Bár a haj megőszülése természetes folyamat, mely az életkortól és a genetikától is függ, megindulását - különösen, ha túl korán jelentkezik -, illetve felgyorsulását okozhatja stressz, nem utolsósorban pedig az is, ha bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból nem viszel be megfelelő mennyiséget a szervezetedbe. Szerencsére mindezt a megfelelő táplálkozással ellensúlyozni tudod, a következő táplálékok például képesek lassítani, sőt, akár meg is állítani az őszülést.

A B12-vitamin hiánya a vérszegénység mellett korai őszülést is okozhat, csakúgy, mint a vasé, valamint a B9-vitaminé, vagyis a folsavé, melynek működése a melanintermeléssel is összefüggésben áll. Mindezeket azonban nagyobb mennyiségben is beviheted szervezetedbe, ha rendszeresen fogyasztasz májat.

A csicseriborsó amellett, hogy egészséges, és kiváló növényi fehérjeforrás, igen nagy koncentrációban tartalmazza a B9-vitamint, így érdemes ebből is gyakrabban fogyasztanod.

A csirkehús is gazdag B12-vitaminban, melyről fontos tudni, hogy hiánya nemcsak korai őszüléshez vezet, de haj egészségére általánosságban is kihat - például elvékonyodhatnak a hajszálak miatta -, nem beszélve arról, hogy krónikus fáradtságot, levertséget is okozhat.

A tojás is tartalmazza a vitamint, emellett pedig rengeteg ásványi anyagot, többek között a haj egészsége szempontjából is igencsak lényeges vasat, illetve cinket is.

Ugyanez igaz a tejtermékekre, a sajtokra, joghurtokra is, melyek a fehérje-, illetve a kalciumbevitel szempontjából is kiemelkedően fontosak.

A lencse szintén kiváló forrása a B9-vitaminnak, emellett metionint is nagyobb mennyiségben tartalmaz, mely aminosavnak szintén fontos szerepe van a haj egészségének, illetve egészséges színének megőrzésében.

A spirulina algát nem véletlenül tartják földünk egyik legértékesebb táplálékának, így nem csoda, hogy a haj egészségének megőrzése szempontjából is tartalmaz szinte minden lényeges tápanyagot. Bár hazánkban nyersen nem egyszerű hozzájutni, táplálékkiegészítőként, kapszula, tabletta formájában is beszerezhető.

A zöld leveles zöldségek, például a spenót, igen gazdagok folsavban, mely a hajra gyakorolt, már említett áldásos hatások mellett a bőr szépségéért is sokat tehet.

A tonhal, illetve a lazac fogyasztásával nagyobb mennyiségű omega-3 zsírsavat vihetsz be szervezetedbe, ami szintén elengedhetetlen, ha szép, egészséges hajat szeretnél, lehetőleg minél kevesebb ősz tinccsel.

A B12-vitamin, a jód, a cink, a réz mind segítenek lelassítani az őszülést, az áfonyában pedig mindegyik megtalálható. A cikkünk alapjául szolgáló cikkeket ide, illetve ide kattintva olvashatod el, ha részletesebb információkat szeretnél.
Több a C-vitamin bennük, mint a citromban
Íme, hat táplálék, amit fogyassz gyakrabban, ha szeretnéd erősíteni az immunrendszeredet az influenzaszezonban!
Több a C-vitamin bennük, mint a citromban
Nézegess képeket!
Elolvasom