A száraz bőr 6 alig ismert oka, amire nem gondolnál – Nemcsak a hideg, hormonprobléma is okozhatja

Számtalan komolyabb probléma is okozhat nem múló bőrszárazságot, nem csupán a téli hideg.

szaraz bor cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Télen a bőr a könnyebben kiszárad a hűvös, szeles levegőtől. Ám ha nem hat rá semmilyen krém, és hosszú távon fennáll a probléma, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a hideg idő okozza a kellemetlenséget.

A bőrbetegségeken, például az ekcémán, a pikkelysömörön vagy a gombás fertőzésen kívül egyéb problémák, illetve betegségek, szervi rendellenességek is állhatnak a tünetek mögött, melyekre nem sokan gondolnának. Pedig a következők mind okozhatnak érdes tapintású, száraz bőrt.

Szervi rendellenességek, betegségek a háttérben

Ha a szervezet hormonműködésében zavar lép fel, az rengeteg apró tünetet produkálhat. Nem csupán az energiaszint vagy a hangulat ingadozik, változik meg, hanem a bőrön is észrevehetőek a jelek. Pajzsmirigy-alulműködés esetén gyakori jelenség a száraz, viszkető, valamint a könyök területén durvává vált, barnás árnyalatúra színeződött bőr, illetve a haj seprűssé válása, töredezése. Emellett a test túl alacsony ösztrogénszintje is okozhat hasonló gondokat.

Viszketést és szárazságot eredményezhetnek még az epe, a vese vagy a máj rendellenességei, utóbbihoz viszont gyakran enyhén sárgás elszíneződés is társul. Emellett ételintoleranciák, főleg gluténérzékenység jele lehet még a bőrviszketés, valamint a cukorbetegség szintén gyakori okozója a kellemetlenségnek. Ilyenkor jellemzőek még a nehezen gyógyuló sebek, a kicserepesedő ajkak, valamint a tartós bőrpír is.

Vitaminhiányok és külső tényezők

A betegségek mellett a vashiány, illetve a B-vitamin hiánya miatt is létrejöhet nem múló bőrviszketés, főleg az őszi-téli időszakban. Ezek esetén hajhullás, fáradtság is jelentkezik, és gyakran az ajkak is kicserepesednek vagy berepedeznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezeken kívül azonban néhány alig ismert külső tényező is állhat a tünetek hátterében. Nem csupán a szappan vagy a tusfürdő okozhat szárazságot, hanem akár a parfümök, a száraz levegő és a túl kemény víz is lehetséges kiváltója a problémának.

A cukorbetegség bőrtünetei

A diabétesz a bőrön is rengeteg formában megmutatkozik, mivel a szénhidrát-anyagcserezavar itt is elváltozásokat okoz. A legnagyobb baj viszont az, hogy ezek első látásra egyszerű bőrszárazságnak, vagy akár kipirosodásnak, pattanásnak tűnhetnek, valójában viszont ennél sokkal komolyabb problémára hívják fel a figyelmet.

Ezt is szeretjük