Mit jelez a lassú sebgyógyulás? Krónikus betegségek is meghúzódhatnak a probléma hátterében
A lassú sebgyógyulás kezelést igénylő betegségekre is felhívhatja a figyelmet.

lassú sebgyógyulás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr állapota szoros összefüggést mutat az általános egészséggel. A mindennapok során különféle külső behatásokra könnyen sérülhet, az ember próbálja eltakarni a sebet, nem feltétlenül a látványa miatt, hanem hogy óvja a külső behatásoktól, hiszen rajta keresztül könnyen bejuthatnak a kórokozók. 

Szerencsére a szervezet védekezőrendszere rögtön cselekszik, beindulnak a regenerációs folyamatok, és belátható időn belül begyógyul a seb, attól függően, hogy milyen súlyos volt a kiindulóhelyzet. Akad azonban néhány olyan tényező, ami jócskán hátráltathatja a folyamatot. Mivel ezek között krónikus betegségek is szerepelnek, ha lassabbnak tűnik a sebgyógyulás a megszokottnál, mindenképp érdemes lehet utánajárni a hátterében meghúzódó okoknak. 

A lassú sebgyógyulás okai

Egyes esetekben a sebek hosszú heteken, hónapokon át megmaradhatnak, és az is előfordul, hogy orvosi beavatkozás nélkül nem rendeződnek. Krónikusnak számít a sérülés, ha négy hét alatt jelentősen vagy nyolc hét alatt teljesen nem gyógyul meg.

Fontos, hogy a látványosan nem javuló sebekkel szakembert kell felkeresni, mert komoly szövődményekhez vezethetnek. A lassú sebgyógyulás főbb okai között a következők szerepelnek: 

Fertőzés: a bőr a szervezet első védelmi vonala a fertőzésekkel szemben. Ha megsérül, a seb lehetővé teszi a baktériumok bejutását, és ilyenkor a szervezet elsődleges feladata a fertőzés leküzdése lesz, nem pedig a sebgyógyítás. A seb környéke vöröses, duzzadt lehet, genny, illetve kellemetlen szagú váladék szivároghat belőle. A megoldáshoz antibiotikumra is szükség lehet, ennek megállapítása orvosi kompetencia. 

Keringési zavarok: a sérült szövetek újjáépítéséhez az új sejtek a vérkeringés útján jutnak a helyszínre. A rossz vérkeringés lassítja a folyamatot, romlik a tápanyag- és az oxigénellátás is. Hátterében például cukorbetegség, elhízás, érelmeszesedés és -szűkület állhat. 

Tápanyaghiány: az egészséges tápanyagokban gazdag étkezés a sebgyógyuláshoz is elengedhetetlen. A makrotápanyagok, például a fehérjék, illetve a mikrotápanyagok, a vitaminok, különösen az A- és a C-vitamin, ásványi anyagok, így a vas, valamint a nyomelemek, mint a cink fontosak a folyamathoz. A fehérjeigény az új szövetek építése miatt megnő, de a hidratálásra is külön figyelmet kell fordítani ilyenkor. Az egyoldalú táplálkozás, a nem kielégítő folyadékfogyasztás hátráltathatják a procedúrát.

Gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek szedésekor szintén megfigyelhető a lassabb sebgyógyulás, ilyenek például a nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve a véralvadásgátlók. A vény nélkül kapható, fájdalomcsillapításra használt egyes készítmények, így az aszpirin és az ibuprofen is rendelkezik véralvadásgátló hatással. 

Életkor: idősebb korban több dolog is lelassul a szervezet működésében, ez a sebgyógyulással sincs másképp. A bőr elvékonyodik, rugalmassága, nedvességtartalma csökken, ami kedvez a különféle sérülések kialakulásának. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A fentieken túl természetesen az ismétlődő külső behatások, traumák sem segítik a regenerációt. Amennyiben a panasz krónikus kórképek kísérőtüneteként jelentkezik, az alapbetegség kezelésére lehet szükség. Diabétesz esetén kulcsfontosságú teendő a vércukorszint stabilizálása, a keringést pedig leghatékonyabban a fizikai aktivitás fokozza. 

Mi okozhat fehér foltokat a bőrön?

A halvány, fehéres árnyalatú foltok a leggyakoribb bőrproblémák közé tartoznak, és ajánlott utánajárni a kiváltó okaiknak, ugyanis többek között gomba vagy vitaminhiány is állhat a hátterükben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük