Gyulladt pattanásnak tűnhet, de tilos nyomkodni: csak orvos távolíthatja el a lipómát
Bár a lipóma könnyen összetéveszthető egy egyszerű pattanással, fontos felismerni, a nyomkodása ugyanis gyulladást idézhet elő.

no tukor pattanas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőrön megjelenő elváltozásokat érdemes alaposan szemügyre venni, mielőtt nekifognál az eltávolításuknak. A legtöbben az apró dudorokat automatikusan pattanásnak hiszik, pedig egyáltalán nem csupán erről lehet szó: előfordulhat az is, hogy olyan csomó bukkant fel az arcon, aminek nyomkodásával csak súlyosbíthatod a helyzetet.

Többek között ilyen a lipóma is, amit sokan összetévesztenek egy egyszerű puklival, pedig lényeges lenne mihamarabb felismerni, hogy miről is van szó.

Mi is az a lipóma?

A lipóma, azaz a zsírdaganat egy kötőszöveti eredetű zsírszövetből álló jóindulatú lágyszöveti daganat. Leggyakoribb fajtája a konvencionális lipóma, ami a test felszínén, a bőr alatti zsírszövetben jön létre. Általában a karokon, a lábakon, a nyakon és az arcon jelentkezik. Kialakulásának oka pontosan nem ismert, ám a leggyakrabban genetikai tényezők vagy anyagcserezavar játszik szerepet benne. Egyes feltételezések szerint pedig a máj és az epe működési rendellenességei is okozhatják. Könnyen észrevehető, mert a bőrből kidudorodó, külsőleg világos vagy testszínű duzzanatról van szó. 

lipoma

Az elváltozás alapvetően ártalmatlan, a legtöbbször csupán esztétikai problémát okoz. Általában néhány milliméteres, később azonban nagyobbra is növekedhet. Utóbbi esetben zsibbadást, fájdalmat okozhat, illetve nyomhatja az inakat, izmokat, ezáltal pedig még több nehézséget, kellemetlenséget eredményez, így ekkor már nem csak esztétikai okok miatt fontos az eltávolítása. Igen ritkán rosszindulatú daganattá változhat: ilyenkor hirtelen növekedésnek indul, érzékennyé, fájdalmassá válik. Ha valaki ezt tapasztalja, akkor ajánlott minél hamarabb orvoshoz fordulnia.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezért tilos nyomkodni a lipómát

Az apróbb lipómák könnyedén összetéveszthetők egy nagyobb, esetleg betokosodott pattanással, azonban a bőrgyógyászok szerint tilos nyomkodni őket. Dr. Noelani Gonzalez hangsúlyozta, ennek hatására begyulladhatnak, kipirosodhatnak, és fájdalmassá válhatnak, ráadásul, mivel megsérül rajtuk a bőr, a baktériumok is könnyen bejuthatnak a kézről a felszín alá, még tovább súlyosbítva a helyzetet.

Eltávolítását kizárólag bőrgyógyász vagy sebész végezheti, aki általában leszívással, lézerrel vagy kimetszéssel szabadítja meg páciensét az a zsírdarabkától annak helyétől és méretétől függően. Éppen ezért, ha ilyet tapasztalsz a bőrödön, mindenképpen érdemes megnézetni egy orvossal ahelyett, hogy nekifognál a házi eltávolításának.

Gyanús bőrelváltozások, amikre figyelj oda

A bőrön található elváltozások sokfélék lehetnek: vannak közöttük teljesen ártalmatlanok, ugyanakkor olyanok is, amelyek komoly problémát is jelezhetnek. Nézd meg képeken ezeket, és megtudhatod, hogy milyen esetekben kell orvoshoz fordulnod!

Ezt is szeretjük