A legtöbben kidobják, pedig ehető és egészséges: 4 jótékony hatású zöldség, ami változatosan használható fel
Egyes zöldségek sokkal változatosabban használhatók fel, mint gondolnád, olyan részeikből is egészséges finomságok készíthetők, amelyek gyakran a kukában végzik.
A zöldségek ideális esetben a táplálkozás alapját jelentik. Mindenkinek megvannak a maga kedvencei, amelyeket a megszokott módokon használ fel. Gyakori, hogy olyan zöldségrészek is a kukában végzik, amelyek egyébként ehetőek, sőt finomak, és hasznos tápanyagokban is bővelkednek.
Egyes zöldségek sokkal változatosabban használhatók fel, mint azt az ember sejtené. Ha felfedezed, hogy mely részeik fogyaszthatók még a megszokottakon túl, új ízélményekben lehet részed, spórolhatsz, és az otthonodban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét is csökkentheted.
Ehető, egészséges zöldségrészek
A konyhában tüsténkedők gyorsan megtanulják, hogy mit hogyan kell elkészíteni, melyik zöldség való főzeléknek, miből készülhet ízletes leves, és azt is, hogy az egyes növényeknek melyik része fogyasztható. A hagyományos eljárásokon túl viszont érdemes kicsit kísérletezgetni is, könnyen lehet például, hogy olyan dolgokat is kidobsz a szemetesbe, amelyek akár egy-egy új fogás alapját képezhetnék.
Az már régóta ismert, hogy vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek a héja kifejezetten gazdag a hasznos tápanyagokban, így ha biogazdálkodásban termesztett, kezeletlen változatot tud megcsípni a vásárló, a legjobb, ha azzal együtt teszi a tányérjára. A krumpli héja például bővelkedik kalciumban és magnéziumban is, és a kígyóuborka értékes hatóanyagai is a héjban érhetők el a legkoncentráltabban. A következő zöldségek több lehetőséget rejtenek, mint gondolnád.
Karfiol
A karfiol elkészítésénél az első lépések egyike, hogy az ember megszabadul a levelektől. Nem kell azonban egyből ki is dobnod a zöldeket. Alapos mosást követően a kelkáposztához vagy a spenóthoz hasonlóan felhasználhatók, kerülhetnek főzelékbe, smoothie-ba, de sütőben elkészítve is finom csemege lesz belőlük. A karfiollevél egyebek mellett jó rost- és C-vitamin-forrás, A-vitamint, folsavat, kalciumot, káliumot és szelént is tartalmaz.
Cékla
A cékla az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend, egyre többféle receptben bukkan fel, már korántsem csak savanyúságként találkozhatunk vele. Antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, gyulladáscsökkentő, egyes vizsgálatok a rákellenes tulajdonságairól is beszámoltak. A belőle készülő lé a vérnyomás csökkentésében is segíthet. A cékla levelei szintén ehetők, ízük a mángoldhoz hasonló, de kicsit édesebb. A zsengébb, kisebb példányok ízletesek salátában, a nagyobbakat főzni vagy sütni javasolt.
Brokkoli
A brokkolinak nemcsak a rózsái ehetők, hanem a rostokban különösen gazdag szára is. Igaz, az könnyen fás lehet, így érdemes megszabadulni a külső, vastagabb rétegtől, majd felvágni a maradékot, hogy megnézd az állagát. Ha elfogadhatónak találod, hozzáadhatod például a készülő krémleveshez, de currybe, tésztákhoz és más párolt zöldségekhez is illik.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Borsó
Bár a zöldborsóhoz sokszor fagyasztva jutunk hozzá, ha frissen sikerül beszerezni, lehetőségek tárháza tárulhat fel előttünk. A zöldség hajtása, zsenge levelei, sőt még a hüvelye is ehető, kifejezetten finom csemege. Az éttermekben a fogások díszítésére már gyakran használják a nyers, friss levélkéket és kacskaringós hajtásokat, de a héj is ízletes például serpenyőben pirítva. Ráadásul ez utóbbi az emésztéssegítő rostokon kívül C-, A- és K-vitamint is tartalmaz.
4 zöldség, ami főzve egészségesebb
Vannak olyan zöldségek, amelyek értékes növényi vegyületei a hőkezelés hatására elérhetőbbé válnak az emberi szervezet számára, nő a felszívódásuk hatékonysága.
4 zöldség, ami főzve még egészségesebb, mint nyersen: jobban hasznosulnak bennük a tápanyagok
A zöldségek a legegészségesebb táplálékok közé tartoznak. Vannak közöttük olyanok is, amelyeknek kifejezetten jót tesz a főzés.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- cukorbetegség
- koleszterin