6 tünet, ami cukorbetegséget jelezhet: nem csak a súlyfelesleg lehet árulkodó

A cukorbetegség gyakran alattomosan jelentkezik, akár vékony testalkatúak körében is előfordulhat.

Cukorbetegségtől hízás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A felnőttkorban kialakuló cukorbetegségről a köztudatban az él, hogy a benne szenvedők túlsúlyosak. Ez a legtöbb esetben így is van.

Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy ritkán a vékony testalkatúak körében is előfordulhat ez a betegség. Ezért, ha valaki súlyfelesleg nélkül cukorbetegségre jellemző tüneteket tapasztal, mindenképp ellenőriztesse vércukorértékeit!

Helytelen életmód és cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség szorosan összefügg a helytelen életmóddal. A túlsúly kiváltó oka és következménye is lehet a betegségnek. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a diabétesz esetén gyakran úgynevezett falási rohamok törnek rá a betegre, ami főleg szénhidrát/cukoréhségben nyilvánul meg.

GettyImages-1083669404

Ezen cukorbetegség hátterében inzulinrezisztencia húzódik, azaz az állandó túlkínálat miatt a sejtek már nem olyan érzékenyek az inzulinhatásra, ezért kompenzálásként a hasnyálmirigy még több inzulint termel. A magas inzulinszint következtében a vércukor gyakran leesik, ami éhségrohamokban nyilvánul meg. Ilyenkor a legtöbben gyorsan felszívódó szénhidrátokhoz nyúlnak, ami gyorsan megemeli a vércukorszintet, s vele együtt az inzulinszintet is.

Az inzulinról azonban tudjuk, hogy egy raktározó hormon, ami a felesleges szénhidrátot zsír formájában raktározza. Emiatt fordul gyakran elő, hogy az inzulint használó cukorbetegek a terápia megkezdését követően súlygyarapodást tapasztalnak. Hiszen ez egy olyan hormon, mely segíti a zsírtartalékok képződését, sőt, hozzájárul ahhoz, hogy a zsír a raktárakban is maradjon, ezért nehéz lefogyniuk az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek.

Lehet vékony a cukorbeteg?

Vékonyabb testalkatú emberek körében is diagnosztizálhatnak cukorbetegséget. Az 1-es típusú diabétesz esetén ez tulajdonképpen köztudott. Ilyenkor azonban nem az inzulinrezisztencia áll a háttérben, hanem éppen az inzulinhiány. Ugyanis ilyenkor inzulin hiányában nem tud kellően beépülni a glükóz a sejtekbe. Ez súlyvesztéssel járhat, mivel a hiányzó energiát megpróbálja a szervezet a zsír és az izmok elégetéséből nyerni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A 2-es típusú diabétesz esetén a betegség kialakulásakor szintén gyakori jelenség az átmeneti testsúlyveszteség. Így tehát, ha nem változtatott az étkezési szokásain és a fizikai aktivitásán, mégis veszít a súlyából, akkor érdemes cukorbetegségre is gyanakodni. A diebétesznek van egy olyan típusa, mely az 1-es típushoz hasonlóan autoimmun betegség, és az inzulintermelés fokozatos csökkenésével jár. Ez az úgynevezett LADA típus, mint a neve is mutatja, LADA - Latent autoimmune diabetes in adults, rendszerint felnőttkorban kerül diagnosztizálásra - mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

GettyImages-1145837769 (1)

Milyen tünetek esetén lehet még cukorbetegségre gyanakodni?

  • Fáradtság.
  • Nehezen gyógyuló sebek.
  • Gyakori fertőzések.
  • Fokozott szomjúság/gyakori vizelés.
  • Száraz, hámló bőr.
  • Falási rohamok.

5 étel és ital, ami cukorbetegséggel tiltólistás

Az is számít, hogy hogyan készíted el, és mivel eszed együtt őket.

5 étel és ital, ami cukorbetegséggel tiltólistás: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet

Az is számít, hogy hogyan készíted el, és mivel eszed együtt őket.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük