Pattanásnak hitt egy dudort az arcán, de majdnem belehalt - Hétköznapi hiba okozta az egészet
A fiatal lány kinyomta a pattanásnak tűnő dudort, pedig nem kellett volna: nem várt és rendkívül súlyos következményekkel járt.

pattanas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az arcon felbukkanó dudorra könnyű azt hinni, hogy pattanás, hiszen ez a leggyakoribb bőrprobléma. Pedig valójában számtalan olyan egyéb bőrelváltozás is létezik, melynek igencsak hasonló a megjelenési formája, mégsem szabadna nyomkodni.

Egy fiatal lány is úgy gondolta, könnyedén megszabadulhat majd a zavaró puklitól, de egyáltalán nem így történt. Rendkívül súlyos következményei lettek az apró tévedésnek, utólag pedig kiderült, hogy a pattanásnak tűnő púpot ráadásul egy gyakori, hétköznapi hiba okozta.

Az egész arca feldagadt a pattanás kinyomásától

Katie Wright a szemöldöke környékén kezdett fájdalmat érezni, majd észrevett ott egy aprócska dudort. Egy ideig hozzá sem nyúlt, de aztán az egyre nagyobb és csúnyább lett. Bár nem látta a szokásos fehér pöttyöt a közepén, szinte biztos volt benne, hogy pattanás. Ezért úgy döntött, ideje tőle megszabadulni, és zuhanyzás után megpróbálta kinyomni, de olyan következményei lettek, melyek addig meg sem fordultak a fejében.

katie wright

A pukli környékén az arca egyre forróbb lett, és teljesen feldagadt, ráadásul mindez elmondása szerint elképzelhetetlenül erős fájdalommal járt. Azt hitte, túl erősen nyomta meg a bőrét, ezért reagált rá így. Próbálta jegelni, vett be fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszert, majd lefeküdt pihenni, de a tünetei az éjszaka során sem enyhültek. Reggelre már annyira megduzzadt, hogy alig látott, a sebből pedig váladék szivárgott, így azonnal a sürgősségire sietett.

Akár halálos is lehetett volna

Az orvosok kiderítették, hogy egyáltalán nem is pattanásról volt szó: a Staphilococcus-fertőzés egyik súlyos fajtája alakult ki nála. Ez a bőrre kerülve alapvetően nem okoz problémát, csak akkor, ha bekerül alá valahogyan - ebben az esetben például a pattanás kinyomásával járó seben keresztül. Innentől kezdve viszont gyorsan terjed, és a szemekig eljutva vakságot, az agyba kerülve pedig komoly károsodást, illetve, ha nem veszik észre időben, akár halált is okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szerencsére Katie még éppen jókor fordult orvoshoz, és megkaphatta a megfelelő kezelést, ám, ha akár egy nappal is később jut el a kórházba, annak komoly következményei lehettek volna. Az orvosok elmondták neki, hogy több dolog is állhatott a háttérben: például az, ha koszos kézzel nyomta ki a pattanásnak tűnő elváltozást, de a nem tisztított sminkecsetek is okozhatták a problémát. A lány szerint egyértelműen utóbbi volt a ludas, ugyanis, mint sokan másoknak, neki sem jutott eszébe korábban ezek fertőtlenítése, takarítása.

Saját esetét azért osztotta meg a neten, mert mindenkit szeretne figyelmeztetni a pattanásnak tűnő dudorok kinyomásával járó veszélyekre, valamint fel akarja hívni a nők figyelmét a sminkeszközök tisztításának fontosságára. 

Pattanásnak hinnéd, de a sebészeten végezheted

Számtalan olyan bőrelváltozás létezik, melyet könnyen összetéveszthetsz a pattanással, miközben valójában nem az. Fontos felismerni a különbséget, mert, ha nyomkodni kezded őket, akkor végül a sebészeten kötsz majd ki.

Ezt is szeretjük