Mit jelez a lassú sebgyógyulás? Krónikus betegségek is meghúzódhatnak a probléma hátterében

A lassú sebgyógyulás kezelést igénylő betegségekre is felhívhatja a figyelmet.

lassú sebgyógyulás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A bőr állapota szoros összefüggést mutat az általános egészséggel. A mindennapok során különféle külső behatásokra könnyen sérülhet, az ember próbálja eltakarni a sebet, nem feltétlenül a látványa miatt, hanem hogy óvja a külső behatásoktól, hiszen rajta keresztül könnyen bejuthatnak a kórokozók. 

Szerencsére a szervezet védekezőrendszere rögtön cselekszik, beindulnak a regenerációs folyamatok, és belátható időn belül begyógyul a seb, attól függően, hogy milyen súlyos volt a kiindulóhelyzet. Akad azonban néhány olyan tényező, ami jócskán hátráltathatja a folyamatot. Mivel ezek között krónikus betegségek is szerepelnek, ha lassabbnak tűnik a sebgyógyulás a megszokottnál, mindenképp érdemes lehet utánajárni a hátterében meghúzódó okoknak. 

A lassú sebgyógyulás okai

Egyes esetekben a sebek hosszú heteken, hónapokon át megmaradhatnak, és az is előfordul, hogy orvosi beavatkozás nélkül nem rendeződnek. Krónikusnak számít a sérülés, ha négy hét alatt jelentősen vagy nyolc hét alatt teljesen nem gyógyul meg.

Fontos, hogy a látványosan nem javuló sebekkel szakembert kell felkeresni, mert komoly szövődményekhez vezethetnek. A lassú sebgyógyulás főbb okai között a következők szerepelnek: 

Fertőzés: a bőr a szervezet első védelmi vonala a fertőzésekkel szemben. Ha megsérül, a seb lehetővé teszi a baktériumok bejutását, és ilyenkor a szervezet elsődleges feladata a fertőzés leküzdése lesz, nem pedig a sebgyógyítás. A seb környéke vöröses, duzzadt lehet, genny, illetve kellemetlen szagú váladék szivároghat belőle. A megoldáshoz antibiotikumra is szükség lehet, ennek megállapítása orvosi kompetencia. 

Keringési zavarok: a sérült szövetek újjáépítéséhez az új sejtek a vérkeringés útján jutnak a helyszínre. A rossz vérkeringés lassítja a folyamatot, romlik a tápanyag- és az oxigénellátás is. Hátterében például cukorbetegség, elhízás, érelmeszesedés és -szűkület állhat. 

Tápanyaghiány: az egészséges tápanyagokban gazdag étkezés a sebgyógyuláshoz is elengedhetetlen. A makrotápanyagok, például a fehérjék, illetve a mikrotápanyagok, a vitaminok, különösen az A- és a C-vitamin, ásványi anyagok, így a vas, valamint a nyomelemek, mint a cink fontosak a folyamathoz. A fehérjeigény az új szövetek építése miatt megnő, de a hidratálásra is külön figyelmet kell fordítani ilyenkor. Az egyoldalú táplálkozás, a nem kielégítő folyadékfogyasztás hátráltathatják a procedúrát.

Gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek szedésekor szintén megfigyelhető a lassabb sebgyógyulás, ilyenek például a nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve a véralvadásgátlók. A vény nélkül kapható, fájdalomcsillapításra használt egyes készítmények, így az aszpirin és az ibuprofen is rendelkezik véralvadásgátló hatással. 

Életkor: idősebb korban több dolog is lelassul a szervezet működésében, ez a sebgyógyulással sincs másképp. A bőr elvékonyodik, rugalmassága, nedvességtartalma csökken, ami kedvez a különféle sérülések kialakulásának. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fentieken túl természetesen az ismétlődő külső behatások, traumák sem segítik a regenerációt. Amennyiben a panasz krónikus kórképek kísérőtüneteként jelentkezik, az alapbetegség kezelésére lehet szükség. Diabétesz esetén kulcsfontosságú teendő a vércukorszint stabilizálása, a keringést pedig leghatékonyabban a fizikai aktivitás fokozza. 

Mi okozhat fehér foltokat a bőrön?

A halvány, fehéres árnyalatú foltok a leggyakoribb bőrproblémák közé tartoznak, és ajánlott utánajárni a kiváltó okaiknak, ugyanis többek között gomba vagy vitaminhiány is állhat a hátterükben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük