Képesek utánozni a botoxot: mik azok a peptidek, és miért olyan jók a bőrnek?

A szakértőt kérdeztük a peptidek hatásairól: elárulta, miért olyan jók a bőrnek, és kinek érdemes használnia őket.

Peptidek hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Ha bőrápolásról, ránctalanításról van szó, akkor a hialuronsav vagy éppen a Q10 fogalmát szinte minden nő ismeri. Vannak azonban kevésbé ismert, de annál hatékonyabb összetevők is, melyekről ritkábban hallani.

Ezek közé tartoznak a peptidek, melyek népszerűsége nem véletlenül növekszik egyre inkább. Több bőrprobléma ellen is hatásosak, szebbé, egyenletesebbé teszik a bőrt, és simítják a ráncokat. De mik is ezek pontosan, miért olyan jók, és milyen gondok esetén javasolt őket használni? Erről kérdeztük Rácz Judit bőrápolási szakértőt, a Krémmánia alapítóját, valamint a Skinsmart alapítóját és vezetőjét.

Mik azok a peptidek?

- A peptidek kémiailag rövid aminosav-láncolatok, de lehet rájuk úgy is gondolni, mint a fehérje - vagyis hosszú aminsav-láncolat - darabkáira. Nagyon sokféle van belőlük, és általában valamiféle sejtjelző szerepet játszanak a bőrben. Például a kollagén folyamatos lebomlása és keletkezése egy természetes folyamat, amiben a kollagén a fehérje, a hosszú aminosav-láncolat, és, amikor lebomlik, akkor rövidebb darabkák, peptidek keletkeznek. Ezek a kis kollagéndarabok, vagyis peptidek jelzést is adnak a szervezetnek, hogy ideje újat készíteni - mondta Rácz Judit.

A peptidek fajtái és hatásai

- Mivel sokféle aminosav van, melyek sokféleképpen összekapcsolódhatnak, rengetegféle peptidmolekula létezik, és a gyártók folyamatosan készítik az újabb változatokat. A legtöbb peptid a krémekbe anti-aging célokkal kerül bele, de vannak speciális dolgokra szakosodott peptidek is, például van, amelyik a pigmentfoltokat halványítja, vagy éppen olyan, ami a barnaságot segíti elő. Az anti-aging peptideken belül is jó pár típus van: van, aminek hasonló a szerkezete, mint egy lebomlott kollagéndarabnak, és így próbálja a bőrt kollagéntermelésre ösztönözni, de van olyan is, ami a botoxot próbálja utánozni, és a mimikai izomzat mozgását akadályozza - de persze, messze nem olyan hatásosan, mint maga a botox - tette hozzá a szakértő.

 Tényleg látható változást hoznak a bőrön?

- Egyéni, hogy kinek a bőre melyik hatóanyagra hogyan reagál, van, akinél látható változást hoznak, van, akinél kevésbé. De a peptidek egy feltörekvő összetevőcsoport, egyre több bizonyítékkal, érdemes kipróbálni többfélét, és megnézni, hogy a mi bőrünk hogyan reagál rájuk. Ráadásul könnyen használható, barátságos hatóanyagok, melyek mellékhatásként még jól hidratálnak is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mikor érdemes peptideket tartalmazó krémeket használni?

- Anti-aging téren a nagyágyúk, mint a retinol vagy C-vitamin mellett mindenképpen érdemes kipróbálni a peptideket is, de ma már a pigmentfolt-halványításra és az érzékeny bőr toleranciaküszöbének a növelésére is nagyon ígéretes peptidek vannak. Szemkörnyékápolókban is gyakori összetevők, olyan peptid is van, ami kifejezetten a szem alatti duzzanatok csökkentését segíti elő, szóval tényleg nagyon változatos, hogy melyik mit tud. 

Mennyi idő után látható az eredményük?

- Attól függ, hogy melyikről van szó. A botoxot utánzó peptidek már pár használat vagy egy-két hét alatt is látható eredményt hozhatnak, a kollagéntermelést ösztönző peptidekkel viszont érdemes türelmesnek lenni, és inkább több hónapot is adni nekik - mondta a szakértő.

Peptideket tartalmazó termékek

Ha szeretnéd kipróbálni a peptidek hatását, szerencsére sok kence közül válogathatsz. Hogy ne kelljen annyit keresgélned, adunk pár ötletet: a következő termékek mind tartalmazzák őket. A Paula's Choice Peptid Boostere például nyolcfélét tartalmaz belőlük, és erőteljes anti-aging hatással bír, míg a NIOD Re: Pigment a pigmentfoltok ellen veszi fel a harcot a segítségükkel. De a Fytofontana Stem Botu szérumában is megtalálhatóak a botoxot utánzó peptidek, a Fytofontana Stem Cells Pigment Emulsion pedig szintén a pigmentfoltok halványítására alkalmas.

Házi szerek mosolyránc ellen

A makacs, száj körüli barázdák ellen néhány házi kence is igen hatásos: rendszeresen alkalmazva őket gyorsan észrevehető lesz a változás.

Kivasalják a száj körüli ráncokat ezek a házi szerek: látványosan hatnak, ha sokszor használod őket

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük