Bőrtünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni - A bőrgyógyász szerint baj lehet, ha nem figyelsz rájuk

Komoly következményekkel járhat, ha nem fordulsz időben orvoshoz ezekkel az elváltozásokkal.

Veszélyes bőrtünetek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A bőr a test egy igen érzékeny része, és sajnos sokszor előfordul, hogy addig szokatlan elváltozások jelennek meg rajta. Ezek általában teljesen ártalmatlanok, és gyorsan elmúlnak, de olyan is van, hogy, ha nem kezelik időben a tüneteket, azok súlyosabbá válhatnak. 

De melyek azok, amelyekkel valóban szakorvoshoz kell fordulni? Milyen tünetek jelenthetnek komolyabb problémát, és mik azok, amiket érdemes leellenőriztetni? Dr. Tóth Orsolyát, a Belvárosi Orvosi Centrum bőrgyógyászát kérdeztük ezekről.

Bőrtünetek, melyekkel fontos felkeresni a bőrgyógyászt

Hogy milyen tünetekkel kell bőrgyógyászhoz fordulni? Nagyon könnyű erre a kérdésre válaszolni Dr. Tóth Orsolya bőrgyógyász szakorvos szerint:

- Minden új, eddig nem tapasztalt bőrjelenséget szükséges bőrgyógyásznak megmutatni. De, még mielőtt mindenki hanyatt-homlok azonnal bőrgyógyászhoz rohanna az elvakart szúnyogcsípésével, nézzük meg egy kicsit konkrétabban a helyzetet - mondta a szakértő.

- A tüneteket talán a legegyszerűbb csoportokra osztani. Vannak gyorsan kialakuló, sürgős ellátást igénylő bőrtünetek, melyek súlyossága vagy lehetséges veszélyes szövődményei miatt azoknak észrevétele után azonnal fel kell keresni egy bőrgyógyászt. Ilyen a csalánkiütés, mely sok betegség melléktünete lehet, a gyógyszerkiütés, vagy a piros, gyulladt területekkel járó orbánc, mely kezelés nélkül a bőr elhalását okozhatja. Ráadásul a kiváltó baktériumok elterjedhetnek a szervezetben, így végső esetben akár vérmérgezés is kialakulhat. De a bőrön kialakuló durva, erősen terjedő herpeszfertőzést is fontos ellenőriztetni, mely kezeletlenül erős szövetkárosodást eredményezhet.

- Vannak elhúzódóan jelen levő, nem kifejezetten sürgős, de szakember hathatós segítségét igénylő tünetek, melyek meglétekor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, ilyen a pikkelysömör, a rosacea és az akné. A harmadik csoportba tartoznak az olyan bőrgyógyászati jelenségek, mint például az anyajegyek, melyek folyamatos ellenőrzést igényelnek bizonyos időközönként preventív céllal - hangsúlyozta a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Többek közt nem múló vagy egyre csúnyább, esetleg kinyomhatatlan, fájdalmas, gyulladt pattanásokat is érdemes megnézetni, hiszen ebben az esetben egyáltalán nem biztos, hogy egyszerű pöttyről van szó, hanem például furunkulusról, noduláról vagy atheromáról. Ezek nyomkodása ugyanis súlyos és akár életveszélyes következményekkel járhat. Az anyajegyeket pedig a rendszeres szűrés mellett akkor mindenképpen ellenőrizni kell, ha fájdalmassá válnak, viszketnek, vagy megváltozik az alakjuk, a méretük, esetleg a színük. 

Figyelni kell az egyéb tünetekre is

- Mivel e három közül egy laikusnak nem feltétlenül könnyű kiválasztani, hogy éppen mivel is áll szemben, alapvetésként elmondható, hogy minden hirtelen megjelenő, rohamosan terjedő és fokozott kellemetlenséget okozó tünetet igyekezzünk szakember elé vinni. Kiváltképp, ha a bőrtünet mellé más egyéb tünet is társul: láz, általános rossz közérzet, fulladás. Ha valakinek semmi különös tünete, panasza nincsen, akkor is évente legalább egyszer érdemes felkeresni egy szakembert, hogy elvégezhessen egy bőrrákszűrést vagy anyajegyszűrést - hangsúlyozza a Belvárosi Orvosi Centrum szakorvosa.

Ezenkívül pedig az egyáltalán nem vagy igen nehezen gyógyuló sebek, a nem múló, fájdalmas kiütések és a tartós, erőteljes hajhullás is orvosi ellenőrzést igényel.

A rák bőrtünetei

A legtöbben azt gondolják, hogy csak a megváltozott, furcsa színű vagy felületű, esetleg gyulladt anyajegyek utalhatnak rákra, azonban ez egyáltalán nem így van. Akár a gyomorban vagy a tüdőben létrejött daganatok is kiválthatnak kevesek által ismert bőrtüneteket. Képeken mutatjuk azokat, melyek rosszindulatú daganatot jeleznek.

A bőr is mutatja a rák kialakulását: kevesen ismerik ezeket a jeleket

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük