A köles teljes kiőrlésű gabona, bővelkedik mikrotápanyagokban, mint a vas, a magnézium, a cink és a kalcium, utóbbiból 30%-kal többet tartalmaz a rizs- és búzaféléknél. Mindemellett alacsony glikémiás indexű, cukorbetegbarát táplálék, és gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Bevitele nem emeli meg a vércukorszintet, és szabályozza a zsírszázalékot a szervezetben, gyakorlatilag csökkenti a zsírsejtek számát. Antioxidánsokban, flavonoidokban és fenolokban gazdag, aminek köszönhetően képes redukálni a szervezet oxidatívstressz-szintjét, mely a zsigeri zsírképződésért is felel.
Laktató ételek kölesből
Már az előbbi felsorolásból is kitűnnek a köles áldásos hatásai, de a sor itt még nem ér véget. Fehérjetartalmát tekintve közel kétszer annyi van benne, mint a fehér rizsben. A fehérje pedig az izmok tápanyaga, belőlük építkezik, emellett hosszan tartó teltségérzetet okoz. Mégis ritkán kerül a tányérra, pedig a boltokban megfizethető áron kapható, és számos, finomabbnál finomabb ételt lehet készíteni belőle - mutatunk pár receptötletet, amiket diéta alatt is bátran fogyaszthatsz.

A banánpalacsintáról, zabpalacsintáról már biztosan sokan hallottak, de a kölespalacsinta méltatlanul feledett, pedig elkészítése pofonegyszerű. A
mákos kölespalacsinta emésztést támogató rostokban gazdag, bogyós gyümölccsel, eperrel a tetején energetizáló napindítóként szolgálhat.

A
sütőtökös köleskása vagy köleskrém mindössze négy alapanyagból áll. A C-vitaminban gazdag tökféle elősegíti a fogyási folyamatokat, és a máj működését is támogatja, kölessel kombinálva különleges ízvilágú, tápláló reggelit varázsolhatsz a tányérra, ami uzsonna vagy tízórai gyanánt is tökéletes.

Érdemes kipróbálni a
mákos kölesgombóc receptjét is, ami nemcsak desszertként, hanem akár reggeli fogásként is beiktatható a napi menübe. A mák kiemelkedő rostforrás, és nagyon passzol a köles ízvilágához, a finom gombócok délig tartó lendületet adnak.

Nemcsak reggeli vagy uzsonna gyanánt építhető be az étrendbe a köles, hanem isteni finom ebédként is szolgálhat. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag
céklás kölesrizottó mindig jó választás, és másfél órán belül tálalható, az egytálétel fehérjében is dúskál.

Érdemes kipróbálni a könnyed
kölessalátát is, akár a nap utolsó étkezésekor, akár ebédidőben fogyasztva. Az ízletes fogás egy órán belül kész van, sokáig laktat, és fontos, emésztést serkentő tápanyagokkal lát el.

A köles az ételekben hasonlóképpen funkcionál, mint a rizs, így bátran készíthetsz felhasználásával rétegezett fogásokat, mint a
köleses rakott padlizsán. A padlizsán híres koleszterincsökkentő zöldség, a köles pedig a vércukorszintet stabilizálja, így nem csak tápláló, hanem nagyon egészséges is ez az ebéd.

Főzelékekre feltétként ízletes
kölesfasírtot is gyúrhatsz, ami akár vacsorára mártogatósként is remekül szolgál finom
joghurtos öntettel. A vöröshagymával és fokhagymával ízesített zöldségfasírt nem terheli meg a gyomrot, viszont laktat, és reggelig nem éhezel meg.

Kölesből még
körözöttet is készíthetsz csupán 25 perc alatt. A krémbe zellerszárat vagy répát is mártogathatsz, ami kitűnő vacsora gyanánt, de akár szendvicsekre is kenheted, és kész is a tápláló és olcsó uzsonna vagy tízórai.
(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Ács Bori/Sóbors, Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors, borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary)