A rossz szénhidrát-anyagcsere következményei: súlyos szövődményeket okozhat

A diabétesz kezelésének alapja elsősorban az életmódváltás, az érintettek sokat tehetnek a szövődmények megelőzése érdekében.

koronavírus vakcina cukorbeteg
beauty and style
Top olvasott cikkek

A népbetegségnek számító diabétesz megelőzéséért, a szövődmények elkerüléséért vagy a már kialakult betegség kezelése érdekében mi magunk is sokat tehetünk.

Az orvos által előírt terápia pontos megtartása mellett az életmódváltás, az egészséges táplálkozás és a testmozgás sokat javíthat a beteg állapotán.

A cukorbetegség népbetegség

Magyarországon a felnőtt lakosságának mintegy 8%-a cukorbeteg, és körülbelül ugyanennyien vannak a cukorbetegség előszobájában, az úgynevezett prediabéteszben. Az 1-es típusú cukorbetegség, az összes diabéteszmegbetegedés körülbelül 10%-a, általában ifjúkorban, míg a 2-es típusú 90% inkább idősebb korban jelentkezik.

GettyImages-155372661
Fotó: Steex / Getty Images Hungary

A diabétesz népbetegségnek számít, szinte minden családban, a rokonságban találhatunk 1-2 cukorbeteget. Hozzájárul a magas számadatokhoz az is, hogy a szerényebb körülmények között élő, kevésbé iskolázott rétegek között gyakoribb a betegség előfordulása, mert az egészséges táplálkozás - zöldségek és gyümölcsök fogyasztása - és a rendszeres testmozgás kevésbé jellemző esetükben.

- A cukorbetegség pontos oka nem ismert, a 2-es típusú cukorbetegség esetén viszont jól ismertek a kockázati tényezők, melyek a diabétesz kialakulásához vezethetnek. Ilyen lehet a családi halmozódás - azaz az adott családban már többször megjelent a betegség -, az elhízás, a mozgásszegény életmód vagy a helytelen táplálkozás. A cukorbetegség tehát komplex betegség, nincs egyetlen oka, több tényező vezet a kialakulásához. Van egy találó mondás: a pisztolyt a genetika tölti be, de az életmód húzza meg a ravaszt - emelte ki dr. Hidvégi Tibor diabetológus főorvos a vele készített interjú során. Az 1-es típusú cukorbetegségnél azonban más a helyzet, itt a betegség abból adódik, hogy a szervezet nem képes inzulint előállítani.

Vannak tünetei?

A 2-es típusú diabétesz tünetszegény betegség, a beteg évekig élhet magas vércukorértékkel anélkül, hogy bármilyen tünete lenne. Ezért szükséges a fent említett kockázati csoportba esők szűrése úgynevezett kockázatalapú diabétesz-kérdőívvel, ahol a kérdésekre adott válaszok megmutatják az adott illető kockázati szintjét. 

GettyImages-469906700

Fontos kiemelni azt is, hogy cukorbetegség esetén nagyon gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek - a két kórkép gyakran együtt jelentkezik, és kölcsönösen súlyosbítják egymást.

A diabétesz tünetszegény volta miatt a betegek nagy része nem is gondol arra, hogy cukorbeteg lehet. A diagnózis felállításakor többnyire meglepődnek, mert az esetleges tünetek - szájszárazság, látásromlás, gyakoribb vizelés, fáradtság, izomfájdalmak - időskori, más betegségek tünetei is lehetnek.

A diabétesz kezelése = változtatás

- Változtatást a diétában, az életmódban, a mozgásban, meg kell szokni a gyógyszeres kezelést is - ezt nehéz elsőre elfogadnia a betegnek. Számos felmérés azt mutatta, hogy gyógyszeres kezelés esetén a betegeknek csak 50%-a követi a terápiás utasítást, míg az inzulinkezelés esetén ez az arány magasabb, körülbelül 70%. Itt kap lényeges szerepet a szoros és rendszeres orvos-beteg kapcsolat, ahol a beteg információt kap a betegségéről, az állapotáról, a várható mellékhatásokról, de ugyanígy tájékoztatást kell kapnia a várható előnyökről is: jobb közérzet, kevesebb szövődmény, hosszabb élettartam - mondta az orvos.

GettyImages-506507936

- A tájékoztatás eredményeként nagyobb esély van a terápiahűségre, azaz az orvos által előírtak pontos betartására. Jó tájékoztató forrás a Magyar Diabetes Társaság Honlapja, ahol naprakész információval segítik a páciensek sikeres együttélését a diabétesszel - fűzte még hozzá dr. Hidvégi Tibor.

Mozgás, de milyen?

- A diabétesz kezelésének az alapja az életmód, amiben benne foglaltatik a rendszeres mozgás is. Nem kell hozzá edzőterembe menni, nem kell fitneszbérletet vásárolni, ehelyett például a napi egy óra séta mindenki számára elérhető. Ugyanilyen hasznos a kerékpározás, az úszás, a kertészkedés - a fizikai aktivitás rendkívüli módon csökkenti a vércukorszintet, szív- és érrendszeri kockázatcsökkentő hatása is van, mindenkinek ajánljuk 0-100 éves korig - mondta dr. Hidvégi Tibor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetesen a mozgást fokozatosan kell bevezetni, és mindig konzultálni kell a kezelőorvossal arról, hogy milyen mozgástípust ajánl, ugyanis lehetnek társbetegségek, például mozgásszervi panaszok, szívproblémák.

A nem megfelelő szénhidrát-anyagcsere következményei

A tartósan magas vércukorérték következményeként krónikus szövődmények is kialakulhatnak. Ilyen szövődmény lehet a látásromlás, látásvesztés, a diabéteszláb, ideg- és érkárosodás, ami amputációhoz vezethet. Magyarországon évente 4000 betegnél történik amputáció, holott ez megelőzhető lenne a terápiás előírások betartásával.

A leggyakoribb akut szövődmény az úgynevezett alacsony vércukorszint, közismert néven a hipoglikémia, amely inkább az inzulinnal kezelt betegeknél fordulhat elő. Nagyon fontos, hogy a betegek ismerjék az ezzel járó tüneteket: szédülés, gyengeségérzet, hideg verejték, remegés, hányinger, szemkáprázás, zavartság. Továbbá az is fontos, hogy a beteg környezete tudjon a betegségről, így nagyobb biztonsággal érkezhet a segítség.

GettyImages-1297384502

Figyeljünk oda a helyes táplálkozásra, megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásra, hogy megelőzzük a diabétesz kialakulását, vagy ha már cukorbetegek vagyunk, akkor szívleljük meg a fenti tanácsokat az esetleges szövődmények elkerülése érdekében!

A járvány alatt sem szabad elhanyagolni a rendszeres szakorvosi ellenőrzést. Erre akkor is szükség van, ha a vércukorértékek rendben vannak. Bármilyen betegségéről vagy állapotváltozásról számolj be a kezelőorvosnak. A diabetológus a társbetegségek figyelembevételével, mindenkinek személyre szabottan állítja be a kezelést. 

8 igazán finom nasi cukorbetegeknek

Cukorbetegként sem kell lemondani a finom falatokról, és a nasizásról sem.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük