Csak így szabadna kinyomni egy pattanást - Dr. Pimple Popper elmondja, mire figyelj
A pattanások kinyomásáról készült videóiról híressé vált szakértő mondta el, mire kell ügyelni a folyamat során.

pattanas-no-tukor-furdo-borproblema
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy zavaró pattanás kinyomása egyszerűnek és magától értetődőnek tűnhet: csak oda kell illeszteni az ujjaid végét, megnyomni párszor, és már kész is. A helyzet az, hogy ennél jóval több mindenre kell odafigyelni ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a további gyulladások, a hegek és a fertőzések.

Az internet egyik leghíresebb bőrgyógyásza, Dr. Sandra Lee, azaz Dr. Pimple Popper mondta el, hogyan kell helyesen megszabadulni egy pattanástól: csak így nem teszel majd kárt a bőrödben.

Csak ilyenkor szabad kinyomni a pattanást

Dr. Pimple Popper egyedi és a többség szerint undorító videóival vált híressé, melyeken hatalmas, gyulladt vagy betokosodott pattanásokat, mitesszereket nyom ki, és cisztákat távolít el. A folyamatot pedig közelről, percről percre dokumentálja. Bár tény, hogy kevés ember gyomra bírja ezeket a felvételeket, az biztos, hogy a bőrgyógyász érti a dolgát, és sokakat lát el jó tanácsokkal. Többek közt részletesen elmondta azt is, hogyan kell kinyomni egy pattanást.

Először is, meg kell találni a megfelelő időpontot. A puklik kialakulásának is megvannak a maga stádiumai. Kezdetben kellemetlen érzés lehet, majd növekedni kezd, aztán megjelenik a fehér vagy sárgás pötty a közepén - és csak ekkor szabad kinyomni. Ha korábban kezded, csak felesleges fájdalmat okozol magadnak, és fokozhatod az irritáció, a gyulladás, valamint a hegesedés veszélyét. Sőt, még akár jóval nagyobbra is nőhet a dudor emiatt. Ha azonban a világos folt jól láthatóan megjelent, belevághatsz a dologba.

Az előkészületek: fertőtlenítés és pórustágítás

Hangsúlyozta, sokan feleslegesnek tartják, de igenis fontos a fertőtlenítés a művelet elkezdése előtt, mert különben óriási a fertőzésveszély. A kézen és az ujjakon található baktériumok ugyanis könnyedén bejuthatnak a bőr alá. Ezért is javasolt kezet mosni, és kézfertőtlenítőt használni, valamint alaposan arcot mosni előtte. Lényeges még, hogy csakis otthon szabad belekezdeni a dologba: az edzőterem mosdójában például semmiképp se jusson eszedbe megszabadulni egy pattanástól. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A pattanás kinyomása helyesen

Ha az előkészületek megvannak, bele is vághatsz a pukli kinyomásába. Előtte a szakértő szerint ajánlott egy tiszta, meleg vízbe áztatott törölközőt pár percig az arcodhoz nyomnod, mivel ez kitágítja a pórusokat, és könnyebb eltávolítást tesz lehetővé. Ha ezzel is megvagy, óvatosan helyezd a két mutatóujjadat a pattanás két oldalára - vigyázz, ne legyen túl nagy a körmöd, mert csak felsérted a bőrt -, és kezdd el óvatosan nyomni addig, amíg ki nem jön a sárga rész. Amikor már egy kis vért látsz, hagyd is abba, mert csak akkor gyógyul majd hegmentesen, ha ilyenkor befejezed.

Végül pedig tegyél a pöttyre egy kis pattanás elleni zselét, vagy mosd át tonikkal a helyét. A szakértő szerint ezek fertőtlenítik az apró sebet, és megakadályozzák a gyulladások, fertőzések kialakulását, valamint azt, hogy újragyűljön a váladék.

Pattanások, amiket ne nyomj ki!

Vannak olyan, pattanásra erősen hasonlító bőrproblémák is, melyeket tilos nyomkodni, különben a sebészeten végezheted velük. Ezért is fontos őket felismerni: ha a következőket látod, ne nyúlj hozzá otthon, hanem fordulj bőrgyógyászhoz, mielőtt baj lenne belőle.

Ezt is szeretjük