4 apróság, amitől még szárazabbak lesznek a cserepes ajkak - Az arcmosás és az ajakbalzsam is lehet a hibás
Nemcsak önmagában a hideg időtől válhat repedezetté, érdessé a szád: néhány más tényező még tovább rontja a helyzetet.

szaraz ajkak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hideg és szeles idő egyáltalán nem kedvez az ajkaknak. Ilyenkor sokan szenvednek kipirosodástól, viszketéstől, és szinte érdessé váló, száraz bőrtől. A negatív hatások pedig gyakran az ajkakon érzékelhetőek a legerősebben.

A száj bőre egyébként is érzékeny, a hűvös hónapok pedig még nagyobb terhelésnek teszik ki. Ezért is van az, hogy rengetegen tapasztalják, hogy ajkaik kicserepesednek, kirepednek, kisebesednek. Ebben az esetben azonban nem feltétlenül csak a téli időjárás a hibás: bár az alapproblémához hozzájárul, sokszor egyéb apróságok, rossz szokások is súlyosbítják a gondot. Többek közt például az arcmosási technika vagy a nem megfelelő ajakbalzsam is ronthat a helyzeten.

Nem mindegy, milyen a víz arcmosáskor

A napi kétszeri arcmosás szinte kötelező a sminklemosáson kívül is, de, ha túl forró vízzel történik, az igen káros - és nemcsak az arcnak, hanem a szájnak is. Ekkor ugyanis lehet, hogy rövid ideig puhábbnak és tápláltabbnak érzed, valójában viszont, ahogy megszárad, a meleg kivonja a bőrből a természetes olajokat, sokkal cserepesebbé téve azt. Javasolt inkább langyos vizet alkalmazni a napi öblítésekhez.

Nem lesz jobb, ha benedvesíted

A száraz ajkakat sokan akaratlanul is megnyalják néha, mert a benedvesített bőr kevésbé húzódik, ám később sokkal rosszabb lesz az eredmény. A nyál enzimösszetétele miatt szintén kiszárítja a bőrt, így repedezetté, cserepessé teheti a szádat már akár néhány óra elteltével. Javasolt ezért kerülni az állandó nedvesítést, és inkább hidratálót alkalmazni: az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyet.

Az ajakbalzsam is durván száríthat

Bár az ajakápolókat elméletileg pontosan a száraz bőrre tervezték, gyakran tartalmaznak olyan anyagokat, melyek csak felületesen hidratálnak, hosszútávon viszont inkább elvonják a nedvességet a bőrtől, és még szárazabbá teszik. Ezért is érdemes mindig odafigyelni a vásárláskor: kerüld az illatosított termékeket, és azokat is, melyekben mentol, glicerin, szalicilsav, propylene glycol, méz vagy hialuronsav van. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A fényvédelem hiánya is lehet a ludas

A fényvédők használata nemcsak az arcbőrön, és nem csupán nyáron fontos. Az ajkaknak is ugyanúgy szükségük van UV-védelemre ahhoz, hogy egészségesek, hidratáltak maradjanak, mert a káros sugaraktól könnyedén kiszáradnak. Ezért a legjobb, ha fényvédővel ellátott ajakírt szerzel be.

Házi kencék száraz bőrre

A téli időszakban az egész test, de főleg az arc bőrének faggyútermelése csökken, így könnyen kiszárad, sőt, a hideg annyira kicsípheti, hogy akár ki is pirosodhat. Az érzékeny bőrűeknek ráadásul sokszor még a kellemetlen, húzódó érzéssel, a viszketéssel és a száraz foltokkal is szembe kell nézniük. A következő házi pakolások azonban gyorsan segítenek a problémán.

Ezt is szeretjük