Hogyha valaki gyorsan valami finomat szeretne készíteni, mindezt úgy, hogy lehetőleg a pénztárcáját se terhelje meg, és közben tápláló, egészséges falatokhoz jusson a szervezete, a bolti szendvicskrémek helyett érdemes kipróbálnia a házi készítésű kencéket.
A változatos étrend lényege, hogy a napi menü összeállításakor különféle alapanyagok kerüljenek felhasználásra, és ez nem csak a meleg fogásokra vonatkozik, hanem a hidegételekre is.
Egészséges szendvicskrémek
Sokan unhatják már, hogy állandóan a megszokott bolti májkrém, ömlesztett sajt, vaj vagy esetleg hummusz kerül a kenyérszeletekre, pitákra, tortillákra, kétszersültekre. Ezeket az egyébként gyakran tartósítószereket és hozzáadott cukrot tartalmazó kencéket könnyen lecserélheted otthon gyártott verziókra, amiknek vitamin-, rost- és nem ritkán a fehérjetartalma is kiemelkedő. Görgess lejjebb a receptötletekért - garantáltan megtalálod te is a kedvenced köztük!

A sült paprikából készült
pikáns muhammara mártogatósként vagy kenceként is megállja a helyét. A benne lévő dió értékes esszenciális zsírsavakkal ruházza fel, a zöldségeknek hála pedig tele van emésztést támogató rostokkal is.

A hagyományos, csicseriborsóból készült hummuszt sokan ismerhetik, de ezt az ízletes krémet akár
vörös lencséből is elkészítheted. A fehérjebomba kence sokkal olcsóbb, hogyha otthon állítod elő, és garantáltan az egyik kedvenced lesz.

Nem mindennapi szendvicskrém készíthető
alma és zeller felhasználásával, aminek pikáns ízét és krémességét a hozááadott napraforgómag adja. Magas rosttartalmának hála hosszan laktat, és a bélflóra egészségét is óvja, emellett vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosít a szervezetnek.

Ez a gazdagon fűszerezett
fehérbabos mártogatós citrusos, fokhagymás aromáival annyira finom, hogy nem tudod majd abbahagyni. Előételnek és szendvicskrémnek is mesés, tele van rostokkal és az izmokat tápláló fehérjékkel is.
Fotó: Eugene03 / Getty Images Hungary

A rendkívül tápláló és izgalmas
lencsés-diós pástétom egyszerűen készül, nem kellenek hozzá különleges alapanyagok, a siker mindössze a megfelelő elkészítésben és fűszerezésben rejlik. Igazi fehérje- és rostforrás, hosszan laktat, és nem mellékesen nagyon finom az íze is.

A
baba ganoush, a füstös aromájú libanoni mártogatós nem sokban különbözik a hagyományos padlizsánkrémtől, azonban a minimális különbségek egy teljesen más ételt eredményeznek. Kenőkrémként és mártogatósként is szuper, a benne lévő padlizsánnak köszönhetően pedig még a koleszterinszintet is stabilizálja.

Házi
hamis krémsajtot is készíthetsz a fehérjében gazdag tofu felhasználásával, ami még többszörös telítetlen zsírokban is bővelkedik, védi az emésztő- és érrendszer egészségét is.

Tökéletes maradékmentő ötlet, ha a
leveshúsból pástétomot kreálsz, amibe csak némi tejföl, fokhagyma, hagyma és fűszerek kellenek, ráadásul tíz perc alatt elkészül. Fehérjét és rostokat egyaránt biztosít, értékes tápanyagokkal látja el a szervezetet.
Próbáld ki ezeket is: nyolc diétás szendvics 300 kalória alatt
Gyors és könnyű szendvicsötleteket mutatunk, amik a fogyókúrába is tökéletesen beilleszthetők.
Isteni és laktató: nyolc diétás szendvics 300 kalória alatt
Nézegess képeket!
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)