Hogyan végezhet a cukorbeteg önellenőrzést? A lábak vizsgálata is kihagyhatatlan lépés

A cukorbetegeknek a hatékony önellenőrzéshez bizonyos eszközökre, készülékekre van szükségük.

GettyImages-1187623594
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki cukorbeteg, az az egész életére hatással van. Nem elég csupán az étkezésére, gyógyszereire, sérüléseire/sebeire odafigyelnie, hanem rendszeresen ellenőriznie kell értékeit.

Dr. Porochnavecz Marietát,a Cukorbeteg Központ diabetológusát arról kérdeztük, vajon milyen önellenőrzéshez szükséges eszközöket érdemes beszerezni a cukorbetegeknek.

Vércukormérő készülék

A cukorbetegeknek rendszeresen kell mérniük a vércukorszintjüket, hiszen csakis így lehet nyomon követni a vércukorértékeik alakulását, hogy hatásos-e a diéta, miért vannak kellemetlen tünetek, illetve bizonyos tevékenységek hogyan befolyásolják az értékeket.

GettyImages-1270093419 (2)

A vércukormérő készülék ezt hivatott megmutatni, így minden cukorbeteg egyik alapkelléke. Hogy kinek hányszor és mikor szükséges ellenőrzést végeznie, azt a kezelőorvos határozza meg, hiszen azt több minden befolyásolja.

Tesztcsík

A vércukormérők mellett igen fontos kiegészítők a tesztcsíkok is - hiszen lényegében együtt működnek. A tesztcsíkoknak több fajtája is van, ám nem mindegy, melyiket veszi, hiszen az függ a vércukormérő készülék típusától. Ezeket a tesztcsíkokat bele kell helyezni az eszközbe, majd annak jelzése esetén az ujjszúrást követően a vércseppet a tesztcsíkhoz kell érinteni, amit az abban lévő kapilláris felszív, és ezt követően leolvasható az eredmény.

Ujjbegyszúró/lándzsa

Az otthoni vércukormérés kapillárisvérből történik, melyet általában ujjbegyszúróval végzünk. Ehhez tartozik lándzsa is, melyet célszerű pár alkalom után cserélni, mivel igen hamar elkopik a vége, így ha akkor is használja, fájdalmasabbá válik a szúrás, ráadásul nagyobb felület is roncsolódik. Magát a műveletet a felső ujjperc oldalán érdemes elvégezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vizelettesztcsík

Manapság már több típusú vizelettesztcsík van forgalomban, mellyel különböző betegségek és kóros állapotok meglétét lehet ellenőrizni. A cukorbetegek, a prediabéteszesek és a terhességi cukorbetegek számára érdemes otthon vizelettesztcsíkot tartaniuk.

Vannak olyanok, melyek kifejezetten a diabéteszre vonatkozó eltéréseket vizsgálják, így segítségükkel tudják magukat ellenőrizni az érintettek, ráadásul a betegség korai felismeréséhez is hozzájárulnak. A tesztcsík használatával ellenőrizni lehet többek között a vizelet ketonszintjét, a benne lévő glükóz mennyiségét. A vizelet ketonszintjének ellenőrzése fontos terhességi diabétesz esetén is.

Önellenőrzés eszközök nélkül

Azok, akik cukorbetegek, fontos, hogy nagy figyelmet fordítsanak lábaik vizsgálatára. A diabéteszes láb/perifériás neuropátia sajnos igen sok beteget érint, és ez könnyen talpi fekélyekhez vezethet, és fertőzés esetén a lábamputációk gyakori oka.

Mivel neuropátia esetén a cukorbetegek nem érzik kellően a fájdalmat, sérüléseket, ezért megeshet, hogy nem is vesznek észre egy-egy sebet - így pedig nem is képesek azokat megfelelően kezelni, fertőtleníteni. Éppen ezért ilyenkor fontos, hogy az érintettek rendszeresen ellenőrizzék lábukat, cipőjüket, és ha valamilyen sérülést látnak, mindenképp fertőtlenítsék, és mihamarabb forduljanak orvoshoz!

A 7 legideálisabb reggeli cukorbetegeknek

Legyen szó bármely típusú cukorbetegségről, minden esetben szigorú étrendet igényel, a reggelire is külön oda kell figyelni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük