Szabad nyomkodni a benőtt szőrszálat? Sokat kockáztatsz vele, ha piszkálod
Legtöbben előszeretettel nyomkodják a benőtt szőrszálakat és a különféle bőrhibákat, ez viszont többet árthat, mint használ.

borhiba 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran megeshet, hogy a szőrszálak a nem megfelelő szőrtelenítés vagy bőrápolás következtében nem tudnak kibújni a bőr alól, így elkezdenek visszafelé, befelé növekedni. Ez viszketéssel és fájdalommal járhat, de esztétikai szempontból is kellemetlen.

Az emberek többsége érthető módon szeretné minél előbb orvosolni a problémát, ezért nekiáll nyomkodni az érintett területet. Nyomkodás során azonban a bőr tovább sérülhet, ezáltal fogékonyabbá válik az elfertőződésre. És ez nemcsak a benőtt szőrszálakra vonatkozik: az alábbi bőrhibákat semmi esetre sem szabad nyomkodni.

Cisztás pattanás

A cisztás pattanások nagy, fájdalmas, piros dudorokként éktelenkednek elsősorban az arcon, de a háton és a mellkason is kialakulhatnak. Még rosszabb, hogy helyükön gyakran hegek képződnek. Ha az eltömődött pórus elfertőződött, és megjelent a cisztás pattanás, semmiképp sem ajánlott piszkálni, ez ugyanis a bőr mélyebb rétegeiben található, ezért többnyire súlyos gyulladás is kíséri. A cisztás pattanás eltüntetése szakorvos feladata, aki emellett a kialakulás lehetséges okaira is fényt derít.

A cisztás pattanás eltüntetése szakorvos feladata.
A cisztás pattanás eltüntetése szakorvos feladata.

Keratosis pilaris

A keratosis pilaris, más néven grízes bőr a leggyakoribb bőrproblémák közé tartozik, melynek során apró, fehér vagy pirosas pöttyök, dudorok jelenhetnek meg a felkar külső részén, ritkább esetben az arcon, a combon, a mellkason és a fenéken.

A keratosis pilaris a leggyakoribb bőrproblémák közé tartozik.
A keratosis pilaris a leggyakoribb bőrproblémák közé tartozik.

A jelenség azért alakul ki, mert a keratin túltermelődése miatt az elhalt hámsejtek nagyobb mennyiségben vannak jelen a bőrfelszínen, eltömítik a pórusokat, ami miatt gyulladás alakulhat ki. Ha valaki megpróbálja kinyomni, gyulladást kockáztat vele. Bár véglegesen sokszor nem lehet megszabadulni tőlük, bizonyos házi módszerek enyhíthetik a problémát.

Herpesz

Bár a bőrpírral és viszkető érzéssel jelentkező, sűrűn egymás mellett megjelenő hólyagocskák nyolc-tíz nap alatt nyom nélkül meggyógyulnak, sokan mégis nyomkodással szeretnék felgyorsítani a folyamatot.

A herpeszt semmilyen körülmények között nem szabad nyomkodni, kaparni
A herpeszt semmilyen körülmények között nem szabad nyomkodni, kaparni

Ezzel viszont csak újabb sebek kialakulását kockáztatják: a herpeszből távozó folyadékkal együtt rengeteg vírus felszabadul, kinyomás után pedig a bőr egyéb felületeire jutva újrafertőzhetnek. Fontos tehát, hogy senki ne piszkálja a sebet, inkább használjon vény nélkül kapható, speciális kenőcsöket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Évekig szégyellte bőrét, de most megmutatta

A lány rengeteg orvost felkeresett már, és számtalan kezelést kipróbált: alkalmazott különböző krémeket, és szedett több gyógyszert, de semmi nem enyhített a panaszain. Volt, hogy annyira eldurvultak a tünetei, hogy a fájdalomtól enni is alig bírt, ráadásul állandóan szégyenkezett, és évekig vastag sminkkel fedte el az arcát. Nemrég azonban betelt nála a pohár, elege lett, és megmutatta, milyen is a bőre igazából, a sok festék alatt. Fontos üzenettel állt ki a nyilvánosság elé.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük