Mi a különbség az oldható és az oldhatatlan rostok között? Mindkettőre szükség van a fogyáshoz

Jelentős különbség van az oldható és az oldhatatlan rostok között, és bizony mindkét fajtára szüksége van a szervezetnek.

Élelmi rostok fajtái
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kiegyensúlyozott, változatos étrend része a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok megfelelő arányú fogyasztása. Utóbbi kategóriába tartoznak az élelmi rostok, melyek két csoportba oszlanak, az oldható és az oldhatatlan fajtába.

Számos helyen tájékoztatnak arról, hogy milyen fontos az emésztőrendszer és úgy egészében az anyagcsere megfelelő működéséhez a rostbevitel, ám arról már kevesebbet hallani, hogy pontosan mik is ezek az úgynevezett rostok, és miért olyan fontos a pótlásuk.

Az élelmi rostok fajtái

Az élelmi rostok olyan szénhidrátok, amik a növényi alapú élelmiszerekben találhatóak meg, mint a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, magvak. Azonban ezeket a szénhidrátokat a szervezet nem tudja lebontani, így továbbhaladnak az emésztőrendszerben.

GettyImages-1411117387

Két kategóriába sorolják őket, az egyik az oldható, a másik az oldhatatlan rostok, ám mindkettő számos egészségügyi előnnyel jár. Az MDOSZ szakemberei szerint 1000 kalóriánkként 10 gramm rost bevitele szükséges megfelelő folyadékbevitel mellett, ami nagyjából naponta 25-30 grammot jelent testsúlytól, testfelépítéstől függően. 

A rostok jó tulajdonságai közé tartozik, hogy mivel szinte emésztetlenül haladnak végig a bélrendszeren, jóllakottságérzetet okoznak, és lassítják a többi tápanyag felszívódását. Ráadásul nem ritkán a rostban gazdag élelmiszerek alacsony kalóriatartalommal bírnak, így amellett, hogy eltelítenek, még a fogyást is elősegítik. 

Az oldható rostok vagy vízben oldódó rostok folyadékkal érintkezve gélszerű, viszkózus anyagot hoznak létre, ezzel lassítják a emésztést, ami a vércukorszint lassú, fokozatos emelkedését okozza az étkezések után, így fogyasztásukkal elkerülhetővé válik a szénhidrátéhség. Ezenkívül az alacsony sűrűségű lipoproteinszintet is csökkentik, ez az LDL-koleszterin, amit gyakran "rossz" koleszterinként aposztrofálnak. Az oldható rostok bevitele így csökkenti a szívbetegség és a stroke kockázatát is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ugyan a szervezet nem tudja lebontani az oldható rostokat, a vastagbélben élő jótékony baktériumok számára táplálékul szolgálnak, egyfajta prebiotikumként működnek. Ahogy a mikroorganizmusok megemésztik, azzal bizonyos hormonok termelődését serkentik a szervezetben, amik elősegítik a teltségérzetet. A baktériumok a rostok hatására rövid szénláncú zsírsavakat is termelnek, amivel növelik a széklet folyadéktartalmát, ezzel elősegítik a bélmozgást is. Gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, így védik a bélrendszer egészségét.

Vízben oldódó rostokban bővelkednek: alma, avokádó, banán, árpa, bab, borsó és hüvelyesek, kelbimbó, chia- és lenmag, citrusfélék, zab.

Az oldhatatlan rostok ezzel szemben nem oldódnak vízben, hanem felszívják azt, amivel megnövelik a széklet méretét, lágyítják azt, gyorsítják és megkönnyítik a bélmozgást. Elősegítik a székrekedés és a puffadás megelőzését. Fő forrásai: karfiol, zöldbab, diófélék, burgonya, magvak, gyümölcsök és zöldségek héja, teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa.

GettyImages-1357454916

Sok étel egyszerre tartalmaz oldható és oldhatatlan rostot is, így valójában külön nem kell arra figyelmet fordítani, hogy milyen arányban történik a bevitelük. Akik csökkentett szénhidráttartalmú diétát követnek, azok valószínűleg kevés oldható rostot fogyasztanak, ami székrekedést idézhet elő. Ebben az esetben érdemes megtervezni, hogyan és milyen arányban kerüljenek terítékre az oldható rostokban bővelkedő élelmiszerek.

8 vacsora 400 kalória alatt, ami tele van rostokkal

A jól megválasztott alapanyagokból készült vacsorák után reggelig nem fogsz megéhezni.

8 vacsora 400 kalória alatt: nagyon laktatóak, és tele vannak rostokkal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük