8 táplálék, ami fiatalon tartja az érrendszert: segítenek a szívbetegségek megelőzésében

Ezek az ételek segíthetnek a keringési rendszer egészségének megőrzésében.

Érvédő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az erek rugalmassága a kor előrehaladtával csökken. Egészségüket a mindennapok során sok dolog veszélyezteti. Az inaktív, ülő életmód és az egészségtelen táplálkozás roncsolja az érrendszert, negatív hatással van a vérkeringésre és a szív egészségére is.

A rendszeres testmozgás, a káros szenvedélyektől való tartózkodás és az elegendő folyadékfogyasztás mellett az étkezés is a segítségedre lehet, ha az ereid épségének megőrzéséről van szó. 

Ételek az erek egészségért

A megfelelően összeállított étrend többféleképpen is támogathatja az érrendszert. Emeli például a hasznos, HDL-koleszterin szintjét, csökkenti az érelmeszesedésben jelentős szerepet játszó LDL-koleszterin és a trigliceridek mennyiségét. Az egyenletes vércukorszint biztosításán keresztül hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez, ami szintén veszélyeztetné az erek állapotát. A következő ételek különösen hasznosak lehetnek a szív- és érvédelem szempontjából.  

A cékla csökkentheti a vérnyomást és a gyulladást a szervezetben, nitráttartalma révén ellazítja az ereket, és fokozza a véráramlást. A cékla gazdag B9-vitaminban, segíthet a szívbetegségek és a stroke megelőzésében.
Fotó: Getty Images Hungary
A lenmag jó forrása az alfa-linolénsavnak, ami gyulladáscsökkentő, és a koleszterinlerakódás ellen hat. Gazdag rostokban, segíthet a vércukorszint stabilizálásában. Őrölve érdemes fogyasztani, úgy könnyebben emészthető.
Fotó: by Elena Botta / Getty Images Hungary
A C-vitamin csökkenti a gyulladást, javítja a vérkeringést, védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól. Segít megőrizni az erek rugalmasságát. Jó forrásai a citrusfélék, de a kaliforniai paprika is.
Fotó: Getty Images Hungary
A zab antioxidáns hatású növényi vegyületekben és oldható rostokban gazdag, fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet. Jóllakottá tesz, és a vércukorszint stabilan tartásában is segíthet. A bélmozgások rendszerességét szintén támogathatja, ez az erek szempontjából is lényeges.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary
A zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, a kínai kel vagy a rukkola magas nitráttartalmúak, fogyasztásuk jelentősen hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A hőkezelés valamelyest csökkenti a nitrát mennyiségét.
Fotó: Helen Camacaro / Getty Images Hungary
A kalóriaszegény zeller jó K-vitamin-forrás, ami nagyon fontos az egészséges vérkeringés és véralvadás fenntartásához. A rostdús zöldség kerülhet salátába és smoothie-kba is.
Fotó: Claudia Totir / Getty Images Hungary
A fokhagyma természetes vérhígító, csökkentheti a vérnyomást, valamint az összkoleszterinszintet is. A jótékony vegyületei főként vágás, aprítás és rágás hatására keletkeznek.
Fotó: Robert Daly / Getty Images Hungary
A bogyós gyümölcsök különösen gazdagok a szív- és érrendszer számára rendkívül előnyös antioxidáns hatású növényi vegyületekben, amelyek mérséklik a gyulladást, és védik a sejteket az oxidatív stressz ellen. Cukorbetegek is fogyaszthatják őket, javulást eredményezhetnek az inzulinérzékenységben.
Fotó: Antoniu Rosu / 500px / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük