Mit tesz az ember testével egyetlen edzés? Már 45 perc elég, hogy sokáig pörögjön az anyagcsere

Ezek az edzés hosszú és rövid távú hatásai a testben.

futás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudod, mi történik pontosan a testedben, amikor edzel? A mozgás hatására számos kémiai és biológiai folyamat zajlik le a szervezetben, melyek egy része hosszú távú következményekkel is jár.

Mindenki hallotta már, hogy a mozgás boldogsághormont termel. Jobbára az is közkeletű, hogy rugalmassá teszi az ereket, vagy, hogy zsírt éget, és, hogy általánosságban jót tesz az egészségnek, de azt kevesen tudják, hogy mi zajlik le a szervezetükben a mozgás pillanatában vagy akár egy-két órával, néhány nappal az edzés után.

Így reagál a szervezet a fizikai megterhelésre

Amint elkezd az ember edzeni, beindulnak a szervezetében azok a folyamatok, melyek ahhoz kellenek, hogy hatékonyabban tudjon mozogni. A szív és a tüdő teljesítménye megnő, gyorsabban pumpálja a vért a test, és az oxigénszállítás mértéke is emelkedik, hogy elegendő jusson belőle az izmokhoz - avagy megugrik a pulzus, és sűrűbben szeded a levegőt. Az emésztőrendszer ezzel szemben lelassul, hiszen az emésztés energiát von el a szervezettől, az energiára pedig máshol van szükség. Az első tíz percben a növekvő pulzusszámnak köszönhetően az agy vérellátása is megnő, ezért fokozottan ébernek érezheti magát az ember, ezzel egy időben a fájdalomérzet is csökken.

hatizom-cover

Edzés után a test megpróbál a lehető leggyorsabban visszatérni a normál állapotába, ezért túlkompenzál. Ami a testmozgás során megemelkedett, az leesik, ami lassult, az felgyorsul, így a vérnyomás valamivel a kiinduló állapot alá süllyed, ezzel szemben az emésztés, felpörög. 

A testmozgást követően extrém esetben akár 72 órán át is intenzívebb lehet az anyagcsere. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor az alapanyagcsere mértékéhez képest a test több energiát éget el. Egy vizsgálat során kimutatták, hogy 45 percnyi intenzív biciklis tréning után körülbelül 40%-kal jobban pörgött az résztvevők anyagcseréje, és ez így maradt az edzést követő 14 órában. Ez azt jelenti, hogy a kísérlet alanyai átlagosan 190 kalóriával többet égettek el az edzés után bevitt kalóriákból, mint amennyit normál esetben, mozgás nélkül égettek volna.

A megterheléstől mikrorepedések keletkeznek az izmok felszínén, amitől késleltetett izomfájdalom, vagyis izomláz jelentkezhet az edzés másnapján. Ilyenkor zajlik az izmok épülése. Ez azonban az edzések sűrűsödésével ritkábban, kevésbé intenzíven fog jelentkezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha az edzést egy újabb és egy újabb követi, az embernek lassan javul a fizikai erőnléte, az egészsége is. Már néhány hét után kimutatható, hogy az emberek kevesebbet költenek gyógyszerekre, és ez azokra is igaz, akik krónikus betegségekben szenvednek. A rendszeres mozgással a közérzet, az önbizalom és a hangulat is javul, a depresszió, szorongás tünetei pedig csökkennek.

Hét tápanyag, amitől szebbek lesznek az izmok

A mozgás borzasztó fontos az izomépítéshez, de legalább ilyen fontos az, hogy az ember mit eszik, és nemcsak a fehérjékben rejlik hatalmas erő. A különböző mikrotápanyagok, melyek a test összes sejtszintű folyamatában szerepet játszanak, legalább olyan elengedhetetlenek a formás izmokhoz.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük