Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, és tele van vitaminnal: 10 finom ételötlet céklából

A cékla sokkal változatosabban fogyasztható, mintsem hogy savanyúság készüljön belőle.

ceklas-humusz
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A céklában rengeteg olyan vitamin és ásványi anyag van, mely jótékony hatást gyakorol a szervezet egészségére, ezt pedig kár is lenne nem kihasználni: ráadásul sokféle módon elkészíthető, és olcsó is.

A zöldséget sokáig szinte csak savanyúságként fogyasztották az emberek, manapság viszont egyre inkább előtérbe kerül a főételekben és a könnyű uzsonnákban is. Nagy szerencse, hiszen számos hasznos anyagot, többek között C- és B6-vitamint, káliumot, vasat, magnéziumot is tartalmaz.

Ételek jótékony hatású céklából

A cékla betanin nevű színvegyületének és fenoltartalmának köszönhetően antioxidáns hatású, védi a sejteket a szabad gyököktől, segíti a sejtregenerálódást, gyulladáscsökkentő hatású. A brit Northumbria Egyetem 2015. évi kutatásában arra is rámutatott: rákellenes hatással is bír, a daganatok megelőzésben is potenciális segítséget jelenthet.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük