10 egyszerű, rostban gazdag muffin: laktató, mégis egészséges finomság

Magas rosttartalom, pompás ízkavalkád, gusztusos látvány.

Proteines muffinok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyás kapcsán gyakran hallani, milyen fontos a megfelelő mennyiségű rostbevitel. Bár a rostpótlás elemi szükséglet, időnként célszerű változatosságot vinni a hétköznapokba.

A rostfogyasztás nélkülözhetetlen az emberi szervezetnek, hiszen egyebek mellett ez teszi lehetővé a normális emésztést, bélműködést, és lassítja a tápanyagok felszívódását. A rostokat étvágycsökkentő hatásuk miatt érdemes bőséges mennyiségben fogyasztani, ha a fogyás a cél.

Dietás muffinok 

Ember legyen a talpán, akit még soha nem csábított bűnre egy gusztusosan elkészített muffin, melynek már a puszta látványától összefut a nyál a szájban. A boltban kapható, konyhakész sütemények azonban a vitaminok helyett többnyire tartósítószerekben és étvágynövelő, finomított cukorban dúskálnak. Ráadásul a házi készítésű, de fehér liszttel, cukorral, mézzel készült változat sem sokkal jobb, hiszen ez is rostokban szegény. 

Szerencsére ezúttal is létezik más alternatíva, ami ideális azoknak, akik szeretik a finom falatokat, mégis odafigyelnek a táplálkozásukra. A tápanyagok pedig akkor lesznek a legjobb minőségűek, ha te magad készíted el ételeidet nyers hozzávalókból.

A muffinok minimálisan kikent sütőformában, 180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt elkészülnek. Reggelire vagy akár edzés előtt is jó ötlet elmajszolni egyet, mert nem viszel be túl sok kalóriát, mégis laktató. Receptekkel mutatjuk, hogyan készíts ízletes, mégis egészséges, rostdús verziókat!

Mogyoróvajas-banános muffin: keverj ki 150 gramm zabpehelylisztet egy kiskanál sütőport, fahéjat és egy csipet sót. Két érett banánt turmixolj össze 30 gramm eritrittel, egy evőkanál kókuszolajjal, egy tojással, egy kiskanál vaníliaaromával és 30 gramm házi mogyoróvajjal.
Sütőtökös muffin, fahéjjal: keverj össze 50 gramm darált mandulát, 75 gramm zablisztet, két evőkanál eritritet, egy kiskanál sütőport és fahéjat. 250 gramm felkockázott, párolt sütőtököt keverj ki két tojással, majd dolgozd tésztává. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet.
Fotó: saschanti / Getty Images Hungary
Édesburgonyás-mandulás muffin: egy tojást turmixolj össze 100 gramm édesburgonya-pürével, 75 gramm eritrittel, két evőkanál kókuszolajjal, egy kiskanál vaníliaaromával és 240 milliliter mandulatejjel. Adj hozzá 40 gramm zabpehelylisztet, egy kiskanál sütőport, sót, fahéjat és 20 gramm mandulavajat.
Zabkorpás muffin: keverj ki 50 gramm zabkorpát, 10 gramm búzakorpát és darált mandulát, egy kiskanál sütőport, két kiskanál eritritet, egy kiskanál fahéjat és őrölt szegfűszeget. Egy közepes, érett banánt turmixolj össze egy tojásfehérjével. Szitáld a lisztes keveréket a vizes alapanyagokhoz, majd süsd meg.
Zöldséges-húsos muffin: párolj meg három-négy brokkolirózsát, és aprítsd fel 100 gramm csirkemellsonkával. Verj habosra két tojást, adj hozzá egy kiskanál sütőport, 150 milliliter kókuszolajat, 200 gramm zablisztet és 50 milliliter zsírszegény tejet. Fűszerezd, a tetejére pedig kerüljön szezám- vagy tökmag.
Csokis-túrós muffin: 150 gramm zabpehelyliszthez adj 30 gramm cukrozatlan kakaóport és egy csomag sütőport. Hat tojást keverj habosra két evőkanál eritrittel, ugyanennyi vízzel és rumaromával. A töltelékhez 250 gramm zsírszegény túrót vagy tojásfehérje-túrót turmixolj össze kicsi citromhéjjal és vaníliaaromával.
Cukkinis-banános muffin: keverj össze 150 gramm zablisztet, egy kiskanál sütőport és őrölt fahéjat vaníliaaromával és pici sóval. Ismételd ugyanezt két érett banánnal, 60 milliliter növényi tejjel és két tojásfehérjével. Keverd össze a száraz és a nedves összetevőket, majd süsd készre.
Almás-zabpelyhes muffin: keverj össze 150 gramm zablisztet, egy kiskanál fahéjat, sütőport és csipet sót. Külön pedig egy tojást, 250 milliliter natúr görög joghurtot, 125 milliliter kókuszolajat és 120 gramm xilitet. Az almát hámozva, reszelve add a nedves hozzávalókhoz, 50 gramm darált mandulával együtt.
Ricottás-bogyós gyümölcsös muffin: keverj össze egy tojást 65 gramm mézzel, 90 milliliter zsírszegény tejjel, vaníliaaromával, 200 gramm ricottával és citromhéjjal. Szitálj hozzá 160 gramm zabpehelylisztet és egy kiskanál sütőport, végül adj hozzá 175 gramm erdei gyümölcsöt.
Fotó: tenkende / Getty Images Hungary
Tojásos-zöldséges muffin: nincs más dolgod, mint három-öt tojást felverni, és a formákat ízlés szerint a feléig tölteni apróra vágott zöldségekkel. Fűszerezd, öntsd rá a tojást, és süsd készre. A tökéletes rántottához ihletet meríthetsz korábbi cikkünkből.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük