonyítékai, hogy a legkisebb konyhában is van lehetőség. Szabadjára engedve a fantáziát a lakásod egyik legfontosabb helyiségéből a legkellemesebb is válhat, bármilyen sötét és szűkös is volt eredetileg.

Csináld magad konyhaszigetek pici konyhákba

Egy kis festék és néhány bútorlap kell csak hozzá, hogy egy régi varrógépállványt vagy fiókos szekrényt menő konyhaszigetté varázsolj. Mutatunk pár ötletet inspirációként.

8 gyönyörű konyhasziget apró helyekre: fillérekből kijön, ha saját kezűleg készíted

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: pinterest.com

Ezt is szeretjük