Miért alakulnak ki apró kinövések, fibrómák a testen? Megkérdeztük, aggodalomra adnak-e okot

A bőrgyógyász szakorvos elárulta, veszélyesek-e a fibrómák, és azt is, hogy hogyan lehet megszabadulni tőlük.

nyak dekoltazs bor
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bőrön számos apró elváltozás létrejöhet, melyek közt vannak rosszindulatú és jóindulatú tünetek is. A kettő között azonban gyakran nehéz különbséget tenni, ezért is érdemes inkább megkérdezni róluk egy szakértőt.

A kinövések, fibrómák sokaknál megjelennek, és mivel egyes fajtáik nagyobbra is megnőnek, sokakban ébresztenek aggodalmat. De mik is pontosan a fibrómák? Miért alakulnak ki? Adnak-e okot aggodalomra? Dr. Tóth Orsolya, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr-, és nemigyógyász, kozmetológus szakorvosa adott választ a kérdésekre.

Mi az a fibróma?

- A fibróma jóindulatú lágyrésztumor, mely főként a bőrfelszínen bukkan fel, de a belső szerveken is megjelenhet. Panasszal nem jár, ezért észlelése általában véletlenül történik, illetve előfordul, hogy nagyobb mérete által okozott kellemetlenségek hívják fel rá a figyelmet, például a szájüregben, az emlőn vagy a petefészken.

Általában bőrszínű vagy barnás árnyalatú, tapintása lehet puha vagy egy kicsit durvább is. Akár csoportosan is jelentkezhetnek, és vékony nyéllel csatlakoznak a bőrfelszínhez. Bár a köznyelv futószemölcsként is hivatkozik rájuk, ez inkább csak egy ügyetlen elnevezés lehet, ugyanis a fibróma nem vírusos eredetű, mint a szemölcs, így piszkálással sem terjed.

Sokféle változatuk van, például méretükben, színükben is eltérőek lehetnek. Az angiofibrómákat kitágult, a kötőszöveteken átütő hajszálerek tarkítják, de a leggyakrabban a kocsányos, bőrszínű vagy barnás kinövések fordulnak elő. A cisztás fibróma nyirokereket is tartalmaz, és bár ez eltér a jellegzetes, puha szerkezetű, nyeles formájú elváltozásoktól, nem összetévesztendő az időskori szemölccsel. Társulhat genetikai betegséghez is, amely esetében testszerte puha növedékek, úgynevezett neurofibromák láthatóak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért alakulnak ki?

- A kialakulási mechanizmus ismeretlen, főként genetikai hajlam és hormonális tényezők - például terhesség - lehetnek felelősek a megjelenésükért. Általában olyan bőrfelületen jönnek létre, ami dörzsölésnek, irritációnak van kitéve a ruha alatt. Leginkább a szemhéjakon és a nyak redőin bukkannak fel, de a hónaljakban, az emlők alatt és combtövekben is megjelenhetnek. Érintettebbek lehetnek az inzulinrezisztenciával diagnosztizáltak és azok, akik túlsúllyal küzdenek.

Kell-e aggódni miattuk?

- Aggodalomra nem adnak okot, sosem válnak rosszindulatúvá. Az esetek többségében nem nőnek nagyra, nem fájdalmasak, de kellemetlenséget ettől még okozhatnak. Főként a melltartó vonalában vagy szőrtelenítésnek kitett területen lehetnek zavaróak, begyulladhatnak, megduzzadhatnak, vagy leválhat a felületük a folyamatos irritáció miatt.

Hogyan lehet megszabadulni tőlük?

- A fibrómák ellen nincsenek hatásos kenőcsök, ecsetelők és házi praktikák, mint a szemölcsök esetében. Ha meg akarsz szabadulni tőlük, bőrgyógyász szakembert kell felkeresned, aki a bőrelváltozás méretéből és elhelyezkedéséből megállapítja, hogy melyik eljárás a megfelelő. Ha több, apróbb fibrómát kell eltávolítani, a lézer a leggyorsabb eljárás, ami ráadásul sokkal precízebb és kevesebb vérzéssel járó módszer, mint a szikével, ollóval való levágás, vagy az égetés, fagyasztás.

Bőrtünetek, amikre fontos odafigyelni

Sokféle olyan bőrelváltozás létezik, ami teljesen jelentéktelennek tűnik, hiszen csak egy apró pattanásra emlékeztető dudor képében jelenik meg a bőrön. A legtöbben ilyenkor nem is foglalkoznak vele, hiszen majd úgyis elmúlik, de ez nem mindig van így. Vannak ugyanis olyan elváltozások, amiket fontos lenne minél hamarabb megmutatni egy orvosnak, mert egy idő után súlyosbodhatnak, megnőhetnek, vagy akár rosszindulatúvá is alakulhatnak. Képeken mutatjuk, mik azok a nem csak pattanásra emlékeztető elváltozások, amik megtévesztőek lehetnek, és apróságnak tűnnek, mégis érdemes foglalkozni velük.

Ezt is szeretjük